Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка2.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

6.1.2 Експлуатація військових електропристроїв та військових засобів виміру

Військовими установками називаються такі установки в які виробляється, перетвориться і споживається електроенергія і які експлуатуються в в/частинах.

До кожної в/частині наказом командира призначається посадова особа яке відповідає за організацію експлуатації всього електричного господарства в/частини і виконання правил і інструкцій. У з'єднаннях наказом командуючого в/округом призначається позаштатний інспектор по енергонагляду (він призначається на 2 роки з числа в/службовців інженерно-технічного складу).

Введення в експлуатацію електроустановок виробляється ін наявності в їхніх формулярах (паспортах) оцінок інспектори енергонагляду про їхню придатність. У комісію з прийому електроустановок або РАО включаються особи, що мають такі у своєму складі, відповідальні за електричне господарство в/частині і позаштатному інспекторі по енергонагляду.

Планування експлуатації електричних енергоустановок виробляється шляхом періодичного огляду посадовими особами і перевірок і інспекторами по енергонагляду повинний перевіряти електричні установки в в/частинах не рідше 1 рази в рік у присутності відповідальних за енергогосподарство в/частині. При цьому проводиться перевірка організації експлуатації електричних установок, їхнього змісту і використання а також тех. огляд (тех. огляду щорічно підлягають 50% електричних установок які знаходятся у використанні). Якщо ел. установки знаходяться на тривалому збереженні вони також перевіряються (проходять тех. огляд) у кол-ві не менш 25% від що зберігаються. Результати тех. огляду записується у формуляри (паспорта) електроустановок, а при їхній відсутності - у формуляр зразка РАО на які встановлена електроустановка. Експлуатувати електроустановки з простроченим терміном тех. огляду забороняється.

Результати перевірок електроустановок оформляються актами. З актом ознакамлюється ком. в/частині й один екземпляр акта залишається в в/частині а іншої - в органі енергонагляду.

Особливості експлуатації захисних засобів застосовуваних в електроустановках.

Захисними засобами називаються прилади, апарати, пристосування і пристрої яки служать для захисту о/складу

працюючого на електроустановках від поразки електричним струмом, від впливу електричної дуги і продуктів її варення.

До захисних засобів застосовуваних в електроустановках і використовуваних у РАО відносяться:

  • покажчики напруги;

  • інструмент з ізольованими рукоятками;

  • гумові діелектричні рукавички, боти, галоші, килими й ізолюючі підставки;

  • переносні заземлення;

  • захисні окуляри, брезентові рукавиці, що фільтрують і ізолюють протигази.

Облік і контроль за тех. станом, своєчасністю і правильністю експлуатації захисних засобів робить посадова особа яке відповідає за енергогосподарство конкретної в/частині.

Усі захисні засоби при введенні в експлуатацію повинні піддаватися іспитам незалежно від заводських іспитів. На захисні засоби минулі іспити ставиться штамп. На тих які не витримали іспитів або визнаний не придатними штамп закреслюється хрест навхрест червоною фарбою (такі захисні засоби повинні бути вилучені з експлуатації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]