Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка2.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

6.1.3 Особливості, експлуатації військових засобів вимірів.

Військовими засобами вимірів ВЗВ називаються тех. засоби використовувані при вимірі, що мають нормовані метрологічні характеристики і зксплуатируємі в в/частинах. ДО ВЗВ відносяться: радіо й електровимірювальні прилади, манометри, оптикомеханічні прилади, міряльний інструмент, калібри, секундоміри, ваги, гирі, моментні ключі, метрологічні прилади і прилади спец. призначення.

Зміст ВЗВ в справному стані й організації їхньої перевірки, ремонту і правильної експлуатації є однієї з основних задач метрологічного забезпечення в рішенні питань підтримки озброєння в постійній бойовій готовності. Посадовою особою, що

здійснює керівництво і контроль за метрологічним забезпеченням є метролог в/частині (начальник метрологічної служби з'єднання). Метролог в/частині веде облік засобів вимірів за кожний підрозділ по Ф.№34 а метролог з Єднання по цій же формі (Ф.№34) веде облік засобів вимірів за кожну підлеглу в/частину.

Періодична перевірка засобів вимірів на точність показань з їхнім наступним тавруванням і оформленням відповідних записів у формулярах на засоби вимірів і у формулярах на зразки РДО виробляється перевірочними органами в/частин з’єднань, у/округів МО України або перевірочних органів Державного комітету України по стандартах.

Засобу вимірів підлягають перевірці в наступних випадках:

— після закінчення встановленого межповерочного інтервалу;

— після регулювання і ремонту;

— при порушенні поверительного клейма, пломби або втраті документів, що підтверджують проведення перевірки;

— при пере консервації РАО у комплекті яких маються засоби вимірів;

— перед відправленням (видачею засобів вимірів у війська зі складу збереження, якщо до моменту їхнього відправлення до найближчого терміну чергової перевірки залишилося менш 6-ти місяців;

  • перед закладкою засобів- вимірів на тривале збереження;

— в усіх випадках коли невідома остання дата перевірки або мається сумнів у правильності показань засобів вимірів. Терміни перевірки засобів вимірів визначаються відповідними наказами МО (Головкому СВ) . Перевірка засобів вимірів які знаходятся на тривалому збереженні проводиться не рідше одного разу в 5 років; а засобів вимірів установлених на РАО і знаходяться на тривалому збереженні - при переконсервації озброєння. Перевірка стану метрологічного забезпечення в в/частинах проводиться метрологом з'єднання не рідше 1 рази в рік.

Особливості експлуатації рукавів і шлангів високого і низького тиску.

В зразках РАО застосовуються рукави і шланги високого і низького тиску класів А, Б й В. Їхні номери вказуються у формулярах зразка озброєння. Усі шланги не мають номерів маркіруються в/частиною з указівкою заводського номера зразка озброєння, у комплект якого вони входять.

Після витікання гарантійних зобов'язань шланги високого і низького тиску підлягають щорічній перевірці в рем. органах окружного підпорядкування в обсязі відповідних інструкцій. За результатами контрольних іспитів ремонтним органом робиться оцінка в паспорті про можливості продовження їхньої експлуатації терміном наї рік.

Рукава після витікання гарантійних зобов'язань підлягають щорічній перевірці в в/частині. Вони перевіряються на герметичність обмилюванням або іншим способом зазначеним у відповідній документації.

Експлуатація рукавів і шлангів виробляється до їхнього вибракування при черговій перевірці.

Експлуатація неперевірених рукавів і шлангів високого і низького тиску після витікання гарантії, а також у випадку відсутності їх ніх паспортів (або наявності відповідних записів у них) забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]