Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

I II III

2-3 6-8 txp(років)

хр – інтенсивність відмовлень виробу при схоронені.

tхр – час (терміни) збереження.

1 (синя) на відкритих площадках.

2 (червона) у закритих приміщеннях.

I зона – Ріст відмовлень через прояв виробничих

дефектів, старіння окремих деталей, а також

неякісного виконання робіт з обслуговування

виробів у період їхньої підготовки до схоронення;

ІІ зона – Потік відходів стабілізується і стає постійним;

ІІІ зона – Збільшення числа відходів через корозію,

старінні і біопошкодженні.

При тривалому збереженні найбільше сильно виявляється дія процесів старіння. Причому іноді процеси старіння при збереженні протікають більш активно, чим у будь-якому іншому режимі експлуатації, у тому числі і робітнику.

На збереження ставляться справні озброєння і майно, яке має встановлений запас ресурсу, а також укомплектовані ЗИП і експлуатаційною документацією. Озброєння, яке знаходиться на тривалому збереженні може зберігатися в сховищах під навісами і на відкритих обладнаних площадках. Воно міститься окремо від озброєння і майна, які знаходяться на короткочасному збереженні й у використанні.

Майно РАО короткочасного збереження може міститися в легких, середніх, твердих і, як виключення, дуже твердих категоріях умов збереження. Майно РАО тривалого збереження повинне міститися тільки в легких і середніх категорій умов збереження.

Нові чи минулі КР (СР) озброєння і майна при постановці по збереженню безпосередньо після введення їх в експлуатацію технічному обслуговуванню не піддаються, а тільки консервуються. Інші озброєння і майно перед постановкою на збереження піддаються:

  • на Дх – проводиться ТЕ2.

  • На Кр х – проводиться ТЕ1.

3.1.2 Порядок зупинки озброєння і майна на збереження

Озброєння і майно ставиться на збереження на підставі наказу по військовій частині (показує плакат).

У цьому наказі командир частини вказує:

  • порядок підготовки до робіт о/с;

  • вид збереження;

  • найменування, марки і номери зразків озброєння;

  • порядок устаткування місць збереження і матеріального забезпечення;

  • відповідальні обличчя за проведення робіт з підготовки до збереження;

  • порядок контролю якості виконання робіт;

  • склад і задачі комісії з перевірки зразків озброєння і майна підготовлених до збереження.

Головою комісії відповідальним за постановку озброєння за збереження, призначається заступник командира в/ч по озброєнню, членами комісії призначаються посадові особи служб, відповідальні за складові частини озброєння, а також необхідні фахівці і командири підрозділів, відповідальні за збереження. (Озброєння і майно, поставлені на збереження залишаються закріпленими за підрозділами і, як виключення, за відповідальними лицями).

Якщо на збереження ставляться зразки озброєння, які не мають складових частин по інших службах (родам військ), головою комісії може бути призначений начальник служби РАО частини (з'єднання).

На підставі наказу командира частини про постановку озброєння на збереження, голова комісії розробляє план постановки озброєнь на збереження, у якому повинно бути передбачене:

  1. Підготовка о/с підрозділів збереження ремонтного органа.

  2. Терміни виконання робіт;

  3. Забезпечення підрозділів матеріалами і засобами обслуговування;

  4. Підготовка й устаткування місць збереження;

  5. Терміни готовності зразків озброєння до постановки на збереження;

  6. Порядок контролю якості робіт і перевірка командування частини готовності озброєння і майна до збереження.

Цей план затверджується командиром в/ч (з'єднання).

На підставі затвердженого плану постановки озброєння на збереження, у кожнім підрозділі розробляється графік постановки конкретних зразків РАО на збереження.

Перед початком робіт з постановки озброєння на збереження в масштабі в/ч проводяться практичні заняття на який вивчають наступні питання:

  1. Обсяг і послідовність виконання робіт з постановки зразків озброєння на збереження.

  2. Перевірка безпеки при виконанні практичних робіт.

Постановка озброєнь на збереження виробляється по технічних картах, які розробляються для кожної номенклатури озброєння на підставі вимог експлуатаційної документації й інших керівних документів.

Роботи з технічного обслуговування і консервації зразків РАО виконуються на ПТО(Р), пунктах ЕТО і на місцях збереження. При цьому на ПТО(Р) і пунктах ЕТО виконуються в повному обсязі роботи з технічного обслуговування і консервації агрегатів, складальних одиниць і систем захист яких від корозії і старіння не може бути порушена чи погіршена при переміщенні виробів до місць збереження. У місцях збереження завершуються роботи з консервації виробів, для чого використовуються пересувна посада консервації (ППК).

Консервація РАО при постановці по Дх проводиться відповідно до вимог експлуатаційної документації.

Зразки РАО підготовлені до короткочасного збереження, перевіряються командирами підрозділів, підготовлені до Дх – комісією, назначеною командиром в/ч (тобто після проведення робіт з технічного обслуговування ТО1 чи ТО2). Комісія перевіряє технічний стан, укомплектованість зразків РАО, а також якість проведення конкретного технічного обслуговування. За результатами перевірки дається дозвіл на консервацію.

Роботи з консервації повинні виконаються в теплу, безвітряну, суху погоду в умовах, яка виключає влучення в агрегати вологи і пилу. Допускається проводити консервацію й у холодний час року під чи навісом у сховищах при відносній вологості повітря не більш 30%. При температурі повітря нижче +5(З роботи з консервації повинні виконуватися в опалювальних приміщеннях, а переміщення зразків РАО до місць збереження (стоянок) виробляється на буксирі (по можливості).

При підготовці виробів і майна короткочасної консервації Хр , консервації агрегатів складальних одиниць і механізмів не виробляється.

При підготовці Дх консервація виробляється рабоче-консерваціонними маслами і рідинами, консерваціонними і рабочє-консерваційними змащеннями, а також захисними покриттями герметезаціею складальних одиниць і агрегатів. При консервації корпусних машин і інших артилерійських систем, які мають гусеничний чи колісний хід, виробляється герметизація корпусів (спеціальних частин) і кузовів зі статичним осушенням вологопоглиначем (селікагелєм) повітря усередині загерметезованих обсягів застосовуються два методи герметизації:

  1. Заклеювання.

  2. Напівчохол.

Метод «заклеювання» застосовується для машин, які мають цілком закритий суцільнометалевий звареної (литий) корпус, а також кузовів (типу КУНС). Сутність цього методу полягає в заклеюванні вологонепроникним матеріалом і ущільненим спеціальною замазкою всіх отворів і щілин у корпусі (кузові) зразка РАО з розміщенням усередині герметезованого обсягу вологопоглинача.

Метод «напівчохол» застосовується для зразків РАО суцільнометалевим, звареним корпусом і полягає в укритті верхньої (над гусеничної, над колісної) частини виробу міцним вологонепроникним плівковим покриттям – напівчохлом. Усередині герметизуючого обсягу містяться влагопоглотитель а отвори і щілини в невкритій частині корпуса промащуються замазкою. Напівчохли поставляються централізовано в готовому виді і розраховані на багаторазове використання.

Роботи з консервації (по Дх) рекомендуються виконувати спеціалізованими бригадами ремонтних підрозділів, а для допоміжних робіт ці бригади можуть підсилюватися особовим складом підрозділів (підрозділів збереження).

Відповідальність за стан і підготовку зразків РАО до збереження покладаються на командирів частин і підрозділів, а також на начальників родів військ і служб, у веденні яких вони знаходяться.

Після перевірки комісією повноти і якості консервації озброєння і майна, установки їх на місця збереження, а також перевірки умов збереження оформляється «акт закладки матеріальних засобів» (форма №10) і виробляється відповідна запис у формулярі (паспорті) зразка РАО. Акт затверджується командиром частини й один екземпляр його залишається в справах частини, а другий екземпляр висилається вищестоящому начальнику служби РАО.

Розконсервація озброєння і майна знаходиться на Дх із метою проведення технічного чи обслуговування контрольно-технічного огляду, не є зняттям їх зі збереження.

Для зняття чи озброєння майна як із Дх як і з Кр х , віддається наказ по в/ч, у якому вказується підстава для зняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]