Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

3.4.2 Особливості збереження рао і майна

У місцях збереження (стоянок) озброєння розміщається комплексно по підрозділах, по партіях, з урахуванням найкращого використання площі й обсягу приміщення, природного висвітлення, зручності проведення технічного обслуговування й евакуації, забезпечення мір пожежної безпеки. У кожної партії збереженого озброєння вивішується стелажний (штабельний) ярлик (ф.64). У цьому випадку, якщо місце збереження зразка озброєння не відповідає умовам збереження комплектуючих елементів, вони знімаються і зберігаються окремо. У цьому випадку заводиться окремий стелажний ярлик, де вказується місце збереження комплектуючих елементів. А самі комплектуючі елементи, зняті зі зразків РАО, розміщаються комплектно по видах озброєння. На місці збереження вивішується штабельний ярлик із указівкою найменування, номера зразка озброєння, з якого зняті комплектуючі елементи і місце збереження самого зразка.

Вимірювальні прилади, убудовані в апаратуру зразків РАО і майно, зберігаються разом з ними. Демонтаж їх допускається тільки з метою їхньої перевірки.

Для зручності технічного обслуговування й евакуації озброєння і майна в місцях збереження (стоянках) залишаються робітники і смотрові проходи, обмежувальні лінії, яких розмічаються по підлозі білою чи фарбою крейдою.

Відстань між машинами (зразками озброєння) по фронті і між бортом зразка і стіною повинне бути:

  • для зразка на колісному ходу – 0,8 м.

  • для зразка на гусеничному ходу – 1 м.

Відстань між заднім бортом і стіною в обох випадках повинне бути не менш 1 м.

При дворядному розміщенні зразків озброєння в сховищах і під навісами машини другого ряду повинні бути зчеплені буксирними тросам з передом які стоять . З метою розвантаження коліс і деталей підресорювання озброєння, що має колісний хід, установлюється на козелки чи підставки. Відстань від ґрунту до шини колеса повинне бути не менш 10 див. У сховищах із твердим покриттям мінімальна висота вивішування повинна забезпечити можливість провертання коліс.

Озброєння, що має гусеничну базу, установлюється на дерев'яних чи бетонних лежнях, причому лежні повинні бути на 1 метр длиніше опорної поверхні гусениць, а по ширині – рівними ширині чи гусениці бути ширше. Зразки озброєння зберігаються в похідному положенні з застопореними піднімальним і поворотним механізмами. На щитах знарядь (у лівому верхньому куті) повинний бути нанесений трафарет з позначеннями:

  • номери і категорії знарядь;

  • часу надходження на збереження;

  • дати (місяць, рік) останнього (КР чи СР) ремонту, РТО чи ТО-2, а також величини втрати початкової швидкості снаряда;

  • назва рідини, залитої в ПОУ;

  • метод консервації стовбура;

Трафарет наноситься білою фарбою в двох рядків. Написи робляться скорочено.

Оптичні прилади, прилади висвітлення, ЗИП зразків озброєння зберігаються в сховищах разом з чи озброєнням окремо на складі РАО у штатній тарі на стелажах. Прилади, що мають магнітну стрілку, зберігаються на відстані не менш 2 метри від масивних металевих предметів, магнітів і електропроводки. Магнітні стрілки повинні бути застопорені і звернені синім кінцем на північ.

Кулемети, у тому числі і зенітні, знімаються з бойових машин і здаються на склад РАО частини.

Для захисту колісних шин і інших гумовотехнічних виробів (якщо зразок озброєння зберігається на відкритій чи площадці під навісом) від впливу атмосферних опадів і сонячної радіації вони накриваються світлоозоностойким покриттям ПЭ-37. Скла вікон кабін зразків озброєння, що зберігається на відкритих площадках закриваються від проникнення сонячних променів камери (брезентом)чи щільним папером.

У сховищах озброєння зберігається без зовнішніх чохлів (тентів), а під навісом і накритими площадками – тільки під чохлами (тентами). Зняті з озброєння чохли зберігаються разом зі зразками озброєння в спеціально відведенних для цього місцях. Експлуатаційна документація (технічний опис, формуляри і т.п.) зберігаються разом з озброєнням у легкодоступних місцях. Артилерійське озброєння, що знаходиться на короткочасному збереженні в сховищах, може зберігатися зачохленим.

Лужні і кислотні АКБ зі зразків РАО, що знаходяться на тривалому збереженні, зберігаються сухозаряженими в акумуляторних чи в боксах на спеціальних причепах з відповідною технічною документацією.

Стрілецька зброя зберігається в окремих сховищах на території артилерійського чи складу в парковій зоні під постійною охороною варти. Стрілецька зброя зберігається в штатній тарі, комплектно з покладеним ЗИП, з формулярами. Кришки шухляд додатково кріпляться шурупами (4-8 штук, довжина шурупа не менш 50 мм.). А також шухляди зі стрілецькою зброєю ошиновуються вкругову дротом спеціальною стрічкою і пломбуються двома пломбами (одна – начальника складу, сховища; друга – голови внутріперевірочної комісії частини). У кожну шухляду вкладається пакувальний аркуш, у якому вказується найменування, кількість і номерний облік зброї, що зберігається. А також додатково вказується дата останньої перевірки підписів членів ВПК і начальника складу (сховища). Неповні шухляди укладаються у верхніх рядах штабелів і на лицьовій стороні, вішається ярлик з підписом «Неповний___шт.» (чи пишеться крейдою).

Границі штабелів (шухляди зі зброєю чи іншим майном укладаються в штабелі) позначаються стрільцями, що прикріплюються до шухляди штабеля на висоті 1,5 метра від підлоги сховища.

Для забезпечення вентиляції і зручності робіт у сховищах, штабеля розташовують так, щоб відстань між штабелем і стіною, а також стелею було не менш 0,6 метра. А відстань від штабеля до вікон і джерела тепла повинне бути не менш 1м. Штабелі встановлюються на підкладці такої висоти, при якій дно шухляди знаходиться на відстані не менш 10 див. від підлоги.

Якщо підлога земляний, то ця відстань 20 див.

Прилади, що мають укладальні шухляди, чи ранці тверді футляри встановлюються на стелажах у кілька рядів. Забороняється укладати прилади, що мають м'які футляри, на стелажах у кілька рядів (тобто один на іншій).

Топографічні прилади (курвіметри, компаси, циркулі й ін.) зберігаються в пакувальних чи коробках дерев'яних шухлядах у своїх футлярах (чохлах) чи загорненими в папір.

Міряльний інструмент складається, загортається в парофіновану папір і укладаються окремо від іншого інструмента в пакувальні шухляди (коробки).

ЗИП розсипом зберігається по найменуваннях, покладені в коробки, чи шухляди окремі осередки шаф. Ремені, пряжки, чохли та інше шкіряне (брезентове) майно збирається в пачки, стопки, зв'язування (по 5,20,50 шт.). На кожній пачці повинний бути укладальний лист, із указівкою найменування і кількості. Рукави і шланги зберігаються на стелажах чи дерев'яних підставках, причому раз у рік вони повинні просушуватися і протиратися тальком. Кабелі, проводи і шнури, зберігаються намотаними на дерев'яні барабани. Кабель, проводи і шнури, згорнуті в бухти можна зберігати на підлоги (дощатих підкладках) і на стелажах.

Майно, матеріали і ЗИП, що мають обмежений термін збереження, необхідно постійно освіжати, витрачаючи в першу чергу вислужене раніше з розрахунком використання його до витікання гарантійного терміну.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. Інструкція про організацію обліку, збереження і видачі стрилецької зброї та боеприпасів у ЗСУ , введена у дію Наказом Мін. Оборони України №359 від 29 червня 2005р.

2. Руководство по эксплуатации РАВ ч.1. Воениздат, 1989 г. Эксплуатация реактивных и артиллерийских систем. Воениздат,

1989 г.

3. Салуквадзе К.В. “Теоретические основы эксплуатации артиллерийского вооружения», М. Воениздат. 1985 г.

4. Руководство по эксплуатации РАВ ч.1. Воениздат, 1998 г. Руководство по учету вооружения, техники, имущества и др. материальных средств в ВС, ч.1, N 1 ., Воениздат, 1980 г.

5. Общее руководство по ремонту РАВ, ч. 1-4, М. Воениздат, 1983г.

6. Руководство по работе ремонтных органов частей и соединений, М. Воениздат, 1975г.

7. Инструкция по категорированию РАВ. Воениздат, 1986 г.

8. Куцопало В.С, «Основы общей технологии ремонта вооружения» М. Воениздат, 1979 г.

9. «Учебник сержанта ракетных войск и артиллерии сухопутных войск», Воениздат М., 1976 г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]