Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

1.1.2 Планування експлуатації й облік ракетно- артилерійського озброєння.

Планування експлуатації РАО проводиться з метою підтримки його в справному стані, постійно готовим до бойового застосування і забезпечення виконання плану бойової підготовки.

Зразок РАО вважається боєготовим, якщо він працездатний, має встановлений запас ресурсу, приведений у вихідний стан і підготовлений до виконання бойової задачі на використання по призначенню.

Зразок РАО вважається працездатним, якщо значення всіх параметрів, які характеризують здатність виконувати задані функції, відповідають вимогам експлуатаційної документації.

Зразок РАО вважається справним, якщо він відповідає усім вимогам експлуатаційної документації.

Планування експлуатації РАО здійснює начальник служби РАО військової частини(з'єднання) під керівництвом Заступника командира військової частини (з'єднання)по озброєнню. До планування експлуатації озброєння прилучаються начальники род військ і служб, які відповідають за складові частини озброєння, а також посадові особи, які здійснюють контроль за організацією експлуатації засобів вимірів, електроустановок і об'єктів котлонадзору, які входять до складу комплексів і зразків РАО.

Основними вихідними даними для розробки планувальних документів є:

  1. задачі, які стоять перед військовою частиною(з'єднанням) на навчальний рік;

  2. наявність і технічний стан РАО, запас ресурсів(тобто термінів) до чергового ремонту технічного обслуговування;

  3. результати оглядів і перевірок стану РАО;

  4. організаційно-методичні указівки вищестоящого командування;

  5. вимоги експлуатаційної документації та ін. керівних документів;

  6. потреба в ресурсах для забезпечення бойової підготовки;

  7. установлені річні норми витрати ресурсів;

  8. періодичність проведення технічного обслуговування озброєння і майна, технічних оглядів боєприпасів;

  9. дані про виконання планів попереднього періоду;

  10. технічна оснащеність і виробничі можливості ремонтних органів;

  11. установлений ліміт витрати пального, спеціальних рідин і експлуатаційних матеріалів.

Усі види озброєння, бойовий і інший техніки, ракети, боєприпаси, ГСМ, продовольства, речове майно й інші матеріально-технічні засоби, використовувані у ВР України в мирний і воєнний час, є державною власністю. Вони підлягають обов'язковому обліку, правильному використанню, економічній і законній витраті.

Облік матеріальних засобів повинний бути своєчасним і точним.

Облік матеріальних засобів у ВР України ведеться з метою:

  • своєчасного забезпечення відповідних посадових осіб і органів керування достовірними даними про наявність, рух і якісному (технічному) стані матеріальних засобів;

  • контролю за схоронністю, законністю, доцільністю й ефективністю витрати (використання) мобільних засобів;

  • підготовки вихідних даних для складання звітних документів.

Організація і ведення обліку мобільних засобів у ВР України здійснюється з дотриманням вимог відповідних наказів МО по забезпеченню схоронності державної і військової таємниці.

Обліку підлягають усі матеріальні засоби незалежно від їхнього призначення, джерел надходження і способів придбання. При цьому мобільні засоби «НЗ» враховуються окремо від інших матеріальних засобів.

Кількісний (технічний) стан матеріальних засобів враховується по категоріях (не більш 5 категорій) чи ступеня придатності (придатний - непридатний) і сортності відповідно до Дст. Облік матеріальних засобів ведеться в натуральних показниках і стандартних одиницях виміру.

Посібник організацією обліку мобільних засобів у військовій частині (з'єднанні) здійснює командир частини (з'єднання).

Організують облік відповідних матеріальних засобів:

  • начальник штабу;

  • заступник командира по тилу й озброєнню;

  • начальники відповідних служб;

  • командири підрозділів.

Облікові документи в залежності від їхнього призначення підрозділяються на:

  • первинні документи;

  • картки і книги обліку;

  • документи допоміжного характеру.

До первинних облікових документів (стосовно до служби РАО) відносяться: накладні, наряди, раздаточно-сдаточні відомості, акти, атестати, які служать для оформлення операцій, пов'язаних з рухом і зміною якісного (технічного) стану матеріальних засобів і є підставою для запису облікових даних у книгах і картках обліку.

У книгах і картках обліку відбиваються наявність, рух і якісний (технічний) стан матеріальних засобів за визначений період по підрозділах (військовим частинам), складам, майстерням і в цілому за військовою частиною(з'єднання).

До облікових документів (допоміжно здавальних), доручення, супровідні характеру відносяться: зводні й інші відомості (крім роздаточно- і пакувальні аркуші, стелажні ярлики, описи матеріальних засобів, повідомлення, повідомлення і підтвердження, які сприяють виконанню операцій, зв'язаних з рухом і змінам якісного (технічного)стану матеріальних засобів.

Основними частинами облікового документа є: заголовна частина, змістовна частина і частина, яка оформляє.

По документах, не підписаними правомочними посадовими особами, не зареєстрованими в книги обліку (Ф. №25)* і не має печатки (де вона передбачена) робити операції, зв'язані з рухом і зміною якісного(технічного) стану матеріальних засобів, категорично забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]