Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

1.3.4. Порядок відкриття рахунків в іноземній валюті

Рахунки можуть бути відкриті в банках, які мають ліцензію НБУ на проведення валютних операцій. Відкриття рахунку в іноземній валюті за кордоном України вимагає попереднього дозволу НБУ, при цьому підприємство зобов’язане подавати звітність по залишках коштів на рахунках і інші відомості відповідно до форми, визначеної НБУ.

Для відкриття валютного рахунку підприємство представляє в банк:

1) заява встановленого зразка

2) нотаріально завірена заява про державну реєстрацію

3) нотаріально завірену копію статуту підприємства

4) копію документа, яка підтверджує постановку підприємства на податковий облік, завірену нотаріально або податковим органом

5) довідка про реєстрацію підприємства в органах пенсійного фонду

6) картка із зразками підписів, завірена нотаріально, і відтисненням друку

Якщо поточний рахунок в іноземній валюті відкривається в тому ж банку, де відкритий поточний рахунок в національній валюті, то для відкриття необхідно 2 документи – заява і картка із зразками підписів і відтисненням друку.

Після подачі документом між банком і власником рахунку полягає договір на розрахунково-касове обслуговування. Установи банку у разі відкриття поточного рахунку в іноземній валюті повідомляють податкову інспекцію по місцю реєстрації власника рахунку і НБУ для включення у вільний електронний реєстр власників рахунків.

До отримання довідки про постановку рахунків на податковий облік поточні торгові операції здійснюватися не можуть. За відкриття валютних рахунків і здійснень операцій по них підприємства сплачують банку комісійну винагороду по ставках, які кожен банк встановлює самостійно. Крім того, банк списує з підприємств суми в іноземній валюті за оплату поштово-телеграфних витрат, комісійних винагород іноземним банкам і інших витрат, фактично понесених у зв’язку із здійсненням валютних операцій. Як правило, один раз на квартал банк нараховує і виплачує відсотки по залишках коштів на валютних рахунках по ставках, які визначаються на підставі ставок по короткострокових депозитах на міжнародному валютному ринку. Відсотки нараховуються у валюті рахунку, виплачуються за бажанням власника рахунку в національній валюті або у валюті рахунку.

У разі реорганізації підприємства в банк подаються ті ж документи, що і при відкритті рахунку.

У разі ліквідації підприємства його основний рахунок переоформляється на ліквідаційну комісію, для чого в банк подається:

1) рішення про ліквідацію

2) нотаріально завірена картка із зразками підписів членів ліквідаційної комісії і відбитком друку.

1.3.5.Порядок відображення операцій в іноземній валюті

Порядок обліку операцій на валютних рахунках здійснюється в порядку відображеному на рис. 1.3.5.1

Особливістю документального оформлення операцій для переказу коштів за кордон є оформлення платіжного документа на англійській мові. Платіжні документи виписуються в двох екземплярах – один банку і один власнику. Про всі здійснені операції банк повідомляє власника валютного рахунку шляхом видачі йому виписок банку. Виписки даються окремо по кожному валютному рахунку (по видах рахунків і по валютах). Облік на валютних рахунках ведеться на підставі виписок банку і прикладених до них розрахунково-платіжних документів. Записи у виписці відображаються в тій грошовій одиниці, в якій фактично здійснена операція і в гривневому еквіваленті. Перерахунок здійснюється по курсу НБУ на дату здійснення операції. Підприємство одержує виписки банку періодично, тобто по мірі здійснення операцій, або в терміни, встановлені банком. Обробка виписок проводиться в порядку, аналогічному з виписками поточного рахунку в національній валюті.

Аналітичний облік по рахівницях 312 і 314 ведеться в розрізі кожної іноземної валюти у відомості обліку іноземних валют і в картці аналітичного обліку. Для узагальнення даних аналітичних відомостей і карток аналітичного обліку ведеться журнал-ордер № 1 і відомість до цього журналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]