Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

2.8.3.Показники ефекту експорту та імпорту

Показник ефекту експорту характеризує результат діяльності підприємства і розраховується як різниця між обсягом випуску продукції на експорт і витратами на її виробництво.

Показник ефекту імпорту товарів розраховується як різниця між внутрішньою ціною імпортної продукції та витратами на її придбання. В умовах не конвертованості національної валюти показники ефекту експорту (Ее) та імпорту (Еі) визначаються за формулами:

, (2.8.3.1)

, (2.8.3.2)

Валютні коефіцієнти Кві і Кве служать для переводу національної валюти в іноземну і навпаки.

Якщо відома сума виторгу від контракту Векс і витрати на виробництво 3екс, то:

, (2.8.3.3)

Для імпортної операції, коли відома вартісна оцінка імпортної продукції Zімп, і витрати на імпорт Вімп тоді:

, (2.8.3.4)

Якщо при здійсненні експортно-імпортної операції вторгована валюта використовується для імпорту товарів чи послуг, то повинна дотримуватись умова валютної збалансованості:

, (2.8.3.5)

де Векс- валютний виторг від експортної операції, вал. од.;

В імп - валютні витрати на операції з імпорту, вал. од.

Використавши формули для розрахунку ефекту експорту та імпорту, отримаємо.

, (2.8.3.6)

, (2.8.3.7)

Тобто, для збалансованого за валютою товарообміну виконується рівність Ееі, а будь-яке з цих значень можна трактувати як ефект від зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

2.8.4.Вплив умов платежу на розрахунок показників ефекту та ефективності зовнішньоторгової операції

Зовнішньоекономічні операції можуть оплачуватись готівкою або в кредит. Найвигіднішою для продавця і найменш вигідною для покупця є оплата готівкою. Але на практиці така форма застосовується для операцій з незначними сумами. Здебільшого, особливо при експорті продукції, зовнішньоекономічні операції здійснюються на умовах кредиту. Бувають також випадки, коли частина суми оплачується готівкою, а частина на умовах кредиту.

Для врахування умов кредитування в розрахунках ефективності зовнішньоекономічних операцій використовується коефіцієнт кредитного впливу (Ккр), який є відношенням сумарного значення валютних надходжень, зведеного до року поставки товару, до номінальної зовнішньоторгової ціни цього товару.

Це відношення враховує вплив таких чинників, як середньорічний відсоток за кредит, термін погашення кредиту, частка суми контракту, яка оплачується в кредит та інше. Тому формули для розрахунку Ккр є складними і на практиці користуються спеціальними таблицями, в яких наведені числові значення цього коефіцієнта залежно від конкретних умов кредитування.

При наданні експортером кредиту Ккр<1, якщо відсоткова ставка не перевищує норму дисконту. Ккр=1 при оплаті готівкою, а також якщо значення відсоткової ставки і норми дисконту однакові, а погашення кредиту передбачено однаковими частинами, починаючи з наступного після поставки товару року.

Якщо зовнішньоекономічна операція передбачає кредитування, тоді формули розрахунку ефективності мають вигляд:

Ефект експорту:

, (2.8.4.1)

Ефект імпорту:

, (2.8.4.2)

Економічна (абсолютна) ефективність експорту:

, (2.8.4.3)

Економічна (абсолютна) ефективність імпорту:

, (2.8.4.4)

Якщо експорт (імпорт) здійснюється за рахунок раніше наданого кредиту, то в цих формулах використовується величина, обернена до коефіцієнта кредитного впливу:

. (2.8.4.5)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]