Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

Розділ «Умови платежів»

Справжній розділ визначає спосіб, порядок і терміни розрахунків і гарантії виконання сторонами взаємних платіжних зобов’язань і багато в чому залежить від характеру встановленої ціни.

Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності самостійно визначають форму розрахунків по зовнішньоекономічній операції, а також банківсько-кредитні установи, які будуть вести їх валютні рахунки і розрахунки з іноземними суб’єктами господарювання.

В міжнародній практиці широко використовуються наступні форми розрахунків:

  • оплата по рахунку (наявний платіж);

  • акредитив;

  • інкасо

  • відкритий рахунок.

В тексті договору (контракту) залежно від вибраних сторонами умов платежу указуються:

  • умови банківського переказу (авансового платежу) або умови документарного акредитиву або інкасо (з гарантією);

  • умови по гарантії, якщо вона є або коли вона необхідна (вид гарантії (на вимогу, умовна), умови і термін дії гарантії, можливість змін умов договору (контракту) без зміни гарантій).

Також в обов’язковому порядку в договорі (контракті) слід вказати, яка із сторін бере на себе витрати по оплаті послуг банку - кореспондента .

Розділ «Здача (приймання) товарів (робіт, послуг)»

В цьому ракелі визначають терміни і місце фактично передачі товару, а також перелік товаросупровідних документів. Якщо планується протягом тривалого терміну поставляти товар партіями, доцільно скласти графік поставок, до якому вказати, який товар, в якій кількості і в який період часу буде поставлений. Розроблений графік і такому випадку додається до зовнішньоекономічного договору (контракту), в тексті якого про це робиться відповідне посилання.

Термін поставки товару може бути пов’язаний не тільки з певною календарною датою, але і з діями покупця (наприклад, з виплатою авансу або завдатку або здійсненням передоплати за товар, що поставляється, і т. п.). У випадку, якщо термін поставки товару із якої-небудь причини в договорі не вказаний, то він визначається виходячи із законів і звичаїв країни, право якої застосовано до даного контракту.

Розділ «Порядок упаковки і маркіровки»

Указуються відомості про упаковку товару (ящики, мішки, контейнери і т.п.), нанесену на неї відповідній маркіровці (найменування продавця і покупця, номер договору (контракту), місце призначення, габарити, спеціальні умови складування і транспортування і ін.), а при необхідності також умови її повернення.

Характер вимог до упаковки товару, що поставляється, залежить від роду самого товару. Обов’язково слід умовити відповідальність продавця за пошкодження і поломку унаслідок його неналежної упаковки.

Маркіровка товару повинна відповідати міжнародним нормам для даного виду вантажу і відповідати вимогам покупця. Якщо покупець не вимагає нанесення якої-небудь спеціальної маркіровки, вона виконується продавцем відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм.

В обов’язковому порядку маркіровка повинна містити наступні відомості про вантаж:

  • найменування і адреса продавця з вказівкою країни відправлення;

  • найменування пункту призначення, адреса покупця товару.

  • номер договору (контракту):

  • номер пакувальної одиниці і їх загальна кількість;

  • габарити пакувальної одиниці;

  • вага пакувальної одиниці брутто;

  • вага пакувальної одиниці нетто.

Крім цього маркіровка повинна містити вказівку транспортним організаціям, як слід звертатися з що перевозиться товаром і попереджати об небезпеках, які може нести з собою вантаж, що перевозиться, у разі поводження з ним неналежним чином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]