Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

Розділ «Базисні умови поставки»

Зовнішньоекономічний договір припускає переміщення товарів на значну відстань. Тому при його висновку в обов’язковому порядку необхідно обумовити питання доставки товару від продавця покупцю: вантаження, розвантаження, страхування, оплату митних зборів і т.п.

Часто сторонам договору (контракту) невідомі відмінності в торговій практиці протилежної сторони (контрагента). Слідством цього можуть бути нерозуміння, спори, обіг в суди, а кінець кінцем - втрата часу і засобів.

Для усунення подібних проблем в міжнародній торговій практиці базисні умови поставки були позначені певними торговими термінами, що найбільш часто зустрічаються з які згодом були систематизовані в уніфікованому документі - Міжнародних правилах інтерпретації комерційних термінів (скорочена назва — ІНКОТЕРМС), підготовленому Міжнародною торговою палатою.

Україна приєдналася до міжнародних традицій. Так, згідно Указу Президента України «Про застосування Міжнародної практики інтерпретації комерційних термінів» від 04.10.94 р. № 567/94, із змінами і доповненнями при висновку суб’єктами підприємницької діяльності України всіх форм власності договорів, у тому числі зовнішньоекономічних договорів (контрактів), предметом яких є товари, базисні умови поставки визначаються відповідно до Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів.

Таким чином, Україна відноситься до числа країн, в яких застосування правил ІНКОТЕРМС є обов’язковим, тобто українські суб’єкти господарювання, рівно як і іноземні партнери, при висновку договорів (контрактів) в обов’язковому порядку повинні дотримувати такі правила.

Базисні умови поставки, систематизовані в ІНКОТЕРМС, є сукупністю спеціальних умов, визначальних момент переходу права власності на товар від продавця до покупця і ризику його випадкової загибелі, що регламентує, хто (продавець або покупець) організовує перевезення товару, його вантаження, розвантаження» оплачує витрати по страхуванню товару, проводить його митне оформлення.

Остання редакція правил ІНКОТЕРМС видана Міжнародною торговою палатою в 2000 році (далі — ІНКО-ТЕРМС-2000). Як і в попередній редакції, в Правилах ІНКОТЕРМС-2000 міститься 13 торгових термінів, з’єднаних в чотири групи (Е, F, З, D).

По умові групи Е, обов’язки продавця в поставці товару вважаються виконаними після пред’явлення товару покупцю на своєму підприємстві. Продавець в даному випадку зобов’язаний здійснювати вантаження товару на транспортний засіб і оплачувати витрати по доставці товару.

За умов групи F, обов’язки продавця вважаються виконаними після того, як він відповідно до договору (контрактом) передав товар перевізнику. При цьому вибирає перевізника і укладає з ним договір покупець, а не продавець. Продавець одержує від покупця інструкції щодо того, кому, коли і як передати товар, що поставляється.

За умов групи З, продавець зобов’язаний сплатити транспортні витрати, пов’язані з доставкою товару в пункт призначення, проте ризик, пов’язаний з доставкою товару, переходить з продавця на покупця у момент передачі товару перевізнику.

За умов групи D, в обов’язку продавця входить доставка товару в країну покупця. В цей же момент ризик, пов’язаний з доставкою товару, переходить від продавця до покупця.

Таким чином, принцип побудови ІНКОТЕРМС полягає в том, що з кожною наступною умовою поставки зростають обов’язки продавця і зменшуються обов’язку покупця щодо доставки товару до кінцевого місця призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]