Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

Розділ «Заключна частина договору »

В цьому розділі указуються повні юридичні адреси контрагентів договору (контракту), їх повні поштові і платіжні реквізити (№ рахунки, назва банку), а також підписи сторін.

Для підписання зовнішньоекономічного договору (контракту) суб’єкту ВЕД не вимагається дозволу якого-небудь органу державної влади, управління або вищестоящої організації, за винятком випадків, передбачених законами України.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути підписаний з української сторони однією особою (або керівником підприємства, або особою, уповноваженою на підписання договору довіреністю).

Якщо контракт складається з декількох сторінок, то для додання договору (контракту) більшої юридичної сили, бажано, щоб кожна сторінка договору (контракту) скріпляла підписами обох сторін зовнішньоекономічної операції. Підписи повинні бути зроблені повністю, чітко і розбірливо.

Часто в договорі (контракті) поряд із підписами повноважних представників зовнішньоекономічної операції ставиться і діловий друк сторін. Така міра не є обов’язковою, оскільки в українському законодавстві відсутня згадка про необхідність скріпляє договору (контракту) відповідним друком. Проте, не дивлячись на це, рекомендується скріпляти екземпляри договору (контракту) друком, оскільки їх присутність буде вельми корисною відносно правової надійності договору (контракту). Відтисненням друку упевняється підпис сторони, що підписала.

В заключній частині договору (контракту) слід вказати, на якій мові він складений, кількість екземплярів і скільки з них належить кожній із сторін. Як правило, зовнішньоекономічний договір (контракт) складається як на мові продавця, так і на мові покупця. Проте в деяких випадках мовою договору (контракту) може бути вибраний не мова одній із сторін, а якийсь інший.

1.4.2. Обмеження строків розрахунків за експортно-імпортними операціями

При здійсненні розрахунків по зовнішньоекономічних операціях слід пям’ятати про вимоги, встановлені законодавством, щодо термінів проведення таких розрахунків. Порядок здійснення розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності ретирується Законом України «0 порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР, із змінами і доповненнями .

Законом встановлено, що:

  • для зовнішньоекономічних експортних операцій (по яких експорт-відвантаження товарів, робіт, послуг резидентом передує надходженню оплати за експортовані товари, роботи, послуги) виручка резидентів в іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках в терміни виплати заборгованостей, відзначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписування вивізний ВМД) продукції, яка експортується, а у разі експорту робіт (послуг), має рацію інтелектуальній власності — з моменту підписання акту або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності .

  • для зовнішньоекономічних імпортних операцій (по яких оплата товарів, робіт, послуг резидентом передує отриманню товарів, робіт, послуг від нерезидента) терміни ввезення товарів, робіт послуг складають 180 днів з моменту здійснення оплати .

Порушення резидентами таких термінів спричиняє за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 % від суми неотриманої виручки (митної вартості недоотриманих товарів, продукції).

У випадку якщо необхідність перевищення термінів проведення розрахунків виникає в ході виконання зовнішньоекономічних договорів виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, оперативного і фінансового лізингу, резидент може отримати спеціальний дозвіл на продовження термінів розрахунків у вигляді індивідуальної ліцензії НБУ. Порядок отримання індивідуальних ліцензій регламентується Інструкцією і порядку здійснення контролю і отримання ліцензії по експортних, імпортних і лізингових операціях, затвердженої ухвалою Правління ВЕРБУ від 24.03.99 р. № 136, із змінами і доповненнями.

Крім того, згідно ст. 3 Закону № 185/94-ВР резидент, що придбаває через уповноважені банки іноземну валюту для здійснення розрахунків з нерезидентом, зобов’язаний здійснити перелік таких сум протягом 5 робочих днів з моменту їх зарахування на свій валютний рахунок. У разі порушення резидентом термінів переліку придбаної іноземної валюти, придбана валюта продається уповноваженим банком протягом 5 робочих днів на міжбанківському валютному ринку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]