Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sots_ped__derzhavny_ekzamen.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
88.77 Кб
Скачать

21. Особливості соціального виховання в радянський період.

Соціальне виховання дітей є одним з найважливіших факторів стабілізації суспільства.

У радянській період нашого суспільства на зміну соціальному вихованню прийшов термін «комуністичне виховання». Розкриттю сутності комуністичного виховання, його змісту, методики виховної роботи було присвячено багато дослідів. В цей період закріпилося трактування поняття виховання у широкому і вузькому значенні слова. У першому випадку виховання вміщувало в себе освіту і навчання і охоплювало роботу усіх соціальних інститутів виховання. Друге трактування було пов'язано з вихованням у дітей світогляду, морального вигляду, всебічного гармонійного розвитку особистості. Слід зазначити, що в радянський час у Росії була теоретично розроблена і практично реалізована система комуністичного виховання. Ідеологія виховання розроблялася і здійснювалася комуністичною партією.

У березні 1920 р. було затверджено українську радянську систему освіти, яка діяла з різними доповненнями десять наступних років. В основу даної системи було покладено соціальне виховання, а робота всіх освітніх і виховних закладів будувалася за трудовим принципом (на базі продуктивної праці для виявлення професійних нахилів дітей) і за своїми завданнями та змістом утворювала єдину систему професійної освіти. Її автор тодішній Нарком освіти Г. Гринько виходив з важливих потреб українського народу:

– необхідність підготовки кваліфікованих робітників для потреб відбудови господарства;

– необхідність організації захисту дітей і турботи про них через велику кількість сиріт і напівсиріт, які з’явилися у результаті революції та війни (~ 1 млн. або 1/8 всіх дітей).

З погляду наукової педагогіки українська система освіти стояла нижче від російської. Але її існування свідчило про невеликий тиск Москви і про певну незалежність Наркомосу України від уряду Росії. Розходження в українській і російській системах освіти зберігалися аж до 1930 р.

Дуже важливе значення мало прийняте в грудні 1943 р. постанова РНК СРСР про запровадження загального обов'язкового навчання дітей з 7-річного віку, яке ліквідувало розрив між дошкільними установами і школою. З метою здійснення загального обов'язкового навчання було вжито заходів до забезпечення шкіл вчителями. Були в школу повернуті вчителя, працювали не за фахом; збільшене навантаження більш кваліфікованим вчителям; було прийнято спеціальне рішення про розвиток системи заочного педагогічної освіти, створювалися короткострокові курси.

У дошкільних установах велика увага приділялася фізичному розвитку дітей, а також виховання у них почуття патріотизму, інтернаціоналізму, любові до Радянської Армії.

Важливу роль у розробці теоретичних і методичних питань виховання зіграли науково-практичні конференції, початок яким було покладено ще в передвоєнні роки. У період 1941-1945 рр.. було проведено 16 таких конференцій, присвячених різним питанням теорії і практики дошкільного виховання.

У грудні 1944 р. був прийнятий новий "Статут дитячого садка", детально освітлювала найважливіші питання діяльності дитячих садів і зіграв велику роль в організації дошкільного виховання в повоєнні роки. Особливе значення мала розробка "Посібника для вихователя дитячого садка", що містить програмні і методичні вказівки для роботи в різних вікових групах, що сприяло поліпшенню практичної роботи.

Прийняття нових "Статуту" та "Керівництва ...", активне застосування яких почалося вже після закінчення війни, стало свідченням значного розвитку теорії та практики дошкільного виховання в СРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]