Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3.1.Блок циліндрів двигуна

Блок циліндрів двигуна - з алюмінієвого сплаву зі знімними чавунними гільзами. Порядок роботи циліндрів - 1-3-4-2, відлік - від приводу розподільного валу. Колінчастий вал - сталевий, обертається в п'яти підшипниках ковзання (корінних). Осьове переміщення вала обмежено двома завзятими півкільцями, установлених у проточка кришки середнього (третього) корінного підшипника.

3.2.Шатуни

Шатуни - сталеві, двотаврового перетину. У постелях нижніх (рознімних) головок шатунів встановлені вкладиші підшипників ковзання шатунних шийок колінчастого валу. У верхніх головках шатунів встановлені бронзові втулки.

Поршневі пальці - «плаваючого» типу, обертаються у втулках верхніх головок шатунів і бобишках поршнів. Осьовий переміщення кожного пальця обмежено двома стопорними кільцями, встановленими в проточки бобишек поршня.

Поршні - литі, алюмінієві, з двома компресійними і одним маслоз'ємним кільцем. Головка блоку циліндрів відлита з алюмінієвого сплаву і кріпиться до блоку на 10 шпильках з гайками. Стик головки і блоку циліндрів ущільнений металоасбестової прокладкою. У голівці блоку циліндрів розташовані: розподільний вал, коромисла приводу клапанів, осі коромисел, клапани, клапанні пружини, сідла і направляючі стрижнів клапанів.

3.3.Розподільний вал

Розподільний вал - литий, чавунний, обертається в трьох отворах (постелях) головки блоку, службовців підшипниками ковзання. Впускні клапани розташовані зліва від розподільного валу, випускні - справа. В кінці коромисел вкручені гвинти, обертанням яких регулюються зазори в приводі клапанів. Між регулювальними гвинтами і торцями стрижнів клапанів встановлені наконечники стрижнів. Кожен клапан відкривається під впливом коромисла, а закривається двома пружинами (одна всередині іншої), що мають протилежні напрямки навивки. Розподільний вал приводиться в обертання дворядним втулочно-роликовим ланцюгом. Для компенсації зносу ланцюга передбачений механізм її натягу, а для запобігання вібрації (биття) ланцюга під час роботи двигуна служить пластмасовий заспокоювач. Масляний насос - шестерний, з приводом від шестерні на колінчастому валу (валик провідною шестерні масляного насоса входить в шліцевий отвір шестерні приводу розподільника запалювання). Масляний насос не має спеціального корпусу, його шестерні обертаються безпосередньо в порожнині нижній кришки приводу розподільного валу. Мастило двигуна - комбінована. Під тиском змащуються корінні й шатунні підшипники колінчастого вала, підшипники розподільного вала, осі коромисел. До стінок гільз циліндрів (далі до поршневих кілець і пальців), коромисла і стержнів клапанів масло подається розбризкуванням.

Система вентиляції картера - закрита, примусова, з відсмоктуванням газів через масловіддільник, розташований в припливі кришки головки блоку циліндрів.

4.Система охолодження Іж-2126

Рис.4.1

Система охолодження двигуна УМПО-331:

1 - радіатор отоплювача; 2 - пробка розширювального бачка; 3 - відмітка мінімального рівня охолоджуючої рідини; 4 - розширювальний бачок; 5 - паровідводяча трубка; 6 - радіатор системи охолодження; 7 - електровентилятор; 8 - датчик включення електровентилятора; 9 - термостат; 10 - насос охолоджуючої рідини; 11 - двигун; 12 - датчик покажчика температури охолоджуючої рідини; 13 - пробка зливу охолоджувальної рідини з блоку циліндрів двигуна;

Системи охолодження автомобіля е двигунами УМПО-331 та ВАЗ-2106 схожі по пристрою і принципу роботи, хоча основні вузли та деталі (за винятком електровентилятора, датчика його включення і розширювальному бачку) - оригінальні і не взаємозамінні.

Система охолодження - рідинна, закритого типу, з примусовою циркуляцією. Циркуляція забезпечується насосом охолоджуючої рідини, встановленим в припливі блоку циліндрів (двигун УМПО-331) або в корпусі, прикріпленому до блоку циліндрів болтами (двигун ВАЗ-2106). Насоси обох двигунів - лопатеві, відцентрового типу, наводяться клиновим ременем від шківа колінчастого вала. При зносі підшипників вала або течі охолоджуючої рідини насос рекомендується замінити.

Герметичність системи забезпечується впускним і випускним клапанами в пробці розширювального бачка. Випускний клапан підтримує тиск в системі на гарячому двигуні, за рахунок чого підвищується температура кипіння рідини і зменшуються її парові втрати. Впускний клапан відкривається при зниженні тиску в системі щодо атмосферного на захололому двигуні Розширювальний бачок виготовлений з напівпрозорого поліетилену, що дозволяє візуально контролювати кількість рідини в системі охолодження (її рівень на холодному двигуні має бути не нижче позначки MIN на стінці розширювального бачка).