Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

8.Система вихлопу Іж-2126

Рис.8.1

Система випуску відпрацьованих газів:

1 - глушник; 2 - хомут; 3 - резонатор; 4 - подушка підвіски;5 - приймальня труба двигуна УМПО-331; 6 - прокладка прийомної труби двигуна УМПО-331; 7 - прокладка прийомної труби двигуна ВАЗ-2106; 8 - приймальна труба двигуна ВАЗ-2106;9 - кронштейн коробки передач; 10 - кронштейн приймальні труби.

Системи вихлопу на автомобілях з двигунами УМПО-331 та ВАЗ-2106 однакові за конструкцією: приймальна труба - резонатор - основний глушник. Так як випускні колектори двигунів УМПО-331 та ВАЗ-2106 різні, прийомні труби систем випуску та їх прокладки для кожного двигуна не взаємозамінні. Резонатор і основний глушник однакові.

Приймальня труба кріпиться до фланця випускного колектора двигуна УМПО-331 за допомогою трьох шпильок, а до випускного колектора двигуна ВАЗ-2106 - чотирьох. Гайки в обох випадках застосовуються високі: латунні або обміднений. Між фланцями випускного колектора і приймальної труби встановлюється термостійкий металлоармована прокладка. До кронштейна, закріпленому на картері коробки передач, приймальна труба кріпиться на знімному, стягнуті болтами, кронштейні.

Приймальня труба з'єднана з передньою трубою резонатора через кільце ущільнювача хомутом. Глушник з'єднаний з резонатором аналогічно. До кузову резонатор підвішений на одній, а глушитель - на трьох гумових подушках, які забезпечують деяку рухливість системи випуску при русі автомобіля.

Обслуговування системи випуску полягає в періодичному огляді труб, резонатора і глушника на предмет наскрізної корозії і прогарів, в підтяжці ослаблених з'єднань, заміні прокладок і подушок кріплення. Глушник і резонатор - нерозбірні вузли і при виході з ладу повинні замінюватися новими.

9.Зчеплення Іж-2126

Рис.9.1

Механізм зчеплення і його гідропривід:

1 - прокачуванням штуцер робочого циліндра гідроприводу зчеплення; 2 - ковпачок прокачного штуцера; 3 - гнучкий шланг гідроприводу; 4 - трубка гідроприводу; 5 - кришка бачка; 6 - корпус бачка; 7 - головний циліндр гідроприводу зчеплення; 8 - поворотна пружина поршня головного циліндра; 9 - поршень; 10 - захисний ковпак головного циліндра; 11 - штовхач; 12 - упор педалі зчеплення; 13 - педаль зчеплення; 14 - кожух зчеплення; 15 - нажимной(ведучий) диск; 16 - маховик; 17 - підшипник виключення зчеплення; 18 - первинний вал коробки передач; 19 - колінчастий вал; 20 - ведений диск; 21 - чохол вилки виключення зчеплення; 22 - вилка; 23 - штовхач вилки; 24 - поворотна пружина; 25 - картер зчеплення; 26 - захисний ковпак робочого циліндра; 27 - поршень робочого циліндра; 28 - манжета поршня; 29 - пружина поршня; 30 - корпус робочого циліндра.

Автомобілі з двигуном УМПО-331 оснащуються зчепленням моделі 2126, з двигуном ВАЗ-2106 - зчепленням задньопривідних автомобілів ВАЗ. Педаль, головний циліндр, сталева трубка і гнучкий шланг гідроприводу в обох моделей однакові, а інші деталі різні і не взаємозамінні.

Зчеплення розташоване в алюмінієвому картері, прикріпленому шістьма шпильками з гайками до блоку циліндрів двигуна УМПО-331 (дві шпильки служать також для кріплення стартера). Картер зчеплення двигуна ВАЗ-2106 кріпиться до блоку циліндрів чотирма болтами, при цьому для зняття коробки передач (в зборі з картером зчеплення) також необхідно демонтувати стартер. Коробка передач моделі 2126 кріпиться до вазовського картера зчеплення через проставку.

Кожух зчеплення з натискним диском балансується при складанні на стенді, тому підлягає заміні тільки в зборі. Кожух кріпиться до маховика шістьма болтами. Для центрування кожуха в маховику є три штифта, які при установці входять у відповідні отвори кожуха. Замінюють вузол при сильному зносі поверхні натискного диска і «осаді» діафрагменної пружини (про що свідчить зменшення зусилля на педалі зчеплення).

Ведений диск з пружинним демпфером крутильних коливань встановлений між маховиком і кожухом зчеплення і може переміщатися по шліцах первинного вала коробки передач. Диск замінюють при битті в зоні накладок більше 0,5 мм, їх розтріскування, забіяках або нерівномірному зносі, а також якщо відстань від поверхні накладки ло заклепок менше 0,2 мм.

Підшипник виключення зчеплення встановлюється на муфті, яка при включенні-виключенні зчеплення перемішається по напрямній втулці, впливаючи на завзятий фланець діафрагменної пружини. При вимкненому зчепленні між підшипником і завзятим фланцем повинен бути зазор, який визначається вільним ходом штовхача вилки вимикання зчеплення. Підшипник не вимагає обслуговування і мастила. Його заміняють у разі підвищеного шуму при включенні зчеплення, який, як правило, свідчить про його сильному зносі.

Вилка вимикання зчеплення - сталева, штампована, знаходиться в картері зчеплення і гойдається на кульовій опорі (під неї на вилці виштампувані поглиблення). До кульовій опорі вилка підтискається пластинчастої пружиною, приклепаною в середній частині вилки. Кінці вилки впираються в муфту підшипника виключення зчеплення і підтискаються до неї фігурною пружиною. Отвір для вилки зчеплення в картері закрито гумовим гофрованим чохлом. Вилка постійно підтискається до штовхача робочого циліндра пружиною.

Педаль зчеплення підвішена на осі в кронштейні педального вузла і шарнірно з'єднана з штовхачем, який входить у виїмку поршня головного циліндра зчеплення.

Головний циліндр прикріплений до моторного щита і педальному вузлу двома шпильками з гайками (гайки розташовані з боку педального вузла) і з'єднаний сталевий трубкою і гумовим шлангом з перехідником і робочим циліндром. Робочий циліндр зчеплення двигуна УМПО-331 вставлений в отвір картера зчеплення і зафіксовано стопорним кільцем. Робочий циліндр зчеплення двигуна ВАЗ-2106 кріпиться до картера зчеплення двома болтами.

При натисканні на педаль штовхач впливає на поршень головного циліндра і через рідину передає тиск на поршень робочого циліндра, поршень висувається і через штовхач впливає на вилку вимикання зчеплення. При відпуску педалі вилка під дією відтяжної пружини тисне на штовхач, повертаючи поршні у вихідне положення. Штовхачі робочих циліндрів обох моделей мають різьбову частина, яка дозволяє, змінюючи положення вилки, регулювати вільний хід підшипника виключення зчеплення.