Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

7.2. Розподільник запалювання

Розподільник запалювання моделі 47.3706 призначений для переривання струму в ланцюзі низької напруги та розподілу імпульсів струму високої напруги по свічках запалювання, В цьому вузлі також конструктивно об'єднані автомати регулювання моменту запалення в залежності від частоти обертання колінчастого валу і навантаження на двигун.

Корпус розподільника відлитий з алюмінієвого сплаву. Усередині корпусу обертається валик, що складається з двох частин. На верхній частині валика виконаний чотиригранний кулачок і встановлений ротор (бігунок). Нижня частина валика, що приводиться в обертання від колінчастого вала двигуна, з'єднується з верхньою через відцентровий регулятор випередження запалювання. При обертанні нижнього валика розподільника важки регулятора під дією відцентрових сил розходяться, і кулачок повертається на певний кут, розмикаючи контакти переривника з деяким випередженням, яке тим більше, чим швидше обертається валик розподільника.

7.3. Переривник

Переривник складається зі стійки з нерухомим контактом, важеля з рухомим контактом і текстолітові (або пластиковим) упором, який під дією пластинчастої пружини притискається до чотиригранному кулачку верхній частині валика розподільника.

Пластина, на якій змонтований переривник, встановлена на шарикопідшипнику, що дозволяє їй повертатися щодо кулачка. Пластина з'єднана тягою з діафрагмою вакуумного регулятора. Під дією розрідження, що передається через трубку з штуцера карбюратора на діафрагму вакуумного регулятора, тяга повертає механізм переривника разом з рухомою пластиною щодо кулачка, забезпечуючи тим самим оптимальний момент запалювання при роботі двигуна в різних режимах.

Для виключення сильного підгоряння контактів переривника паралельно їм приєднаний конденсатор. Він встановлений зовні на корпусі розподільника.

Зверху корпус розподільника закритий пластиковою кришкою з гніздами для проводів високої напруги. З внутрішньої сторони кришки розподільника розташовані висновки контактів проводів високої напруги, а в висновок центрального проводу вмонтований підпружиненийугольок, який упирається в пластину ротора. Ротор служить для розподілу струму високої напруги від котушки запалювання до свічок відповідно до порядку роботи циліндрів двигуна (1-3-4-2). Валик розподільника обертається проти годинникової стрілки (при вигляді зверху).

Свічки запалювання А20Д1 (або їх аналоги) - нерозбірними конструкції, вкручені в отвір в головці блоку циліндрів з правого боку.

Рис.7.1

Розподільник запалювання :

1 - муфта приводу; 2 - ущільнююче кільце; 3 - валик розподільника з пластиною; 4 - пружинна заглушка маслянки; 5 - маслянка; 6 - конденсатор; 7 - кулачок; 8 - клема низької напруги; 9 - кришка розподільника; 10 - токоразносна пластина ротора; 11 - пружина контактної вуглинки; 12 - контактний вуглик; 13 - ротор; 14 - сальник кулачка; 15 - пружина кріплення кришки розподільника; 16 - рухома пластина з підшипником; 17 - грузик відцентрового регулятора випередження запалювання; 18 - корпус розподільника; 19 - підшипник валика розподільника; 20 - Фільц кулачка; 21 - нерухома пластина переривника; 22 - тяга вакуумного регулятора випередження запалювання; 23 - вакуумний регулятор; 24 - рухома пластина переривника; 25 - гвинт кріплення контактів; 26 - переривник в зборі ; 27 - пружини грузків відцентрового регулятора випередження запалювання; 28 - штифт кріплення муфти приводу розподільника; 29 - пружинне кільце; 30 - прокладка приводу розподільника; 31 - привід розподільника в зборі.