Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

4.1.Термостат

Тепловий режим роботи двигуна підтримується термостатом і електровентилятором радіатора. Термостат з твердим термочутливим елементом управляє перерозподілом потоків рідини в системі охолодження. На двигуні УМПО-331 термостат ТС 103 встановлено з лівої сторони. На двигуні ВАЗ-2106 термостат ТС 102 розташований з правого боку.

Принцип роботи обох термостатів однаковий (зовні термостати різняться розташуванням патрубків). На холодному двигуні основний клапан термостата перекриває патрубок, ведучий до радіатора, і рідина циркулює тільки по малому колі. При температурі 80 ± 3°С (для термостата ТС 103) або 82 ± 3°С (для термостата ТС102) основний клапан починає відкриватися, перепуску частина рідини через радіатор. При температурі 87 ± 3°С (для термостата ТС 103) або 90 ± 3°С (для термостата ТС 102) основний клапан термостата повністю відкривається, а запасний закривається, і через радіатор починає циркулювати вже вся рідина. Хід основного клапана в обох термостатів повинен становити не менше 6 мм.

4.2.Радіатор

Радіатор складається з двох вертикальних пластмасових бачків і двох горизонтальних рядів алюмінієвих трубок з напресованими на них охолоджуючими пластинами. Для підвищення ефективності охолодження пластини штампуються з насічками. Трубки з'єднані з бачками через гумову прокладку. Рідина надходить у радіатор через верхній патрубок, а відводиться через нижній. Обидва патрубка розташовані на радіаторі автомобіля з двигуном УМПО-331 в лівому бачку, а на радіаторі автомобіля з двигуном ВАЗ-2106 - у правому бачку. У верхній частині лівих бачків обох радіаторів розташований тонкий патрубок паровідводної трубки, що з'єднує радіатор з розширювальним бачком. Для зливу охолоджувальної рідини в радіаторі автомобіля з двигуном УМПО-331 передбачено отвір з пробкою в нижній частині правого бачка. З радіатора автомобіля з двигуном ВАЗ-2106 рідину зливають, від'єднуючи шланг від металевого штуцера, ввернутого в різьбовий отвір у нижній частині лівого бачка.

4.3. Датчик включення електровентилятора

Датчик включення електровентилятора системи охолодження типу 661.3710 на автомобілі з двигуном УМПО-331 розташований у правому бачку радіатора, а на автомобілі з двигуном ВАЗ-2106 - в лівому. Датчик включає електровентилятор через реле, встановлене на лівому бризковики. Контакти датчика замикаються при температурі 92 ± 3°С, а розмикаються при температурі 87 ± 3°С. Електродвигун вентилятора з крильчаткою встановлений на металевому спрямовуючий кожусі, прикріпленому до бачків радіатора.

Лопаті електровентилятора обертаються з великою швидкістю і можуть завдати травми, якщо працювати під капотом без належної обережності.

Датчик, призначений для контролю температури охолоджуючої рідини і пов'язаний з покажчиком температури в комбінації приладів, на двигуні УМПО-331 встановлений в зворотному патрубку юловка блоку циліндрів. На двигуні ВАЗ-2106 датчик встановлений в головці олока циліндрів двигуна районі свічки четвертого циліндра.

5.Система живлення Іж-2126

Рис.5.1

1 - фільтр тонкого очищення палива; 2 - паливний насос; 3 - корпус повітряного фільтра; 4 - карбюратор; 5 - шланг підведення підігрітого повітря;6 - повітрозабірник підігрітого повітря; 7 - паливопровід; 8 - паливоприймач; 9 - пробка паливного бака; 10 - наливна труба; 11 - вентиляційна трубка паливного бака; 12 - муфта наливної труби; 13 – паливний бак.

Система живлення містить паливний бак, паливопровід, паливний насос, паливні шланги, повітряний фільтр, фільтр тонкого очищення палива, карбюратор, тросові приводи керування дросельними та повітряної заслінками карбюратора.