Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Якісний аналіз.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Самостійна позааудиторна робота

1.Йонний добуток води, його суть.

2.Як впливає концентрація водневих йонів на протікання реакцій в аналітичній хімії? Навести і записати приклади цього впливу при аналізі суміші катіонів I-III-ї аналітичних груп.

3.Обчислити йонну силу 0,005М розчину барію нітрату.

4.Обчислити йонну силу розчину, який містить в 1 дм3 0,005 моль купруму (II) нітрату і 0,001 моль алюмінію сульфату.

5.Із 2,8 см3 концентрованої сульфатної кислоти (96%) виготовили 250 см3 розчину. Розрахувати для даного розчину нормальну концентрацію, молярну концентрацію і титр.

6.Розрахуйте рН буферного розчину, який складається з 0,1М розчину ацетатної кислоти та 0,1М розчину натрію ацетату.

Контрольні питання

1.Залежність хіміко-аналітичних властивостей йонів І, II, III аналітичних груп від положення в періодичній системі елементів.

2.Групові реагенти другої та третьої аналітичних груп та їх використання.

3.Систематичний і дробний аналіз.

4.Які помилки можуть виникати в аналізі, якщо йони амонію видалені з розчину не повністю?

5.Вплив температури на величину добутку розчинності.

6.Реакції виялення катіонів І аналітичної групи: NН4+ , +, К+, Li+. Умови їх виконання.

7.Груповий реагент на ІІ аналітичну групу катіонів, особливості його застосування. Реакції виявлення катіонів ІІ аналітичної групи: Аg+, Pb2+, Hg22+ . Умови їх виконання.

8.Груповий реагент на ІІІ аналітичну групу катіонів. Особливості його застосування. Реакції виявлення катіонів ІІІ аналітичної групи: Ba2+, Ca2+, Sr2+. Умови їх виконання.

9.Теорія розчинів сильних електролітів. Загальна та активна концентрації, активність йонів, йонна сила розчину.

10.Характеристика сильних та слабких електролітів. Основні положення теорії сильних електролітів.

11.Способи вираження концентрації.

Самостійна аудиторна робота

1.Виконати лабораторні роботи наведені в цих методичних вказівках.

2.Пояснити систематичний хід аналізу катіонів I-III-ї аналітичних груп на основі складеної схеми

3.Оформити і захистити протокол.

4.Відповісти на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язувати розрахункові задачі, запропоновані викладачем.

Експериментальна частина Завдання 1. Аналіз суміші катіонів першої, другої та третьої аналітичних груп Підготовка задачі до аналізу

Задача може бути надана у вигляді розчину, або у вигляді суміші кристалічних речовин. У кожному випадку вміст старанно перемішують і ділять на дві частини: в одній частині проводять аналіз суміші катіонів І, II та III аналітичних груп, а другу частину залишають для можливих повторних досліджень.

При наявності в запропонованій задачі осаду, його необхідно постаратися розчинити у воді. Якщо не всі кристали розчинилися, то суміш нагрівають. Якщо ж і при нагріванні проба не розчинилася, то розчин відфільтровують і фільтрат аналізують за нижче наведеною схемою. Осад розчиняють у кислотах. В залежності від того , в якій кислоті розчиняється осад, можна зробити попередній висновок про відношення його до певної аналітичної групи. Так солі катіонів II групи не розчиняються в хлоридній кислоті, а будуть розчинятися в H2SO4. Навпаки, солі катіонів III групи нерозчинні в H2SO4, але розчинні в НСl. Таким чином, можна аналізувати відразу розчинений осад загальним реактивом відповідно II-ї (НС1) чи III-ї (H2SO4) груп.

При відсутності осаду діють груповими реагентами на окрему пробу: спочатку 2н розчином хлоридної кислоти, а після повного осадження та відділення хлоридів II-ї групи до того ж розчину додають 2н розчин сульфатної кислоти. Утворення білих осадів свідчить про присутність катіонів відповідних груп.

1.1. Виявлення йонів NН4+

До 0,5-1 см3 проби додають 1-2 см3 розчину NаОН. Вміст пробірки нагрівають майже до кипіння. Аміак, який при цьому виділяється, визначають за запахом, або за допомогою вологого папірця універсального індикатора (посиніння).