Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Якісний аналіз.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Завдання 5. Якісний аналіз суміші катіонів VI-ї аналітичної групи методом розподільчої двомірної хроматографії на папері

При хроматографуванні складної суміші за допомогою однієї рухомої фази повного розділення буває важко досягнути. Тому такі суміші звичайно розділяють за допомогою двомірної хроматографії, суть якої полягає в тому, що спочатку суміш хроматографують одним розчинником, а потім листок паперу повертають на 90оі хроматографування проводять іншим розчинником. В цьому випадку розділення відбувається значно краще.

Виконання досліду

Листок хроматографічного паперу розміром 25х25 см попередньо витримують у ексикаторі в парах води. Потім у лівий нижній кут квадратного листка паперу наносять краплю розчину, що містить суміш солей йонів Сu2+, Со2+,Nі2+, Сd2+іHg2+(10 мг/см3кожного йону) на віддалі 5 см як від лівого, так і від нижнього країв паперу. Папір підсушують на повітрі, потім закріплюють держаком і вставляють в посуд для хроматографування. Попередньо на дно посуду наливають перший розчинник (ацетон, що містить 5 % води і 8 % концентрованої хлоридної кислоти). Папір занурюють у розчинник на глибину не більше, ніж 1 см.

Посуд щільно накривають і залишають стояти до тих пір, поки розчинник не підніметься на висоту 20-22 см (в залежності від сорту паперу процес продовжується 2-4 години). Хроматограму виймають, висушують на повітрі і повертають на 90 градусів так, щоб її лівий край виявився внизу, закріплюють у держаку і поміщають в інший посуд, на дно якого наливають другий розчинник (н-бутиловий спирт, насичений 0,1н розчином хлоридної кислоти). Посуд щільно закривають і хроматографування повторюють (процес також протікає 2-4 години).

Потім хроматограму виймають звичайним способом, висушують і проявляють, оприскуючи спиртовим розчином 8-оксихіноліну. Після оприскування папір витримують деякий час над парами аміаку для нейтралізації хлоридної кислоти, що містилась в розчинниках. При цьому виникають забарвлені плями, за кольором і розміщенням яких проводять якісний аналіз катіонів.

Розміщення зон катіонів повинно бути таким – вздовж лінії підняття першого розчинника розміщуються зони катіонів (знизу вверх) Нікелю, Кобальту, Купруму. При повторному хроматографуванні в напрямку, перпендикулярному першому, утворюються зони катіонів (зліва направо) Кадмію, Меркурію (ІІ) (у верхньому правому куті). Попередньо проводять досліди з окремими розчинниками солей катіонів і спиртовим розчином 8-оксихіноліну і відмічають колір утвореного осаду.

Завдання 6. Якісний аналіз суміші катіонів методом осадової хроматографії Колонковий варіант

Алюмінію оксид для хроматографії насипають у хроматографічну колонку (яка представляє собою скляну трубку довжиною 100 мм, діаметром 4-5 мм і закрита знизу тампоном вати) на висоту 70 мм. При заповненні колонки слідкують за рівномірним упакуванням носія. Колонку укріплюють у штативі строго вертикально і зверху закривають тампоном вати, який повинен щільно приставати до шару алюмінію оксиду.

Колонку промивають декількома см3 розчину осаджувача, надлишок розчину відсмоктують за допомогою вакуум-насосу. Колонку висушують, а потім приступають до хроматографування. Для цього додають 0,5 см3 розчину суміші солей, катіони яких планується проаналізувати. Для кращого розділення зон колонку промивають чистою водою. Якщо добутки розчинності значно відрізняються між собою, то одержують зони з чіткими границями.