Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Якісний аналіз.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Контрольні питання

1.Написати характерні реакції катіонів II-ї аналітичної групи.

2.Груповий реагент на катіони II-ї аналітичної групи і умови його застосування.

3.Як слід брати сухі речовини та рідини зі склянок і штанглазів?

4.Яким чином треба працювати з концентрованими кислотами і лугами?

5.Правила роботи з отруйними і шкідливими речовинами (солі Барію, Меркурію, Плюмбуму, Арсену, Купруму, металічна ртуть, ціаніди, тощо).

6.Амфотерність сполук Плюмбуму та вплив на результати аналізу.

7.Застосування катіонів ІІ-ї аналітичної групи в фармацевтичній і медичній практиці.

8.Розрахувати молярну та нормальну концентрацію розчину сульфатної кислоти, якщо він містить 2,34 г H2SO4 в 300 см3 розчину.

9.При мікрокристалоскопічному виявленні йонів Ca2+ у вигляді CaC2O4 реакція вдається вже з 0,001 см3 розчину CaCl2 з молярною концентрацією еквівалента 0,002 моль/дм3. Розрахувати визначуваний мінімум для даної реакції.

10.Обчислити межу виявлення, граничну концентрацію і граничне розведення катіонів амонію, якщо зовнішній ефект чітко видно при виконанні реакції з 0,05 см3 розчину амонію хлориду з концентрацією 3•10-6 моль/дм3.

11.Розрахувати добуток розчинності аргентуму хромату, якщо в 1000 см3 його насиченого розчину знаходиться 0,002156 г Ag2CrO4.

12.Визначити, у скільки разів молярна розчинність аргентуму хромату в чистій воді перевищує розчинність цієї солі в 0,01М розчині аргентуму нітрату, якщо ДР(Ag2CrO4) = 1,1•10-12.

Біологічна роль і медичне застосування сполук II-ї аналітичної групи катіонів

В організмі людини йони срібла знаходяться у мінімальних кількостях у мозку, крові, печінці, кістках, пігментах очей і залозах внутрішньої секреції.

Із сполук Аргентуму добре розчиняється у воді нітрат, який використовують для оздоблення (посріблення) різних предметів, виготовлення фотоматеріалів, а у медичній практиці — як антисептичний засіб. Здавна бактерицидні властивості йонів Ag+ використовують для знезараження питної води, виготовлення бактерицидної вати та марлі, для лікування хворіб шкіри і важкозаживаючих язв.

Крім того, Аргентуму нітрат AgNO3 використовують в медицині для припікання ран.

Біологічну роль сполук Меркурію і Плюмбуму до кінця не з'ясовано. Доведено, що в малих дозах сполуки Меркурію підвищують фагоцитарну активність лейкоцитів, впливають на процес кровотворення. У медицині використовують каломель — меркурію (І) хлорид Нg2Cl2 як послаблювальний та жовчогінний засіб. Ртуть і розчинні солі Меркурію дуже отруйні, оскільки блокують дію багатьох ферментних систем. Токсичними є також сполуки Плюмбуму, які спричинюють хронічні отруєння (сатурнізм). При цьому уражується центральна нервова система, порушується обмін гемоглобіну, виникають захворювання кишково-шлункового тракту. Особливо небезпечні його органічні похідні, зокрема тетраетилсвинець, який додають до різних сортів бензину для поліпшення його детонаційних властивостей.

Плюмбуму ацетат Pb(C2H5O)2•3H2O застосовують зовнішньо для свинцевих примочок при запалювальних захворюваннях шкіри і слизистих оболонок.

Самостійна аудиторна робота

1.Виконати лабораторні роботи наведені в цих методичних вказівках.

2.Оформити і захистити протокол.

3.Відповісти на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

4.Розв'язувати розрахункові задачі, запропоновані викладачем.

Експериментальна частина

Завдання 1. Характерні реакції катіонів другої

аналітичної групи

а) Реакції виявлення катіонів другої аналітичної групи

(Ag+, Hg22+, Pb2+)

Груповим реагентом є розбавлена (2М) хлоридна кислота.

1.1.Дія групового реагенту (HCl)

Йони Ag+, Hg22+, Pb2+ утворюють з груповим реагентом білі осади хлоридів PbCl2, Hg2Cl2, AgCl, які є слабо розчинними у воді та розбавлених мінеральних кислотах.

Виконання реакцій:

До 0,5 см3 розчинів солей Ag+, Hg22+і Pb2+ (в окремих пробірках) додають 3-4 краплі розбавленої HCl.

Властивості PbCl2

Плюмбуму хлорид осаджується не повністю, оскільки він частково розчиняється у воді при кімнатній температурі. Він добре розчинний у гарячій воді і CH3COONH4, в розчинах NaOH та концентрованій HCl. PbCl2 утворює добре розчинні комплексні сполуки:

PbCl2 + 4NaOH = Na2[Pb(OH)4] + 2NaCl

PbCl2 + 2CH3COONH4 = (CH3COO)2Pb + 2NH4Cl

PbCl2 + 2HCl = H2[PbCl4]

Розчинність PbCl2 в гарячій воді використовують для відділення йонів Pb2+ від Ag+ та Hg22+.

Властивості AgCl

Аргентуму хлорид розчиняється в концентрованій HCl та в амонію гідроксиді (NH4OH) з утворенням комплексних сполук:

AgCl + HCl = H[AgCl2]

AgCl + 2NH4OH = [Ag(NH3)2]Cl + 2H2O

Розчинення AgCl в NH4OH з наступним виділенням осаду дією HNO3 або KI використовується в аналізі для відділення Ag+ від Hg22+ і виявлення його в розчині.

Властивості Hg2Cl2 (каломелі)

Каломель розчиняється в концентрованій HNO3 при нагріванні. При дії NH4OH на осад Hg2Cl2 утворюється суміш білого осаду хлориду меркурамонію та дрібнодисперсної металічної ртуті, внаслідок чого весь осад забарвлюється в чорний колір.

Hg2Cl2 + 2NH4OH = NH2HgCl↓ + Hg↓ + NH4Cl + 2H2O

білий чорний

осади

Ця реакція застосовується для виявлення йонів Hg22+ в присутності Ag+ та Pb2+.