Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_r_RE.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки:

1. Які особливості становлення зовнішньоекономічної діяльності України в ринкових умовах?

2. Перелічіть передумови формування експортного потенціалу в Україні.

3. Що включає в себе механізм зовнішньоекономічних зв’язків?

4. Назвіть основні принципи формування механізму зовнішньоекономічних зв’язків.

5. Охарактеризуйте зміст і форми міжнародної економічної інтеграції.

6. Економічні зв'язки України з країнами СНД.

7. Назвіть основні етапи процесу адаптації законодавства України до зовнішньоекономічної діяльності.

8. Охарактеризуйте транспортний потенціал України.

Тема 13. Фактори сталого розвитку продуктивних сил.

План (логіка) викладу матеріалу:

  1. Концепція сталого розвитку.

  2. Сутність та основні напрями екологізації розвитку продуктивних сил.

  3. Особливості переходу України на принципи сталого розвитку.

Короткий зміст та методичні рекомендації до питання:

1. Сталий розвиток - це концепція соціально-економічного роз­витку, заснована на принципах гуманізації суспільства й економіки, ефективного використання природних ресурсів Землі в інтересах людства, дотримання цивільних прав, соціального захисту населен­ня на основі більш рівномірного розподілу доходів і капіталів.

Римський клуб - це неурядова науково-дослідна міжнародна організація, гранична чисельність членів (учених, представників політичних і ділових кіл) якої була визначена в 100 чоловік, покли­кана розробляти сценарії майбутнього розвитку людства в його вза­єминах із природою (природними ресурсами та біосферою в ціло­му) з метою подолання негативних тенденцій.

Концепція сталого розвитку багато в чому перегукується із вченням про ноосферу. Ноосфера (букв, "сфера розуму") - це якіс­но новий стан біосфери, у якому розумна діяльність людини стає головним фактором, що визначає її розвитку. Ключова ідея вчення про ноосферу - коеволюція, тобто спільний гармонійний розвиток природи та людського суспільства.

2. Екологія, як наука історична (більше 100 років тому) виникла в над­рах біології, тому не випадково, що біологія стала початком екологічних досліджень.

Екосистема - це єдиний природний комплекс, який складається з окремих груп живих істот (біоценозів) та середовища їх існування (екотопу).

Як правило, екосистеми об'єднують три взаємопов'язаних поміж собою органічні ланки: організми продуценти (автотрофи), що синте­зують органічні речовини з неорганічного середовища; організми - спо­живачі (консументи); організми, що розкладають органічні речовини на первісні неорганічні компоненти - двоокис вуглецю, воду, нітрати, фосфати та інші. В основі організації та функціонування систем (біогеоценозів) лежить взаємозв'язок живої та неживої природи.

3. Концепція сталого розвитку охоплює, як мінімум, дві важливі ідеї:

  • цей розвиток передбачає вирішення економічних, соціальних та екологічних проблем. Розвиток буде сталим тільки тоді, коли буде досягнута рівновага між різними факторами, що зумовлюють загальний рівень життя;

  • нинішнє покоління має обов'язок перед прийдешніми поколіннями залишити достатні запаси соціальних, природних та економічних ресурсів для того, щоб вони могли забезпечити для себе рівень добробуту не нижчий, ніж той, що ми маємо зараз.

В основу концепції покладено систему взаємозв`язаних цілей, які повинні забезпечити сталий розвиток суспільства:

  • Соціальна справедливість і сталий розвиток – забезпечення рівних можливостей доступу до ресурсів розвитку різних верств населення, задоволення потреб людини впродовж життя без шкоди для майбутніх поколінь задовольняти потреби та розширювати вибір;

  • Освіта та інформація – формування доступної та ефективної освіти для всіх громадян протягом життя. Забезпечення вільного доступу громадян до правдивої інформації щодо різних аспектів суспільного життя;

  • Здоров'я нації та народонаселення – формування якісної та доступної системи охорони здоров'я, яка б забезпечила тривале та здорове життя;

  • Економічне процвітання – перехід до економічно ефективної та екологічно безпечної моделі економіки, орієнтованої на реалізацію розвитку людини. Створення економічних передумов гармонійного розвитку людини, подолання бідності, забезпеченням робочими місцями та підтриманням високого рівня життя;

  • Здорове навколишнє середовище та збереження природи – створення умов для безпечного та здорового проживання людини та збереження екосистем країни;

  • Відповідальне управління – створення нових моделей участі громадян у прийнятті важливих рішень;

  • Сталі місцеві громади – забезпечення можливостей громадянам впливати на прийняття рішень щодо економічних і соціальних питань та природокористування;

  • Міжнародна відповідальність – формування сприятливих умов для реалізації стратегічних цілей розвитку України.

Реалізація принципів сталого розвитку має здійснюватися за етапами:

  • Стабілізаційний етап. На цьому етапі необхідно створити передумови переходу до сталого розвитку. Слід зупинити процеси деградації у суспільстві і природі, створити умови для комплексного оздоровлення природного середовища і відтворення природних ресурсів.

  • Підготовчий етап. Потрібно здійснити перехід від економіки зростання до економіки розвитку, забезпечити комплексне оздоровлення природного середовища і надати пріоритетне значення відтворенню природних ресурсів, забезпечити умови для створення внутрішнього ринку, домогтися реальної єдності влади і суспільства. Необхідно розробити і застосувати нову політику в галузі освіти і виховання, науки і технологій відповідно до принципів і завдань сталого розвитку.

  • Перехідний етап. Потрібно здійснювати системні перетворення в економіці, екологізація суспільно-економічних відносин, технологічне оновлення виробництва. Слід остаточно подолати бідність як соціальне явище.

  • Сформований етап. Україна має існувати як повноправний член спільноти розвинених країн світу, що перейшли на засади сталого розвитку.

Отже, стратегічною метою для України в ХХІ столітті повинна стати побудова сталого суспільства, головною метою якого є розвиток людини, а головним засобом забезпечення - зростання економіки на сталих засадах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]