Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_r_RE.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення терміну “сталий розвиток”.

  2. Охарактеризуйте концепцію сталого розвитку.

  3. Які основні напрями діяльності міжнародної організації Римський клуб?

  4. Дайте визначення терміну “екологічна система”.

  5. Що таке біогеоценоз? Що є основною рухомою силою його розвитку?

  6. Що є предметом та об'єктом дослідження соціальної екології?

  7. Що є предметом та об'єктом дослідження глобальної екології?

  8. Що є предметом та об'єктом дослідження економічної екології?

  1. Модуль 2.

  2. Змістовий модуль 4. «екологія”

Тема 14. Наукові засади раціонального природокористування

План (логіка) викладу матеріалу

  1. Еволюція економічних принципів природокористування

  2. Еколого-економічні засади раціонального природокористування

  3. Напрями раціонального природокористування в галузях народного господарства

Короткий зміст та методичні рекомендації до питання:

1. За останні роки минулого століття, і вже нового XXI ст., природокористування та охорона навколишнього середовища набули винятково важливого значення для забезпечення життєдіяльності і здоров'я людей. Це пояснюється закономірностями впливу антропогенної діяльності на навколишнє природне середовище, яке вивчає прикладна екологія. Вчені і спеціалісти розглядають три основні напрями прикладної екології: раціональне природокористування, захист навколишнього середовища від забруднень антропогенного походження та забезпечення екологічної безпеки і стабільного функціонування природних екосистем.

Одним із основних завдань прикладної екології є створення таких методів і засобів формування та управління природними й природно-антропогенними екосистемами, які забезпечили б їх функціонування, не порушуючи динамічної рівноваги в природі та механізмів саморегуляції біосфери.

При наявності значної кількості екологічних проблем різного рівня складності та вкрай обмежених ресурсів, доступних для їх вирішення, до національних пріоритетів охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів зараховують:

  • формування збалансованої системи природокористування і адекватної структури перебудови виробничого потенціалу вітчиз­няної економіки;

  • екологізацію технологій в промисловості, енергетиці, будів­ництві, сільському господарстві, на транспорті;

  • забезпечення біологічного та ландшафтного різноманіття, розвиток природно-заповідної справи.

Основними напрямками екологічної політики мають стати:

  • екологізація економічних реформ і управління;

  • екологізація людської свідомості в процесі розвитку;

  • формування ринку екологічних послуг.

2. Під раціональним природокористуванням розуміють високоефективне господарювання, яке не призводить до різких порушень природно-ресурсного потенціалу або змін у навколишньому середовищі, які можуть завдати значної шкоди здоров'ю людей і навіть загрожувати їх існуванню.

Із постійним зростанням використання природно-ресурсного потенціалу зростають відходи виробництва. Ці відходи поділяють на дві групи: «відходи виробництва» та «відходи споживання».

Відходи виробництва - це залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, що утворюються під час виробництва i частково або повністю втратили свої початкові споживчі властивості. Відходи споживання - це продукція i вироби, що вже споживалися, або супутні їм вироби, що втратили свої споживчі якості. Виходячи із можливості утилізації, розрізняють утилізовані й неутилiзовані відходи. Для перших існує технологія переробки, другі поки що необхідно захороню вати.

До основних напрямів ресурсозбереження зараховують:

  • застосування безвідходних та маловідхідних сучасних технологій з одночасною комплексною переробкою сировини;

  • комплексну переробку газо-димових викидів у атмосферу та стічних вод з повторним використанням продуктів газо - i водоочищення;

  • рекуперацію та утилізацію відходів виробництва;

  • застосування замкнутих водоохоронних циклів;

  • раціональне використання енергоресурсів та енергозбереження, зниження їх питомої ваги у витратах на одиницю випускаємої продукції;

  • розробка нoвиx ефективних технологічних процесів, у тому числі й мікробіологічних;

  • організація територіально - виробничих комплексів.

Безвідходна технологія – це практичне застосування знань, методів і коштів для того, щоб забезпечити в межах людських потреб якнайраціональніше використання природних ресурсів і енергії та захист навколишнього середовища.

Під маловідходною технологією розуміють спосіб виробництва продукції, за якого частина сировини і матеріалів переходить у відходи, однак шкідливий вплив на навколишнє середовище не перевищує допустимих санітарних норм.

3. Концепція раціонального природокористування i національної екологічної доктрини як підґрунтя розвитку екологічного менеджменту має базуватися на таких принципах:

  • пріоритетність ідеї сталого розвитку в контексті поєднання економічної і екологічної безпеки країни та ii регiонiв;

  • системність i комплексність у здійсненні стратегії розвитку системи екологічного менеджменту як якісно нової ідеології управління;

  • послідовність та цілеспрямованість у процесі розробки зваженої стратегії розвитку системи екологічного менеджменту i при впровадженні конкретного органiзацiйно - економiчного механізму на кожному етапі її становлення;

  • наступність у розвитку екологічного менеджменту духовних екологічних цінностей, системи екологічного виховання й освіти й культурної спадщини.

Програма дій передбачає заходи найбільш економічного і ефективного використання природно-ресурсного потенціалу в галузях народного господарства, застосовуючи новітні технології з організації безвідходного і маловідходного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]