Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_r_RE.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Тема 12. Міжнародні економічні зв’язки України та її інтеграція в європейські та інші світові структури

Міжнародний поділ праці, його суть і значення у формуванні зовнішньоекономічних зв’язків. Зовнішньоторговельна діяльність України на сучасному етапі. Зміст і форми міжнародної економічної інтеграції. Проблеми інтеграції України у сучасну світогосподарську систему.

Тема 13. Фактори сталого розвитку продуктивних сил.

Теоретичні засади сталого екологічно безпечного розвитку. Сутність та основні напрями екологізації розвитку продуктивних сил.

Особливості переходу України на принципи сталого розвитку.

  1. Модуль 2.

  2. Змістовий модуль 4. «ЕКОЛОГІЯ”

Тема 14. Наукові засади раціонального природокорстування

Еволюція економічних принципів природокористування. Сутність основних еколого-економічних принципів природокористування.

Еколого-економічні засади раціонального природокористування. Сутність раціонального природокористування. Основні напрямки ресурсозбереження. Вторинні ресурси і ресурсозберігаючі технології.

Перспективні напрямки раціонального природокористування. Екологізація виробництва. Національні пріоритети охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів. Екологічна політика держави.

Тема 15. Екологічний моніторинг і система екологічної інформації

Стан навколишнього природного середовища в Україні. Стан земельного фонду. Використання та охорона водних ресурсів. Забруднення повітряного басейну. Рівень лісистості та якісний стан лісів.

Правові аспекти охорони навколишнього природного середовища. Принципи охорони навколишнього природного середовища. Екологічні права та обв’язки громадян. Відповідальність за екологічні правопорушення. Законодавче регулювання охорони і раціонального використання природних ресурсів.

Організація служб охорони навколишнього природного середовища і система екологічної інформації.

Тема 16. Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища

Сутність економічного механизму управління природоохоронною діяльністю. Система управління охорони довкілля, раціонального природокористування та екологічної безпеки. Цілі і функції державного, регіонального і місцевого управління екологічною безпекою.

Економічний механизм охорони навколишнього середовища. Адміністративні та економічні методи управління природокористуванням

Екологічна оцінка господарської діяльності як інструмент екополітики. Сутність, зміст і основні принципи екологічної оцінки.

Тема 17. Економічна та соціальна ефективність природоохоронної діяльності

Сутність ресурсозбереження. Ресурсозбереження і ефективність суспільного виробництва. Безвідходні та маловідходні технології.

Державна програма охорони навколишнього середовища. Стратегічні напрями розвитку галузей народного господарства та забезпечення охорони природно-ресурсного потенціалу.

Ефективність заходів з охорони навколишнього природного середовища. Ознаки природоохоронних заходів. Показники екологічної оцінки ефективності заходів з охорони навколишнього природного середовища.

Збалансоване використання і відновлення природних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]