Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_r_RE.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Тема 9. Міжгалузеві господарські комплекси та регіональні особливості їх розвитку і розміщення

Визначення міжгалузевих комплексів, їх сутність, структура. Основні типи міжгалузевих комплексів. Процеси інтеграції та підвищення ролі регіонів. Аналіз сучасного стану та перспектив розвитку міжгалузевих комплексів України

Динаміка та ефективність структурної трансформації економіки.

Змістовий модуль 3. «просторова організація продуктивних сил україни”

Тема 10. Економіка України як єдність регіональних соціально-економічних систем

Методологічні основи і сутність регіональної економіки. Поняття «регіони». Структура просторових елементів регіональної економіки.

Основні передумови регіонального економічного розвитку. Економічна система регіону як ланка єдиного господарського комплексу. Територіальна диференціація регіонів за рівнем соціально-економічного розвитку. Фактори впливу на особливості прояву та характер дії диспропорцій.

Проблеми соціально-економічного розвитку регіонів. Кластерна модель підтримки регіонального розвитку галузей промисловості. Державні механізми регулювання соціально-економічного розвитку регіонів.

Тема 11. Економіка регіонів України: стан та перспективи розвитку

Донецький регіон. Адміністративно - територіальний склад регіону. Місце роль регіону в розвитку економіки країни. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону та проблеми його використання. Територіальна і галузева структура господарства регіону, проблеми її удосконалення. Проблеми та напрямки розвитку і розміщення продуктивних сил регіону.

Придніпровський регіон. Адміністративно - територіальний склад регіону. Місце роль регіону в розвитку економіки країни. Фактор транспортно - географічного положення Придніпров'я. Природно - ресурсний потенціал. Виробничій профіль господарства. Особливості розвитку галузей промисловості та сільського господарства регіону. Проблеми оздоровлення екологічної ситуації.

Східний регіон. Адміністративно - територіальний склад регіону. Місце роль Східного регіону в розвитку економіки країни. Основні чинники соціально - економічного розвитку регіону. Природно - ресурсний потенціал, його господарське використання. Галузі спеціалізації промисловості та їх виробничий профіль. Агропромисловий комплекс регіону й особливості розвитку його галузей спеціалізації . Перспективні напрямки господарського розвитку регіону.

Центральний регіон. Адміністративно - територіальний склад регіону. Місце і роль Центрального регіону в розвитку економіки країни. Особливості структури господарства та розвитку галузей регіону. Причини загострення екологічної ситуації регіону. Сучасні проблеми соціально - економічного розвитку регіону. Перспективи розвитку господарства регіону.

Поліський регіон. Місце і роль економіки регіону в розвитку економіки країни.

Природно-ресурсний потенціал регіону, його характеристика і оцінка. Виробничий та трудовий потенціали регіону, їх значення в економічному розвитку регіону. Територіальна та галузева структура господарства регіону і її особливості. Проблеми і пріоритетні напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону. Роль Поліського регіону в системі зовнішньо - політичних та соціально - економічних пріоритетів.

Подільський регіон. Адміністративно - територіальний склад регіону. Місце роль регіону в розвитку економіки країни. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону та проблеми його використання. Територіальна і галузева структура господарства регіону, проблеми її удосконалення. Проблеми та напрямки розвитку і розміщення продуктивних сил регіону.

Карпатський регіон. Місце і роль економіки регіону в розвитку економіки країни. Природно-ресурсний потенціал регіону, його характеристика і оцінка. Розвиток рекреаційного господарства. Виробничий та трудовий потенціали регіону, їх значення в економічному розвитку регіону. Територіальна та галузева структура господарства регіону. Проблеми і пріоритетні напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону.

Причорноморський регіон. Адміністративно - територіальний склад регіону. Природно - ресурсний потенціал та його використання. Провідні галузі промисловості, особливості їх розвитку. Регіональна спеціалізація сільськогосподарського виробництва. Розвиток рекреаційної діяльності у Причорномор'ї. Екологічні проблеми і перспективні напрямки розвитку Причорноморського господарського комплексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]