Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Евакуаційні органи, їх функції і завдання

Для планування, підготовки і проведення евакуації, прийняття і розміщення населення створюються евакуаційні комісії, збірні евакуаційні пункти, проміжні пункти евакуації і приймальні евакуаційні пункти (далі - евакуаційні органи).

Евакуаційні комісії очолюють заступники керівників органів виконавчої влади, що відповідають за планування, організацію, проведення евакуації, прийняття і розміщення населення. Секретарями призначаються працівники уповноваженого органу з питань надзвичайних ситуацій.

Евакуаційні органи здійснюють планування евакуації, підготовку населення до евакуаційних заходів, підготовку підлеглих евакуаційних органів до виконання завдань, контроль за підготовкою і розподілом усіх видів транспортних засобів для забезпечення евакуаційних перевезень, визначення станцій, портів для посадки (висадки) населення, визначення маршрутів руху населення пішки, практичне проведення евакуації, прийняття евакуйованого населення і ведення його обліку, а також контроль за розміщенням і життєзабезпеченням.

Час на розгортання і підготовку евакуаційних органів усіх рівнів до роботи не повинен перевищувати чотирьох годин з моменту отримання рішення про проведення евакуації. У разі виникнення потреби в негайному проведенні евакуації створюються оперативні групи, початкуючі роботу з моменту ухвалення рішення про проведення евакуації.

Збірні евакуаційні пункти призначені для збору і реєстрації населення, яке підлягає евакуації, формування піших і транспортних колон і ешелонів, а також забезпечення відправлення їх на пункти посадки на транспортні засоби і початкові пункти руху пішим порядком. Проміжні пункти евакуації розгортаються на межах зон радіоактивного або хімічного забруднення. Приймальні евакуаційні пункти розгортаються в пунктах висадки евакуйованого населення і призначаються для його зустрічі і відправки до районів (пунктам) розміщення.

На органи виконавчої влади, місцевого самоврядування і керівників об'єктів покладається:

- планування і проведення евакуації працівників і членів їх сімей;

- представлення до відповідних транспортних органів розрахунків потреби в транспортних засобах для вивезення працівників і членів їх сімей в безпечні райони;

- контроль за плануванням, підготовкою і проведенням евакуаційних заходів;

- визначення і підготовка безпечного району для розміщення евакуйованих працівників і членів їх сімей.

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування і об'єкти, що приймають евакуйоване населення забезпечують його розміщення і життєзабезпечення, а також організацію дозиметричного контролю, спеціальної обробки населення, одягу і техніки та ін. МНС в зв'язку з евакуацією населення:

- організовує оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації і постійно інформує його про поточну обстановку;

- організовує розробку і проведення евакуаційних заходів;

- координує діяльність центральних і місцевих органів виконавчої влади і об'єктів з питань евакуації населення в надзвичайних ситуаціях;

- здійснює контроль за ходом проведення евакуації;

- організовує і здійснює контроль за готовністю евакуаційних органів до дій з проведення евакуації;

- організовує навчання населення, працівників евакуаційних органів і органів управління усіх рівнів з питань евакуації.

Міністерство охорони здоров'я планує і організовує медичне забезпечення на збірних евакуаційних пунктах, маршрутах евакуації, в районах розміщення евакуйованого населення, займається санітарною обробкою населення. Міністерство внутрішніх справ:

- регулює дорожній рух на маршрутах евакуації;

- забезпечує охорону матеріальних і культурних цінностей під час евакуації;

- організовує охорону громадського порядку на усіх етапах евакуації;

- організовує реєстрацію евакуйованого населення і ведення адресно-довідкової роботи.