Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Поняття та категорії

Позичковий капітал; позичковий відсоток; підприємницький доход; норма позичкового відсотка; комерційний кредит; банківський кредит; вексель; банкнота; банківський прибуток.

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає сутність позичкового капіталу?

  2. Чому середній прибуток розпадається на позичковий відсоток і підприємницький доход?

  3. Що таке позичковий відсоток?

  4. Які бувають форми кредиту і як вони впливають на капіталістичне виробництво?

  5. Розкрийте історичні умови виділення капіталістичного відношення у вигляді позичкового капіталу – капіталу, який приносить відсотки.

  6. Які загальні риси і відмінності лихварського і позичкового капіталу?

  7. Розкрийте сутність фетишизму позичкового капіталу.

  8. У чому полягають особливості позичкового капіталу як товару особливого роду?

  9. Чому позичковий відсоток є перетвореною формою доданої вартості?

  10. Як визначається ставка позичкового відсотка?

  11. Які види кредиту Вам відомі?

  12. Розкрийте функції кредиту та принципи кредитування.

Тема 12. Акціонерний капітал та його функціонування План

12.1. Сутність та причина виникнення акціонерного капіталу.

12.2. Цінні папери корпорацій: сутність, види, ринкова ціна.

12.3. Роль акціонерного капіталу у сучасній ринковій економіці.

Розглянуті у попередніх темах проблеми централізації індивідуальних капіталів і визначення особливостей позичкового капіталу дуже важливі для з’ясування тісно зв’язаних з ними теоретичних питань щодо сутнісної характеристики акціонерного капіталу, причини його виникнення та особливостей функціонування, ролі у сучасній ринковій економіці. З’ясування саме цих питань є метою даної теми.

12.1. Сутність та причина виникнення акціонерного капіталу

Акціонерний капітал являє собою об’єднання індивідуальних капіталів і особистих заощаджень громадян шляхом випуску та продажу акцій з метою ведення підприємницької діяльності та отримання прибутку.

Акціонерне товариство або корпорація (від лат. «corporatio» – об’єднання) – це компанія, що заснована на паях відповідних вартості акцій, придбаних кожним акціонером, і є організаційною формою колективного підприємництва.

З правової точки зору акціонерне товариство – це товариство, яке має статутний (складений) капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства. Акціонери відповідають за зобов’язаннями товариства тільки в межах вартості належних їм акцій.

Коли власник акцій хоче розірвати відносини з корпорацією, то йому не повертають його частку в акціонерному капіталі у вигляді засобів виробництва, він може її отримати лише у грошовій формі, якщо продасть свої акції. І, звісно, ніхто не гарантує можливість продажу акцій взагалі, і по вигідній ціні зокрема, – все залежить від розповсюдженої правдивої чи неправдивої інформації стосовно фінансово-економічного становища корпорації та мінливої кон’юнктури ринку цінних паперів. Тому, певною мірою, акціонерний капітал схожий на позику, яку не потрібно повертати і за яку не треба платити процент.

Вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів, на яких обирають правління (дирекцію) товариства, визначають основні напрямки розвитку фірми, вирішують питання про розподіл прибутку тощо. Ступінь впливу окремих акціонерів на хід справ в акціонерному товаристві залежить від кількості акцій, що їм належать та дають право голосу. Фактично товариством керує власник контрольного пакету акцій.

Контрольний пакет акцій – мінімальна частка акцій, що надає можливість їхньому власнику здійснювати контроль за діяльністю акціонерного товариства. Ця частка не обов’язково повинна перевищувати 50% всіх акцій, вона може складати 20-30% або навіть менше. Це пояснюється тим, що не всі акції дають право голосу, і, окрім того, спостерігається розпилення акцій серед безлічі дрібних власників, які часто не приймають участі в загальних зборах акціонерів.

Поява акціонерного капіталу в межах такої організаційної форми господарювання як корпорація була об’єктивно обумовлена розвитком продуктивних сил. Справа у тому, що окремим підприємцям не під силу будівництво господарських об’єктів, в яких виникла гостра необхідність в процесі здійснення науково-технічного прогресу, – залізниць, каналів, портів, крупних підприємств з сучасним обладнанням. Не міг вирішити цю проблему і банківський кредит, що обмежений розмірами індивідуальних капіталів позичальників і строками, котрі найчастіше недостатні для окупності крупних інвестиційних проектів. Утворення акціонерного капіталу як раз і стало тією формою централізації індивідуальних капіталів, що подолала межі банківського кредиту і забезпечила розвиток продуктивних сил на основі крупних конкурентоспроможних підприємств.

Змістовна характеристика акціонерного капіталу передбачає з’ясування таких його суттєвих ознак:

1) акціонерний капітал – асоційований (об’єднаний ) капітал, тобто він є економічною формою, що певною мірою долає роздробленість індивідуальних капіталів, розширює межі приватної власності від індивідуальної приватної власності до асоційованої, акціонерної приватної власності, що реалізує об’єктивну тенденцію в економічному розвитку до усуспільнення виробництва, зростання розмірів капіталу на основі централізації капіталів і концентрації капіталу (більші можливості для нагромадження капіталу за рахунок власного прибутку корпорацій та позичених коштів);

2) акціонерний капітал складається з індивідуально знеособлених часток капіталу для всіх акціонерів – кожен учасник корпорації обмінює свій індивідуальний грошовий або майновий внесок не на конкретну частку реального акціонерного капіталу, а на певне посвідчення про свою участь в капіталі, тобто на цінний папір; а купівля акцій по суті є позикою акціонерів своїй корпорації, яку до того ж вона не зобов’язана повертати і винагороджувати кредитора процентом як при звичайній позиці;

3) функціонування акціонерного капіталу відображає подвійний рух – по-перше, рух (кругообіг) реального акціонерного капіталу; по-друге, рух цінних паперів на ринку цінних паперів; між ними є зв'язок і певні суперечності (це буде розглянуто у наступному питанні);

4) акціонерний капітал забезпечує основу для колективного підприємництва в межах корпорації, що дозволяє реалізувати інноваційний потенціал підприємницької діяльності, отримати позитивний ефект від масштабів виробництва; особливість корпоративної форми господарювання полягає в тому, що функцію підприємницької діяльності виконує колективний орган – рада директорів корпорації, яку обирають співвласники акціонерного капіталу на загальних зборах акціонерів; таким чином, відносини в межах корпорації відображають відокремлення капіталу-власності від капіталу-функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]