Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

5.5. Розподіл національного доходу. Споживання і нагромадження

1.Суть, місце та роль розподілу в процесі відтворення

2.Розподіл національного доходу і об’єктивні основи формування доходів населення

3.Перерозподіл національного доходу і споживання.

4.Споживання, національний доход і заощадження

Сутність розподілу: це стадія суспільного відтворення, в якій на основі виконання нею функції сполучної ланки між-безпосереднім виробництвом і споживанням виникає підсистема відносин економічної власності між різними економічними суб'єктами з приводу привласнення умов та результатів виробництва, що управляються відповідними законами. Характер останніх визначається у кінцевому підсумку сферою безпосереднього виробництва і власністю на засоби виробництв

Як економічна і категорія-національний дохід є регулятором суспільного відтворення, а тому виражає економічні відносини між різними суб'єктами господарювання з приводу створення, обміну, розподілу та| споживання новоствореної вартості

У політекономічному аспекті сутність національного | ходу при капіталізмі відображає відносини економічної власності між найманими працівниками і капіталістами у сфері безпосередні нього виробництва щодо створення національного доходу та його! поділу на необхідний продукт (або необхідну для відтвореня ДІ вартість найманої робочої сили та робочої сили функціонуючих! капіталістів) і додаткову вартість.

У сфері розподілу національний дохід як політекономічна категорія виражає відносини економічної власності між трьома основними економічними суб'єктами — найманими працівни­ками, капіталістами і державою, конкретизацією яких є такі ка­тегорії, як первинні і вторинні доходи, трудові та нетрудові дохо­ди, заробітна плата, прибуток, рента, податки та ін..

Як політекономічна категорія розподіл національного доходу означає відносини економічної власності між наймани­ми працівниками, капіталістами і землевласниками з приводу привласнення новоствореної вартості.

Формами економічної реалізації цих відносин є

  • привласнення заробітної плати найма­ними працівниками,

  • прибутку — промисловими і торговельни­ми капіталістами,

  • дивідендів — різними верствами населення і, насамперед, власниками засобів виробництва.

Розподіл національного доходу, окремих його складових та елементів здійснюється як відповідно до загальних для еконо­мічної системи законів, так і за специфічними лише для даної сфери законами.

Так, розподіл на заробітну плату відбувається згідно із законами формування та динаміки вартості робочої сили й частково — згідно з вимогами закону розподілу за працею (значною мірою, оскільки залежить від ступеня соціалізації еко­номічної системи капіталізму);

розподіл на прибуток та його різновиди — згідно з законом середньої норми прибутку (при­власнення на рівновеликий капітал рівновеликого прибутку) за умов нижчої стадії капіталізму та неоднакових за величиною норм прибутку монополізованого та немонополізованого секторів на вищій стадії капіталізму, що пояснюється владою монополіс­тичного капіталу та впливом держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]