Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Вирішив:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, недієздатним, встановити над ним опіку і призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1

Рішення може бути оскаржене в Харківський апеляційний суд через Богодухівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі , але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення

СУДДЯ

Народні засідателі:

Коментар:

В якості доказів виступають письмові докази, а саме, інформація яка підтверджує що ОСОБА_2 є сином ОСОБА_1, довідки та медичні висновки подані заінтересованими особами про те що ОСОБА_2 з народження страждає хронічним захворюванням у вигляді дитячого церебрального паралічу з синдромом тетрапарезом, олігофренією в ступені імбецильності, тобто стійким психічним розладом, являється інвалідом дитинства 1 групи, для визнання її недієздатною, та призначити опікуна ОСОБА_1. Судом було призначено судово-психіатричну експертизу, згідно її висновку ОСОБА_2 на даний час виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу в формі тяжкої розумової відсталості та за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і керувати ними. Згідно зі ст. 66 ЦПК висновок експерта – докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, задані судом.

Справа № 2-о-16/11

№ 2-о-308/10

Р і ш е н н я іменем україни

07 квітня 2011 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі: головуючого - судді Яремчука В.І., народних засідателів: Федорченко О.О., Мироненко І.П., при секретарі - Новаковій Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1, зацікавлена особа міський відділ реєстрації актів цивільного стану Харківського обласного управління юстиції, про оголошення фізичної особи померлою, -

В с т а н о в и в:

До суду 15 липня 2010 року з заявою звернулась ОСОБА_1, зацікавлена особа міський відділ реєстрації актів цивільного стану Харківського обласного управління юстиції, про оголошення померлим її батька ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що її батько ОСОБА_2 мешкав разом із її матірю ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1, та 20 липня 2003 року пішов з дому і не повернувся до теперішнього часу. Нікому з близьких знайомих та рідних невідомо його місце знаходження, та з часу його зникнення ніхто його не бачив. Оголошення її батька ОСОБА_2 померлим необхідно для оформлення спадщини.

Заявник ОСОБА_1 вимоги, викладені в заяві підтримала, просила заяву задовольнити та розглядати справу за її відсутності, про що надала письмову заяву.

Представник зацікавленої особи відділу реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції в судове засідання не зявився, про час і місце розгляду справи сповіщений належним чином, проти оголошення ОСОБА_2 померлим не заперечував та просив розглядати справу за його відсутності, про що подав суду письмову заяву.

Суд, дослідивши письмові докази, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років.

ОСОБА_2 є батьком заявника ОСОБА_1 (а.с.5,6).

ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується довідкою про склад сімї (а.с.13).

Згідно довідки Дергачівського РВ ГУМВС України в Харківській області, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 р.н., який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, розшукується Дергачівським РВ ГУМВС України в Харківській області по ОРС «Розшук»№ 7703015 від 08.08.2003 року.

Згідно рішення Московського районного суду м. Харкова від 18.12.2006 року у справі № 2-о-389, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 р.н., визнаний безвісно відсутнім з 2003 року.

Оголошення ОСОБА_2 померлим необхідно заявнику для оформлення спадщини.

Оскільки з постійного місця проживання ОСОБА_2 відсутні відомості про місце його перебування з 2003 року, заява підлягає задоволенню.

Відповідно ч.3 ст. 46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4647 ЦК України, ст. ст. 169197 ч.2, 212-215246-249 ЦПК України, суд