Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова системаОвчаренкоОвсяннікова.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

2.6. Верховний Суд України

Місце Верховного Суду України в судовій системі України закріплено на конституційному рівні: “Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України” (п. 2 ст. 125 Конституції України). Зміст “найвищості” розкрито в Законі України “Про судоустрій і статус суддів”, причому вона є характерна не лише для судових, а й для несудових повноважень Верховного Суду України.

«Найвищий» означає, по-перше, що: (1) Верховний Суд України очолює судову систему України; (2) він вирішує найбільш складні питання правозастосування відповідно до процесуального законодавства; (3) що він має такі повноваження, які не співпадають за змістом та обсягом з повноваженнями вищих спеціалізованих судів, що очолюють підсистеми спеціалізованої юрисдикції.

Частина 2 ст. 47 Закону України "Про судоустрій України" закріплює перелік повноважень, націлених на реалізацію вказаного призначення, а також інших завдань, що стоять перед Верховним Судом України. Усі повноваження можна класифікувати по декількох групах: першу групу утворюють судові повноваження; другу – повноваження, націлені на реалізацію принципу верховенства права у правозастосовній діяльності судів; повноваження третьої групи мають політичне забарвлення, оскільки визначають місце Верховного Суду України в механізмі стримувань і противаг гілок державної влади – виключні або посвідчувальні; до четвертої групи належать представницькі повноваження.

Судові повноваження. Судові повноваження Верховного Суду України реалізуються шляхом здійснення правосуддя. Причому, зміст правосудних повноважень цілком визначений місцем Верховного Суду України в судовій системі. Цей Суд: (а) переглядає справи з підстав неоднакового застосування судами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї ж норми матеріального права у подібних правовідносинах у порядку, передбаченому процесуальним законом; (б) переглядає справи у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом.

Реалізація вказаних повноважень здійснюється у порядку, встановленому процесуальним законодавством. Цей порядок відрізняється від апеляційного й касаційного перегляду справи і становить окремий вид провадження.

Подання такої заяви про перегляд рішень у відповідних випадках можливе протягом одного місяця з дня ухвалення судового рішення, щодо якого подано заяву про перегляд, або з дня ухвалення судового рішення, зміст якого суперечить рішенню, що має бути переглянуто, якщо воно ухвалено пізніше, але не пізніше одного року з дня ухвалення судового рішення, про перегляд якого подається заява. Заява про перегляд судових рішень подається до Верховного Суду України через відповідний вищий спеціалізований суд, який має надати дозвіл на перегляд (допуск справи до провадження). Вирішення цього питання здійснюється колегією у складі п'яти суддів відповідного суду, яка формується без участі суддів, що ухвалювали оскаржуване рішення. Далі справа передається до Верховного Суду України.

У Верховному Суді України призначається суддя-доповідач, який протягом 15-ти днів з дня відкриття провадження здійснює підготовку справи до розгляду. Заявник має бути належним чином повідомлений про час і місце розгулу його справи у ВС України, однак його участь в засіданні Суду не є обов’язковою. За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду приймається одна з таких постанов: 1) про повне або часткове задоволення заяви; 2) про відмову в задоволенні заяви. Строк розгляду заяви про перегляд судового рішення ВС України не може перевищувати 1-го місяця з дня надходження справи до суду.

Рішення Верховного Суду України, прийняте за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України. Усі ці рішення підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті ВС України не пізніше як через 10 днів з дня їх ухвалення. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність із рішенням ВС України. Це означає, що Закон надає відповідному рішенню Суду значення прецеденту, коли у судовому рішенні формується нова норма права, що є обов’язковою для застосування усіма суб’єктами правовідносин.

Повноваження щодо забезпечення дії принципу верховенства права у правозастосовній діяльності судів визначені на конституційному рівні. Основний Закон надає Верховному Суду України право звернення до Конституційного Суду України задля вирішення питань про відповідність Конституції України законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (ст. 150 Конституції України).

Це повноваження Верховного Суду України випливає з наступного. Конституція України проголошує визнання й дію в Україні принципу верховенства права, зміст якого полягає у визнанні людини найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Перелік прав і свобод людини, який не є вичерпним, закріплений Конституцією, яка має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі й повинні відповідати їй. При здійсненні судочинства суди вирішують справи на підставі Конституції України, міжнародних актів і міжнародних договорів, які є частиною національного законодавства та законів. У випадках невизначеності в питаннях відповідності закону, який підлягає застосуванню в конкретній справі, Конституції України суд за клопотаннями учасників судочинства або за своєю ініціативою призупиняє провадження по справі і звертається до Верховного Суду України – єдиної судової установи, яка є суб’єктом права на конституційне подання до Конституційного Суду України щодо вказаних питань. Рішення про звернення до Верховного Суду України з цього питання може приймати суд будь-який суд в судовій системі України. Вивчивши зміст рішення, Верховний Суд України на пленарному засіданні вирішує питання про необхідність внесення конституційного подання.

Верховний Суд України є також суб’єктом права на конституційне подання щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України. Поряд із Верховним Судом України суб’єктами цього права є також громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи. Однак у Верховного Суду України (як і в обмеженого кола суб’єктів, визначених в Законі “Про Конституційний Суд України”) є певні переваги в більш стислих строках розгляду справи порівняно з громадянами та юридичними особами: строк провадження по справі не повинен перевищувати з3-х місяців, а в разі визнання Конституційним Судом України вирішення питання невідкладним, строк розгляду подання не повинен перевищувати одного місяця. Строк же розгляду конституційних звернень громадян та юридичних осіб не повинен перевищувати 6-ти місяців. Останніми роками Верховний Суд України досить активно реалізовує вищезазначені повноваження.

Четверта група повноважень Верховного Суду України, має назву виключних або посвідчувальних. Вона має політичне забарвлення, сформульована в Законі таким чином: “Верховний Суд України дає висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; надає за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я”.

Ці повноваження випливають з таких положень. Президент України є Главою держави, гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Щоб він міг реалізовувати своє призначення, його конституційно-правовий статус складається як з норм, що гарантують йому можливість реалізовувати свої конституційні повноваження, так і норм, що передбачають можливу відповідальність глави держави. До перших належить право недоторканості на час виконання своїх повноважень (ст. 105 Основного Закону). До других належить процедура дострокового припинення повноважень Президента України у разі… “2) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я, 3) усунення з поста в порядку імпічменту” (ч. 2 ст. 108 Конституції України). Деталі цієї процедури визначаються Регламентом Верховного Суду України.

На Верховний Суд України як незалежний, неупереджений, неполітизований, а отже й об'єктивний колегіальний орган, який складається з найдосвідченіших професіоналів, покладено обов’язок дати висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину, а також чи дійсно неможливе виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я. За роки незалежності України вищевказані процедури не застосовувалися.

Представницька функція Верховного Суду України полягають в тому, що, уособлюючи систему судів загальної юрисдикції, він приймає представників вищих судових установ інших держав, організує міжнародні семінари, зустрічі. Посадові особи цього Суду беруть участь в аналогічних заходах за кордоном. Такі ж представницька роль Верховного Суду України і на внутрішньодержавному рівні, при взаємодії з іншими гілками влади.

До складу Верховного Суду України входять 48 суддів, з числа яких обираються Голова ВС України, Перший заступник Голови ВС України та його заступники. Суддею цього Суду може бути особа, яка має стаж роботи на посаді судді не менше 15-ти років або суддя Конституційного Суду України. Після судової реформи 2010 р. перегляд справ у цьому Суді здійснювався виключно за участю всіх суддів ВС України, однак ця процедура виявилася недостатньо оперативною. Тому на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розгляду справ Верховним Судом України» від 20.10.2011 р. було утворено 4 судові палати: у цивільних, кримінальних, адміністративних і господарських справах35.

Судові палати Верховного Суду України:

(1) здійснюють судочинство у справах у порядку, встановленому процесуальним законом;

(2) аналізують судову статистику та вивчають судову практику;

(3) здійснюють інші повноваження, передбачені законом.

Персональний склад судових палат визначається Пленумом ВС України за пропозицією суддів цього Суду. Судову палату Верховного Суду України очолює заступник Голови ВС України, який одночасно є секретарем судової палати (ст. 44-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Повноваження судді Верховного Суду України визначені ст. 40 Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Він: (а) бере участь у розгляді справи в порядку, встановленому процесуальним законом; (б) бере участь у розгляді питань, що виносяться на засідання Пленуму Верховного Суду України; (в) аналізує судову практику, вносить у встановленому порядку пропозиції щодо вдосконалення законодавства та його застосування; (г) здійснює інші повноваження, визначені законом. Якщо судді нижчих судів зобов’язані Законом здійснювати правосуддя в порядку, встановленому процесуальним законом, то повноваження судді Верховного Суду зумовлені статусом цього суду в судовій системі. Що ж стосується повноваження по внесенню пропозицій з удосконалення законодавства, то законодавство не передбачає механізму його реалізації. Оскільки Верховний Суд України за Конституцією України не є суб’єктом законодавчої ініціативи, він не має право вносити до Верховної Ради України розроблені законопроекти, це здійснюється через відповідних суб’єктів36. Верховний Суд України здійснює активну роботу в цьому напрямку.

З числа суддів обираються Голова Верховного Суду України та його заступники. За Конституцією України Голова Верховного Суду України обирається на посаду і звільняється з посади шляхом таємного голосування Пленумом Верховного Суду України в порядку, встановленому законом.

Закон України "Про судоустрій і статус суддів" деталізує вказані принципові положення. За Законом Голова Верховного Суду України обирається на посаду строком на п’ять років більшістю голосів від загального складу Пленуму. Пленум Верховного Суду України з питання обрання Голови Верховного Суду України скликається не пізніше одного місяця з дня припинення повноважень попереднього Голови Верховного Суду України. Процедура обрання на посаду Голови Верховного Суду України та звільнення його з посади встановлюється Регламентом Пленуму Верховного Суду України, що затверджується Пленумом. Зміна регламентної процедури менше ніж за шість місяців до закінчення строку повноважень Голови Верховного Суду України не допускається. Суддя, обраний Головою, не може бути обраний на цю посаду більш ніж на два строки підряд.

Закон України "Про судоустрій і статус суддів" визначає порядок дострокового звільнення з посади Голови Верховного Суду України (ст. 43). Голова Верховного Суду України може бути достроково звільнений з посади з підстав, встановлених законом. Повноваження Голови Верховного Суду України також припиняються достроково внаслідок висловлення йому недовіри Пленумом Верховного Суду України. Питання про висловлення недовіри Голові Верховного Суду України розглядається Пленумом Верховного Суду України в порядку, встановленому ст. 43 Закону, за поданням не менш як п’ятої частини суддів від складу Пленуму Верховного Суду України, скріпленим їх підписами, яке має бути вмотивованим.

Повноваження Голови Верховного Суду Україниобумовлені тим, що він, по-перше, є суддею, а по-друге, керівником установи, яка є найвищим судовим органом в системі судів загальної юрисдикції. Його повноваження теж, як і керівників нижчих судів, можна розділити судові, адміністративні, організаційні та представницькі.

Судові повноваження Голови Верховного Суду України полягають у бере участь у вирішення питань, що належать до юрисдикції Верховного Суду України в поряду, встановленому процесуальним законодавством.

Адміністративні повноваження Головиполягають у контролі ефективності діяльності апарату суду, внесенні Голові Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства.

До організаційних повноважень Голови Верховного Суду України належать такі: (а) визначення адміністративних повноважень Першого заступника Голови ВС України та його заступників; (б) скликання Пленуму Верховного Суду України; (в) внесення на розгляд Пленуму подання щодо призначення на посаду секретаря Пленуму; (г) винесення на розгляд Пленуму питання та головування на його засіданнях; (д) видання на підставі акта про обрання на посаду судді Верховного Суду України або звільнення судді з посади відповідний наказ; (г) повідомлення Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у Верховному Суді України в десятиденний строк з дня їх утворення; (д) інформування Пленуму Верховного Суду України про діяльність Верховного Суду України. Отже, як і повноваження Голови вищого спеціалізованого суду організаційні повноваження Голови Верховного Суду України можна поділити на організаційно-розпорядчі, кадрові, контрольні.

Представницькі повноваження Голови Верховного Суду України виявляються в тому, що він представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями. Голова Верховного Суду України за посадою входить до складу Вищої ради юстиції.

Голова Верховного Суду України має Першого заступника і 4-х заступників голови – керівників судових палат Суду. Всі заступники Голови Верховного Суду України обираються на посаду строком на п’ять років та звільняються з посади Пленумом ВС України за пропозицією суддів цього Суду. Рішення про їх обрання на посаду та про звільнення з посади приймається більшістю голосів від загального складу Пленуму ВС України шляхом таємного голосування. України.

Перший заступник і заступники Голови Верховного Суду України можуть бути достроково звільнені з посади у порядку, встановленому Регламентом Пленуму ВС України. Вони здійснюють адміністративні повноваження, визначені Головою ВС України, та інформують Пленум ВС України про свою діяльність. У разі відсутності Голови ВС України його адміністративні повноваження здійснює Перший заступник, а за відсутності Першого заступника, - один із заступників Голови ВС України за його визначенням.

До повноважень заступників голови Верховного Суду України як секретарів судових палат належить таке:

(1) організація роботи відповідної судової палати та головування на її засіданнях;

(2) організація ведення та аналіз судової статистики, вивчення і узагальнення судової практики у справах, розглянутих судовою палатою;

(3) інформування Пленуму Верховного Суду України про діяльність судової палати;

(4) здійснення інших передбачених законом повноважень. Секретар судової палати має заступника, який виконує доручення секретаря судової палати щодо організації діяльності судової палати, а також виконує обов'язки секретаря судової палати у разі його відсутності. Процедура обрання заступника секретаря судової палати є аналогічною порядку добору заступників голів Верховного Суду України (ст. 44-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Пленум Верховного Суду України – це колегіальний орган, повноваження якого визначаються Конституцією України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів». До складу Пленуму Верховного Суду України входять усі судді Верховного Суду України. На засідання Пленуму можуть бути запрошені представники органів державної влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інші особи.

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Пленум Верховного Суду України:

1) обирає на посади та звільняє з посад Голову Верховного Суду України, його Першого заступника та заступників у порядку, встановленому цим Законом;

2) призначає на посаду з числа суддів Верховного Суду України за поданням Голови Верховного Суду України та звільняє з посади секретаря Пленуму Верховного Суду України;

3) заслуховує інформацію Голови Верховного Суду України, Першого заступника та заступників Голови Верховного Суду України про їх діяльність;

4) надає висновки щодо проектів законодавчих актів, які стосуються судової системи та діяльності Верховного Суду України;

5) приймає рішення про звернення до Конституційного Суду України з питань конституційності законів та інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України;

6) надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; вносить за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я;

7) затверджує Регламент Пленуму Верховного Суду України;

8) розглядає та вирішує інші питання, віднесені законом до його повноважень.

Засідання Пленуму Верховного Суду України є повноважним за умови присутності на ньому не менш як двох третин складу Пленуму.

На засідання Пленуму можуть бути запрошені представники органів державної влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інші особи.

Пленум Верховного Суду України скликається Головою Верховного Суду України в разі потреби або на вимогу не менш як четвертої частини від складу суддів Верховного Суду України, але не рідше одного разу на три місяці. У разі відсутності Голови ВС України Пленум скликається його Першим заступником, а в разі його відсутності - одним із заступників Голови ВС України. Законом також може бути встановлена інша процедура скликання Пленуму. Про день і час скликання Пленуму ВС України та питання, що виносяться на його розгляд, учасники засідання Пленуму повідомляються не пізніш як за десять днів до засідання. У цей же строк надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на розгляд Пленуму.

Засідання Пленуму веде Голова Верховного Суду України. У разі його відсутності засідання проводить Перший заступник Голови ВС України, а в разі відсутності останнього - заступник Голови ВС України. У випадках, встановлених Законом, засідання Пленуму веде голова організаційного комітету, створеного для проведення Пленуму ВС України з питання висловлення недовіри Голові Верховного Суду України, або його заступник.

Порядок роботи Пленуму Верховного Суду України встановлюється Законом України «Про судоустрій і статус суддів» та прийнятим відповідно до нього Регламентом Пленуму ВС України.

Пленум Верховного Суду України приймає з розглянутих питань постанови, які підписуються головуючим на засіданні Пленуму та секретарем Пленуму і публікуються в офіційному друкованому органі Верховного Суду України37.

Секретар Пленуму Верховного Суду України організовує роботу секретаріату Пленуму, підготовку засідань Пленуму, забезпечує ведення протоколу та контролює виконання постанов, прийнятих Пленумом Верховного Суду України.

Особливості проведення Пленуму Верховного Суду України з розгляду окремих питань, у тому числі щодо процедури скликання, повноважності засідання, порядку роботи, процедури голосування, порядку прийняття рішень та підписання постанов, прийнятих Пленумом Верховного Суду України, встановлюються законом.

При Верховному Суді України діє Науково-консультативна рада, яка утворюється з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для для попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Верховного Суду України стосовно надання висновків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Верховного Суду України, підготовка яких потребує наукового забезпечення. Порядок організації та діяльності Науково-консультативної ради Верховного Суду України визначається положенням, що затверджується Президією Верховного Суду України.

Верховний Суд України має офіційний друкований орган, у якому публікуються матеріали судової практики Верховного Суду України та інших судів загальної юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів загальної юрисдикції та інші матеріали. Це Вісник Верховного Суду України.