Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова системаОвчаренкоОвсяннікова.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

§ 3. Організаційне забезпечення судової системи

3.1. Державна судова адміністрація України. Організаційне забезпечення діяльності судової системи складає сукупність адміністративно-розпорядчих, господарчих, фінансових, інформаційно-аналітичних заходів, спрямованих на створення належних умов для роботи судів і суддів. Основним органом судової системи, який здійснює цю функцію, є Державна судова адміністрація України, яка організаційно підзвітна з’їзду суддів України. Територіальні управління Державної судової адміністрації України утворюються в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Посадові особи ДСА України, її територіальних управлінь є державними службовцями. Положення про Державну судову адміністрацію України затверджується Радою суддів України (ст. 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Світовий досвід свідчить, що функція організаційного забезпечення судової влади здійснюється у двох моделях. Відповідно до першої моделі її здійснює міністерство юстиції, а щодо спеціалізованих судів – профільні міністерства. Згідно другої моделі відбувається відмежування виконавчої влади від судової системи з метою підвищення рівня незалежності суддів, а організаційне забезпечення здійснюється через спеціально створені установи або апарати судів, які підпорядковані вищому органу суддівського самоврядування. В Україні функцію організаційного забезпечення судової влади до 2002 р. здійснювало Міністерство юстиції України, а з 2002 р. була утворена ДСА України, яка мала статус центрального органу виконавчої влади і входила до цієї системи.

Виходячи з норм п. 1 ст. 146 Закону за предметною (функціональною) спрямованістю завдан­ня ДСА України можна поділити на декілька напрямків.

До напрямку організаційного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України та органів суддівського самоврядування належать такі повноваження ДСА України: забезпечення належних умов діяльності судів загальної юрисдикції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України та органів суддівського самоврядування в межах своїх повноважень; організація роботи з ведення судової статистики, діловодства та архіву; контроль стану діловодства у судах загальної юрисдикції; організація комп’ютеризацію судів для здійснення судочинства, діловодства, інформаційно-нормативне забезпечення судової діяльності та забезпечення функціонування автоматизованої системи документообігу в судах; забезпечення судів необхідними технічними засобами фіксування судового процесу в межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України на фінансування відповідних судів; забезпечення функціонування автоматизованої системи визначення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; забезпечення ведення Єдиного державного реєстру судових рішень та Реєстру електронних адрес органів державної влади, їх посадових та службових осіб; організація діяльність служби судових розпорядників; затвердження положення про бібліотеку суду;

В рамках забезпечення судів фінансуванням ДСА України представляє суди у відносинах із Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою України під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на відповідний рік у межах повноважень, визначених цим Законом; готує матеріали для формування пропозицій щодо бюджету судів.

Здійснюючи представництво органів суду у відносинах з іншими гілками влади, ДСА України взаємодіє з державними органами і установами, зокрема інших держав, задля вдосконалення організаційного забезпечення діяльності судів.

Організація кадрового забезпечення діяльності апарату судів з боку ДСА України означає вивчення кадрових питань апарату судів, прогноз потреби у спеціалістах, здійснення замовлення на підготовку відповідних спеціалістів; забезпечення необхідних умови для підвищення кваліфікації працівників апарату судів, створення системи підвищення кваліфікації

В межах удосконалення організаційного забезпечення діяльності судів ДСА України вивчає практику організації діяльності судів, розробляє і вносить у встановленому порядку пропозиції щодо її вдосконалення. ДСА України очолює Голова Державної судової адміністрації України, який призначається на посаду і звільняється з посади Радою суддів України.

3.2. Апарат суду. Призначення апарату суду – організаційне забезпечення роботи по реалізації функцій, що стоять перед конкретною судовою установою, та увільнення суддів від виконання технічних, підготовчих і розпорядчих завдань, не пов’язаних із відправленням правосуддя. Структура апарату зумовлена штатною чисельністю й місцем (рівнем) суду в судовій системі.

Працівники апарату судів залежно від їх місця в процесі підготовки, ухвалення і реалізації рішень поділяються на:

(а) керівників (керівник апарату суду та його заступники);

(б) спеціалістів-службовців (консультанти, помічники суддів, секретарі судового засідання, старші секретарі суду, судові розпорядники);

(в) технічних працівників (діловоди, друкарки, оператори комп’ютерного набору, експедитори, архіваріуси, бібліотекарі, завідуючі господарством та ін.);

(г) обслуговуючий персонал (прибиральниці, водії, двірники, робітники з обслуговування будівлі).

Законом України “Про судоустрій і статус суддів” встановлено, що правовий статус спеціалістів, які працюють а апараті суду, регулюється Законом України “Про державну службу”3839[62]. Умови оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санаторно-курортного і транспортного забезпечення працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних та місцевих органів виконавчої влади (ч. 5 ст. 149 Закону). Під дію законодавства про державну службу не підпадають технічні працівники суду і його обслуговуючий персонал.

Керівник апарату суду очолює його і несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу, інформує збори суддів про свою діяльність. Відповідно до світового досвіду керівник апарату суду має бути менеджером, який вирішує основні організаційні й господарчі питання в суді, його адміністративні повноваження поширюються лише на апарат суду.

Керівника апарату місцевого суду, його заступника призначає на посаду та звільняє з посади начальник відповідного територіального управління ДСА України за поданням голови місцевого суду, а керівників апаратів апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду, Верховного Суду України, їх заступників – Голова ДСА України за поданням голови відповідного суду. Збори суддів можуть висловити недовіру керівнику апарату суду, що тягне за собою звільнення його з посади.

Керівник апарату суду призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату суду, застосовує до них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення. Добір працівників апарату суду здійснюється на конкурсній основі відповідно до законодавства про державну службу.

З урахуванням специфіки організації роботи судів різних рівнів і юрисдикції ДСА України розробляє й затверджує типові посадові інструкції працівників апарату суду для відповідних груп судів. В цих інструкціях визначаються права, обов’язки і відповідальність кожної з посадових осіб суду. Приміром, відповідно до ст. 151 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кожний суддя суду загальної юрисдикції може мати помічника. Ним може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту і вільно володіє державною мовою. Помічники суддів Верховного Суду України повинні також мати стаж роботи в галузі права не менше 3-х років. Судді самостійно здійснюють добір помічників. Помічник судді призначається на посаду та звільняється з посади керівником апарату відповідного суду за поданням судді й прикріплюються для кадрового та фінансового обслуговування до апарату відповідного суду. Він призначається на посаду на час виконання суддею повноважень судді відповідного суду. Помічники суддів з питань підготовки справ до розгляду підзвітні лише відповідному судді. Їм надається постійне робоче місце в суді.

Перелік конкретних посадових обов’язків помічника судді визначається відповідною посадовою інструкцією. Так, помічник судді місцевого загального суду: (1) здійснює підбір актів законодавства та матеріалів судової практики, які необхідні для розгляду конкретної судової справи; (2) бере участь у попередній підготовці судових справ до розгляду, за дорученням судді готує проекти запитів, листів, інших матеріалів, пов’язаних із розглядом конкретної справи, проекти судових рішень, інших процесуальних документів, які приймаються суддею або під головуванням судді, виконавчих документів; (3) здійснює оформлення копій судових рішень для направлення сторонам у справі та іншим особам, які беруть участь у справі відповідно до вимог процесуального законодавства, контролює своєчасність надсилання копій судових рішень; (4) здійснює контроль за своєчасним проведенням експертними установами призначених у справах експертних досліджень, за своєчасним виконанням органами внутрішніх справ постанов судді про примусовий привід, а в разі невиконання таких постанов - готує проекти відповідних нагадувань; (5) виконує доручення судді тощо40.

Структура і штатна чисельність апаратів місцевих судів за погодженням з головою суду затверджуються відповідним територіальним управлінням ДСА України, апаратів апеляційних судів – ДСА України за погодженням із головою суду, в межах видатків на утримання відповідного суду. Відповідно до п. 2 ст. 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» положення про апарат, структура і штатний розпис апарату Верховного Суду України, апарату вищого спеціалізованого суду затверджуються зборами суддів відповідного суду за поданням голови відповідного суду.

В апаратах судів загальної юрисдикції можуть створюватися управління, відділи, що здійснюють свої функції на підставі положення про відповідне управління, відділ, затвердженого керівником апарату відповідного суду.

В апараті суду загальної юрисдикції утворюється канцелярія, яка щоденно протягом робочого часу суду забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до відповідного суду. Канцелярія також виконує інші завдання, визначені положенням, затвердженим керівником апарату відповідного суду.

В умовах бурхливого розвитку комп’ютерних систем і програмного забезпечення важливе значення набуває діяльність підрозділів апарату суду, відповідальних за впровадження інформаційних технологій. У ВСС України ці функції управління інформаційних технологій і забезпечення автоматизованого документообігу, у місцевих та апеляційних судах – фахівці із обслуговування комп’ютерної техніки, а також спеціалісти, спеціально відряджені ДСА України. Основне завдання цих фахівців – налагодження і підтримання в робочому стані автоматизованої системи діловодства суду, системи розподілу справ між суддями, різноманітного програмного забезпечення судів, а також сприяння працівникам апарату в наповненні Єдиного державного реєстру судових рішень та впровадження нових технологій (відеоконференцзв’язку та ін.).

Зв’язок суду із суспільством та органами державної влади забезпечують спеціальні підрозділи апарату суду або працівник апарату суду – фахівець по зв’язкам із громадськістю. Їх завданням є забезпечення відкритості відповідного суду. У ВСС України ці функції здійснюють відділи взаємодії із державними органами та органами суддівського самоврядування і міжнародно-правового співробітництва. В багатьох апеляційних судах утворена і функціонує прес-служба41, яка систематично розміщує інформацію про діяльність суду в Інтернеті та місцевих ЗМІ. У місцевих судах це завдання, як правило, покладається на окремого працівника апарату суду. В багатьох регіонах склалася практика проведення прес-конференцій головами судових установ, які роз’яснюють журналістам рішення судів по резонансним справам. Керівники судових органів України та органів суддівського самоврядування часто дають інтерв’ю, в яких представляють фахові коментарі чинного законодавства, судової практики і законопроектів, які стосуються діяльності судів.

До штату апарату судів загальної юрисдикції входять також секретарі судового засідання, наукові консультанти та судові розпорядники. Наукові консультанти повинні мати науковий ступінь кандидата або доктора юридичних наук. Правовий статус секретарів судового засідання й судових розпорядників визначається, окрім Закону України «Про судоустрій і статус суддів», процесуальним законодавством.

Так, відповідно до ст. 48 ЦПК України секретар судового засідання: (1) здійснює судові виклики і повідомлення; (2) перевіряє наявність та з'ясовує причини відсутності осіб, яких було викликано до суду, і доповідає про це головуючому; (3) забезпечує фіксування судового засідання технічними засобами; (4) веде журнал судового засідання; (5) оформлює матеріали справи; (6) виконує інші доручення головуючого, що стосуються розгляду справи.

У кожному суді діє служба судових розпорядників, організаційне забезпечення діяльності якої здійснює ДСА України та її територіальні управління. Служба утворюється та діє в судах загальної юрисдикції для забезпечення додержання особами, які перебувають у суді, встановлених правил, виконання ними розпоряджень головуючого в судовому засіданні. Вона підпорядковуються голові та керівнику апарату суду. До складу служби входять старші судові розпорядники та судові розпорядники. Очолює службу її керівник. Служба є структурним підрозділом (сектором, відділом) апарату суду. В апаратах місцевих судів, де штатна чисельність служби не перевищує двох осіб, обов'язки керівника служби покладаються на старшого судового розпорядника. Основними завданнями служби є забезпечення: (а) додержання особами, які перебувають у суді, встановлених правил; (б) виконання учасниками судового процесу та іншими особами, які перебувають в залі судового засідання, розпоряджень головуючого в судовому засіданні42.

Наукові консультанти повинні мати науковий ступінь кандидата або доктора юридичних наук.

Підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів суддівської системи, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюють підрозділи судової міліції «Грифон», які підпорядковуються МВС України.

У Верховному Суді України й вищих спеціалізованих судах особливості в організації роботи зумовлені вищим правовим статусом державних службовців. Положення про апарат, структура і штатний розпис апарату Верховного Суду України, апарату вищого спеціалізованого суду затверджуються зборами суддів відповідного суду за поданням голови відповідного суду. Матеріали, пов’язані з діяльністю Верховного Суду України, вищого спеціалізованого суду зберігаються в архіві відповідного суду.

Для забезпечення судів нормативно-правовими актами, спеціальною науковою літературою, матеріалами судової практики в кожному суді створюється бібліотека суду. Фонди бібліотеки формують друковані видання та комп’ютерні бази даних.

Для оперативності в господарській діяльності всі суди повинні використовувати статус юридичної особи.

Таким чином, апарат суду здійснює важливу функцію організаційного забезпечення роботи суду, спрямовану як на діяльність із здійснення правосуддя, створення необхідних умов для реалізації прав і виконання обов’язків учасників судового процесу, так і на забезпечення функціонування суду як державної установи і юридичної особи та підтримання належних умов для перебування і роботи в суді його працівників і громадян.