Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

milash_v_s_gospodarske_pravo_chastina_2

.pdf
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Розділ 1. Правове регулювання торговельної діяльності

11) при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцио терн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдаль­ нях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійнотехнічних навчальних закладів під час навчального процесу;

12) якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо);

13)при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції).

1.6.Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного

обслуговування населення

Суб'єкт господарювання провадить торговельну його державної реєстрації, а у випадках, передбачених законодавчими

актами, за наявності відповідних дозвільних документів (ліцензії, тор­ говельного патенту тощо).

Для провадження торговельної діяльності суб'єкт господарювання може створювати торговельну мережу.

Об 'єктами торговельної мережі є:

1) магазин (який може бути за товарною спеціалізацією — продоиольчим, непродовольчим, змішаним; за товарним асортиментом — універсальним, спеціалізованим, вузькоспеціалізованим, комбінованим; за методом продажу товарів — з індивідуальним обслуговуванням, самообслуговуванням, торгівлею за зразками або через торговельні автомати); 2) павільйон; 3) кіоск, ятка; 4) палатка, намет; 5) лоток, рун­ дук; 6) склад товарний; 7) крамниця-склад, магазин-склад.

Загальні умови провадження торговельної діяльності, основні ви­ моги до торговельної мережі, мережі закладів ресторанного господар-

• і ва і торговельного обслуговування громадян визначає Порядок проти)ження торговельної діяльності та правил торговельного обслугоування населення1, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833. Зазначений нормативний акт

• і рук і урно складається з: 1) порядку провадження торговельної діяльНОі м; 2) правил торговельного обслуговування населення; 3) основних ЦІНІ арних вимог до підприємства торгівлі та його працівників; 4) по-

і псу контролю за дотриманням Порядку та правил.

1 < Офіційний вісник України. - 2006. - № 25. - Ст. 1818.

51

Господарське право. Частина друга

Під час провадження торговельної діяльності суб 'єкти господа­ рювання повинні забезпечити:

-відповідність приміщення (місця) для провадження діяльності

усфері торгівлі і ресторанного господарства необхідним санітарним нормам, а технічного стану приміщення (місця), будівлі та устаткуван­ ня — вимогам нормативних документів щодо зберігання, виробництва та продажу відповідних товарів, а також охорони праці;

-наявність на видному та доступному місці куточка покупця, в яко­ му розміщується інформація про найменування власника або уповно­ важеного ним органу, книга відгуків та пропозицій, адреси і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів;

-розміщення торговельного патенту, ліцензії відповідно до вста­ новлених законодавством вимог;

-продаж товарів згідно з установленими правилами і нормами;

-надання споживачеві у доступній формі необхідної, достовірної та своєчасної інформації про товари;

-проведення на вимогу споживача перевірки якості, безпеки, комп­ лектності, міри, ваги та ціни товарів з наданням йому контрольновимірювальних приладів, документів, які підтверджують якість, без­ пеку, ціну товарів;

-перевірку справності виробу та ознайомити споживача з правила­ ми користування;

-наявність у працівників, що здійснюють продаж продовольчих товарів, особистих медичних книжок установленого зразка, організацію і своєчасність проходження ними медичних оглядів та контроль за до­ пуском їх до роботи за наявності необхідного медичного висновку тощо.

Засоби вимірювальної техніки, що використовуються у торговельній діяльності, повинні бути у справному стані, мати повірочне клеймо та проходити періодичну повірку в установленому законодавством по­ рядку.

Біля входу до об'єкта торговельної мережі на видному місці повинна розміщуватись інформація про режим його роботи.

Забороняється продаж товарів, що не мають відповідного марку­ вання, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не за­ значено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без докумен­ тів, передбачених законодавством, зокрема які засвідчують їх якість та безпеку.

52

Розділ І. Правове регулювання торговельної діяльності

ІІГПІГЦ... | | їм ' II І І '••'•, ' •"

У документах на товари, що підлягають обов'язковій сертифікації, повинні зазначатися реєстраційні номери сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповід­ ність, якщо це встановлено технічним регламентом.

Обслуговування окремих категорій громадян, яким згідно із за­ конодавством надаються відповідні пільги, як правило, здійснюєть­ ся в спеціально відведених торговельних приміщеннях (відділах, секціях).

Ціни на товари і продукцію зазначаються на ярликах (цінниках) або у покажчиках цін, у сфері ресторанного господарства — на ярликах (цінниках) на закуплені товари та у прейскурантах і меню на продукцію, виготовлену в закладі ресторанного господарства. Разом з товаром спо­ живачеві в обов'язковому порядку видається розрахунковий документ, установленої форми на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару та/або надання послуги.

Придбані великогабаритні товари (меблі, будівельні матеріали, піаніно, холодильники, пральні машини тощо) споживач має право залишити на зберігання у суб'єкта господарювання на узгоджений строк шляхом укладення договору зберігання відповідного товару. До залишеного на зберігання товару додається копія розрахункового до­ кумента, на якій зазначається строк зберігання, а на самому товарі розміщується табличка з написом «Продано». Суб'єкт господарюван­ ня протягом зазначеного строку несе відповідальність за зберігання і якість товару.

Продаж продовольчих товарів, готових до вживання, а також тих, що швидко псуються, інших продовольчих товарів (у тому числі овочів і фруктів) за межами торговельного приміщення (виїзна, виносна торіїиля) здійснюється у відведених для цього місцях за наявності у суб'єкта РОС і юдарювання дозволу на розміщення пересувних малих архітектур­ них форм та за умов дотримання встановлених для таких товарів тем­ пературного режиму зберігання і санітарних норм.

На кожну партію таких товарів, якщо це передбачено законом, виіи п.ся супровідний документ, яким підтверджується їх якість та безЙока, із зазначенням найменування товару, виробника, його адреси, дати нпробництва (виготовлення), строку придатності.

Контроль за дотриманням правил торговельного обслуговування п.її елення здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого і .імпирядування у межах їх компетенції відповідно до законодавства.

іі.тати перевірки оформлюються актом, один примірник якого за-

53

Господарське право. Частина друга

лишається у суб'єкта господарювання. Крім того, суб'єкт господарю­ вання повинен вести журнал реєстрації перевірок установленого зраз­ ка, в якому особи, що їх проводять, роблять відповідні записи.

При продажу покупцю неякісного товару, він має право вимагати від продавця задоволення своїх вимог, у порядку передбаченому За­ коном України «Про захист прав споживачів»1 від 12 травня 1991 р. (у ред. Закону від 1 грудня 2005 р.).

Так,уразі виявлення протягом встановленого гарантійного стро­ ку недоліків споживач у порядку та строки, що встановлені законодав­ ством, має право вимагати:

1)пропорційного зменшення ціни;

2)безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

3)відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Уразі виявлення протягом встановленого гарантійного строку іс­ тотних недоліків (таких, що роблять неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення), які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальси­ фікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за сво­ їм вибором вимагати від продавця або виробника:

1)розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової

суми;

2)вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний,

зчисла наявних у продавця (виробника), товар.

Стосовно непродовольчих товарів, що перебували у використанні та були реалізовані через роздрібні комісійні торговельні підприєм­ ства, вищезазначені вимоги споживача задовольняються за згодою продавця.

За наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якос­ ті — протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін. У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задо­ воленню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви. При усуненні недоліків шляхом заміни комплектуючого виробу або складо­ вої частини товару, на які встановлено гарантійні строки, гарантійний строк на новий комплектуючий виріб і складову частину обчислюється починаючи від дня видачі споживачеві товару після ремонту.

1 Відомості Верховної Ради України. - 2006. - № 7. - Ст. 84.

54

Розділ 1. Правове регулювання торговельної діяльності

У разі придбання споживачем продовольчих товарів неналежної якості продавець зобов'язаний замінити їх на товари належної якості або повернути споживачеві сплачені ним гроші, якщо недоліки виявле­ но у межах строку придатності.

При розірванні договору розрахунки із споживачем у разі підви­ щення ціни на товар провадяться виходячи з його вартості на час пред'явлення відповідної вимоги, а в разі зниження ціни — виходячи

звартості товару на час купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертають­ ся споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості по­ вернути гроші у день розірвання договору — в інший строк за домов­ леністю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

При пред'явленні споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів

здати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк. На письмо­ ву вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикула, модифікації) незалежно від моделі. Для цього продавець, виробник зобов'язані створювати (мати) обмінний фонд товарів. Перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд, міститься у Додатку 2 до Постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень Закону України "Про захист прав споживачів"»1 від 19 березня 1994 р. № 172, та включає: телевізори, мікрохвильові печі, магнітоли, кухонні машини; магнітофони, в'язальні машини; радіоприймачі, пилососи; холодильники електропраски, мо­ розильники, електроміксери, пральні машини, електросоковижималки, апарати телефонні, у тому числі мобільного зв'язку, персональні комп'ютери та комплектуючі частини до них, апаратуру для відеозапису та відтворення зображення і звуку, електрочайники, електрофени, електрокавоварки.

За кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки (моделі, артикула, модифікації) та за кожний день

І.Іі римки усунення недоліків понад установлений строк (чотирнадцять і п 111) споживачеві виплачується неустойка відповідно в розмірі 1 %

Юртості товару.

( поживеш має право обміняти непродовольчий товар належної Цкості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо І'Оііар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, |ні іміром або з інших причин не може бути ним використаний за при­ мі, іменням протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі.

' Іиіриик постанов Уряду України. - 1994. - № 7 . -Ст. 173.

55

Господарське право. Частина друга

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використо­ вувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживаче­ ві разом з проданим товаром.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого това­ ру, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж над­ ходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (по­ верненню), якщо вони не задовольняють споживачів з будь-яких при­ чин, міститься у Додатку 3 до Постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень Закону України "Про захист прав споживачів"»1 від 19 березня 1994 р. № 172. До зазначеного переліку віднесено: продовольчі товари; лікарські препарати та засоби, пред­ мети сангігієни; непродовольчі товари (фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір, корсетні товари, парфюмерно-косметичні ви­ роби, пір'яно-пухові вироби, дитячі іграшки м'які, дитячі іграшки гумові надувні, зубні щітки, мундштуки, апарати для гоління, помаз­ ки для гоління, розчіски, гребінці та щітки масажні, сурдини (для духових музичних інструментів), скрипінні підборіддя, рукавички, тканини, тюлегардинні і мереживні полотна, килимові вироби метражні, білизна натільна, білизна постільна, панчішно-шкарпеткові вироби, товари в аерозольній упаковці, друковані видання, лінійний та лист­ ковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревоволокнисті та дерево­ стружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником) аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом, вироби з натурального та штучного волосся (перуки), товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо), інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо), ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утво­ рення та напівдорогоцінного каміння.

' Збірник постанов Уряду України. - 1994. - № 7. - Ст. 173.

56

Розділ 1. Правове регулювання торговельної діяльності

1.7. Правове регулювання торгівлі спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання вироб­ ництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»1 від 19 грудня 1995 р. імпорт, експорт або оптова торгівля спиртом етиловим і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим здійснюються за наявності ліцензій лише державними під­ приємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабі­ нетом Міністрів України, крім оптової торгівлі спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі, яка може здійснюватися за наявності лі­ цензії закладами охорони здоров'я та підприємствами або організація­ ми зооветеринарного постачання незалежно від форм власності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2000 р. № 908 затверджено Положення про Реєстр закладів охорони здоров 'я і підприємств зооветеринарного постачання, що здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі1.

Імпорт, експорт або оптова торгівля спиртом коньячним здійсню­ ються за наявності ліцензій спеціалізованими коньячними підприєм­ ствами, які забезпечені дубовою тарою для витримки коньячного спир­ ту, кваліфікованими фахівцями та власними виробничими потужностя­ ми з виробництва коньячного спирту і коньяку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 р. № 1753 затверджено Порядок надання державним підприємствам ікхшоважень на експорт, імпорт і оптову торгівлю спиртом етило- і:и і/ / плодовим та включення окремих підприємств до переліку спе­ ціалізованих коньячних підприємств, які мають право здійснювати імпорт і оптову торгівлю спиртом коньячним, та реєстру закладів Ьхорони здоров'я і підприємств зооветеринарного постачання, які нНікнюють оптову торгівлю спиртом етиловим для медичних і ве­ теринарних цілей'.

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2003 р. МЬ І 726 затверджено Перелік спеціалізованих коньячних підприємств,

1відомості Верховної Ради України. - 1995. - № 46. - Ст. 346.

'< іфіційний вісник України. 2001. - № 1 - 2. - Ст. 20.

1 Там само. - 2000. - № 48. - Ст. 2091.

57

Господарське право. Частина друга

які здійснюють імпорт та оптову торгівлю спиртом коньячним за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 89 00 (2371а-14)].

Оптовий продаж спирту-сирцю виноградного і спирту-сирцю плодо­ вого здійснюється їх виробниками суб'єктам підприємницької діяльнос­ ті, які одержали ліцензію на виробництво спирту етилового ректифіко­ ваного виноградного або спирту етилового ректифікованого плодового.

Розподіл спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етило­ вого ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифіковано­ го плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового між суб'єктами підприємницької діяльності — резидентами України здійснюється центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства, за напрямами використання, визначеними центральним органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, та відповідно до Єдиного державного реєстру ви­ робників спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, ал­ когольних напоїв та тютюнових виробів.

Відвантаження спирту етилового з акцизного складу здійснюється на підставі дозволу, виданого уповноваженим представником органу Державної податкової служби України на такому акцизному складі. Форма та порядок видачі дозволу на відвантаження спирту етилового встановлюються уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань оподаткування. Дозвіл на відпуск спирту етилового з акцизного складу (крім відпуску спирту етилового на експорт) нада­ ється за умови сплати акцизного збору із спирту, що повинен бути пе­ реданий, грошовими коштами або забезпечення сплати акцизного збору податковим векселем, авальованим банком (податковою розпис­ кою). Ліцензії видаються органом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, терміном на п'ять років.

Підприємства — виробники спирту етилового проводять його реа­ лізацію на експорт через державне підприємство, спеціально уповно­ важене на це Кабінетом Міністрів України, а українським спожива­ чам — через оптову торгівлю.

Роздрібна торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спир­ том етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректи­ фікованим плодовим забороняється.

' Там само. - 2003. - № 45. - От. 2361.

58

Розділ І. Правове регулювання торговельної діяльності

Імпорт, експорт і оптова торгівля алкогольними напоями та тютю­ новими виробами можуть здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності за наявності ліцензій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1999 р. № 500 затверджено Положення про порядок видачі ліцензій на право оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним, плодовим і виноград­ ним, алкогольними напоями та тютюновими виробами1.

Ліцензії на право імпорту, експорту алкогольних напоїв та тютюно­ вих виробів видаються терміном на п'ять років органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

Ліцензії на право оптової торгівлі видаються терміном на п'ять років уповноваженими Кабінетом Міністрів України, органами вико­ навчої влади в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Плата за ліцензії справляється органом, що видає ліцензії, у розмірах, встановлених цим Законом, і зараховується до державного бюджету.

Суб'єкти підприємницької діяльності, які отримали ліцензії на ви­ робництво або імпорт алкогольних напоїв або тютюнових виробів, здійснюють поставку цієї продукції підприємствам оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.

Підприємства первинного виноробства здійснюють поставку виноматеріалів підприємствам вторинного виноробства без ліцензії на оптову торгівлю.

Відвантаження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, що при­ значені для реалізації магазинами безмитної торгівлі, здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності, які отримали ліцензію на пра­ во експорту алкогольних напоїв або тютюнових виробів, з оформленням вантажної митної декларації, при цьому мінімальні оптово-відпускні ціни для алкогольних напоїв не застосовуються.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими ви­ робами може здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тю­ тюновими виробами видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади в містах, районах, районах у містах Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької ді-

1 Офіційний вісник України. - 1999. - № 14. Ст. 554.

59

Господарське право. Частина друга

яльності терміном на один рік і підлягають обов'язковій реєстрації в органі державної податкової служби, а у сільській місцевості — і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб'єкта підпри­ ємницької діяльності.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тю­ тюновими виробами в поїздах, на морських або річкових суднах ви­ даються органами виконавчої влади, уповноваженими Кабінетом Міні­ стрів України, в містах, районах, районах у містах Києві та Севастопо­ лі за місцем формування поїзда (приписки судна).

Ліцензія видається за заявою суб'єкта підприємницької діяльності, до якої додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа. Для отримання ліцензії на роздрібну торгів­ лю алкогольними напоями додається довідка податкової служби про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку роз­ рахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі.

Узаяві повинно бути зазначено вид господарської діяльності, на провадження якого суб'єкт підприємницької діяльності має намір одер­ жати ліцензію (імпорт, експорт, оптова, роздрібна торгівля алкогольни­ ми напоями або тютюновими виробами). У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються перелік електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розра­ хункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також адреса місця торгівлі. У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютю­ новими виробами зазначається адреса місця торгівлі.

Удодатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб'єктом підприємницької діяльності зазначається адреса місця тор­ гівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі.

Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня одержання зазначених документів. У рішенні про відмову у видачі ліцензії повинна бути вказана підстава для відмови.

Дія ліцензії призупиняється у разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію на підставі письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, на термін до сплати заборгованості. Дія ліцензії вважа­ ється призупиненою з моменту одержання суб'єктом підприємницької

60

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]