Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Radiatsiyna_meditsina.doc
Скачиваний:
1272
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Віддалені наслідки аварії на атомному виробництві.

Віддалені наслідки радіаційного впливу внаслідок аварії на атомному виробництві можуть проявлятися на системному, організменному і популяційному рівнях. Структура патологічних порушень внаслідок радіаційного впливу на організм людини наведене в табл.24.

Таблиця 24. Структура патологічних порушень внаслідок радіаційного впливу на організм людини.

Радіаційний вплив

Безпосередні ефекти

Віддалені ефекти

Гостра променева хвороба

Соматичні

Тератогенні

Генетичні

Хронічна променева хвороба

Ріст загально-соматичних захворювань

Розумова відсталість

Домінантні мутації

Гіперплазія, деструкція щитовидної залози

Лейкоз

Уроджені вади

Наведені генетичні ефекти

Катаракта

Рак щитовидної залози

Бластомогенні дефекти

Дефекти, пов'язані із впливом на хромосоми

Променеві травми

Рак молочної залози

Психоемоційні розлади

Рак легенів

Інші види пухлин

Патологія вагітності й пологів

Скорочення тривалості життя

НЕСТОХАСТИЧНІ І СТОХАСТИЧНІ НАСЛІДКУ РАДІАЦІЙНОГО ВПЛИВУ.

Нестохастичними називають такі ефекти, для яких існує поріг опромінення, а ймовірність їхнього виникнення й ступінь важкості змінюються залежно від дози опромінення. У табл.25 представлені пороги детерміністичних ефектів для деяких органів за матеріалами 60-й публікації МКРЗ.

Таблиця 25. Пороги детерміністичних (причинно-обумовлених) ефектів для яєчок, яєчників, кришталика ока й кісткового мозку дорослої людини.

Поріг

Орган (тканина)

і ефект

Сумарна еквівалентна доза, отримана при однократному опроміненні (Зв)

Сумарна еквівалентна доза, отримана при високофракційному або хронічному опроміненні (Зв)

Середньорічна потужність дози, при високофракційному або хронічному опроміненні протягом багатьох років (Зв рік-1)

Яєчка

Тимчасова безплідність

Постійна безплідність

0.15

3.5-6.0

Не використовуваний

Не використовуваний

0.4

2.0

Яєчники

Безплідність

2.5-6.0

6.0

0.2

Кришталики ока

Помутніння, що діагностується

Катаракта

0.5-2.0

5.0

5

8

(0.1

(0.15

Кістковий мозок

Пригнічення кровотворення

0.5

Не використовуваний

(0.4

Стохастичними називають такі ефекти, для яких не існує поріг впливу. Дозозалежним є тільки ймовірність виникнення, а не ступінь їхньої ваги. Під граничною дозою розуміють кількість випромінювання, необхідне для того, щоб обумовити певний ефект в 1-5% опромінених індивідуумів.

У радіобіології використовують поняття "толерантна доза" - максимальна доза опромінення, що ще не обумовлює розвитку шкідливого нестохастичного ефекту, що проявляється клінічно. Аналогічне поняття "толерантність тканини" використовують для позначення здатності тканини переносити опромінення без розвитку такого ефекту.

Основними стохастичними ефектами є генетичні й канцерогенні наслідки променевого впливу.

У патогенезі нестохастичних ефектів вирішальну роль грає загибель клітини, тому взаємозв'язок цих ефектів з дозою й часом, що пройшов після опромінення, у більшій мері залежить від виживання клітин в ураженій тканині. Багато яких з важливих нестохастичних ефектів проявляються тільки після тривалого латентного періоду. У зв'язку із цим розрізняють ранні ефекти, які можуть виявлятися протягом декількох тижнів, і віддалені, які проявляються через кілька місяців або років після опромінення.

Соматичні наслідки радіаційного впливу.

Серед нестохастичних наслідків, крім променевої хвороби, можуть розвиватися й інші соматичні ефекти. За часом розвитку розрізняють ранні й пізні реакції.

Для ранніх ефектів найбільш характерний розвиток гіпопластичних і дистрофічних станів, дисфункцій залоз внутрішньої секреції. Найбільш типові функціональні й органічні зміни з боку нервових, серцево-судинних, імунних систем, а також кровотворення.

Серед пізніх соматичних ефектів променевого впливу виділяють непухлинні форми віддалених наслідків. Найбільш важливе епідеміологічне значення мають три групи патологічних процесів: гіпопластичні стани, склеротичні процеси й дисгормональні порушення.

Гіпопластичні стани у вигляді лейкопенії, анемії, гіпо- і анацидного гастриту, пригнічення функції статевих залоз свідчать про зміни в кровотворній системі, слизовій оболонці травного каналу, статевих органах.

Цироз печінки, нефросклероз, пневмосклероз, ураження ЦНС, атеросклероз, катаракта, невроз - типові прояви склеротичних процесів, що розвинулись внаслідок променевого впливу. Все це призводить до скорочення тривалості життя у зв'язку зі збільшенням смертності від різних хвороб, прямо або опосередковано обумовлених несприятливим впливом на організм іонізуючих випромінювань.

Непухлинні форми віддалених наслідків мають прихований перебіг (на тлі повного клінічного благополуччя) іноді протягом багатьох років. Тому при проживанні людей на забруднених радіоактивними речовинами територіях надзвичайно велике значення має проведення ретельної диспансеризації різних контингентів населення з використанням високоінформативних і адекватних діагностичних тестів і систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]