Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р.П. денна історія України.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
811.52 Кб
Скачать

Тема 4. Генеза українського козацтва.

Зародження козацтва. Перші згадки про козаків. Запорізька Січ — центр консолідації українських національних сил і ядро формування власної державності.

Реєстрове козацьке військо. „Постанови з низовиками” 1578 р. Соціальний склад реєстровців. Місце реєстрового козацтва у державотворчих процесах в Україні. Еволюція українського козацтва. Вплив козацтва на формування національної самосвідомості українського народу. Міжнародні відносини Запорізької Січі.

Перші козацькі повстання. Кшиштоф Косинський (1591 – 1593) і Северин Наливайко (1594—1596 рр.).

Політика гетьмана П.Сагайдачного і його роль у розгортанні визвольного руху. Підтримка православної церкви і братств. Турецько-польська війна (1620—1621 рр.). Боротьба українських козаків проти агресії Туреччини, Кримського ханства. Хотинська битва (1621 р.).

Козацько-селянські повстання 30-х рр. XVII ст. та їх наслідки. Повстання Марка Жмайла. Куруківська угода. Тарас Трясило. Зруйнування Іваном Сулимою фортеці Кодак. Козацькі повстання під проводом Павла Бута, Якова Острянині, Дмитра Гуні. "Статті для заспокоєння руського народу" та "Ординація війська запорізького" 1638 р.

Тема 5. Визвольна війна українського народу під проводом богдана хмельницького.

Україна в складі Речі Посполитої у першій половині ХVII ст. Ослаблення королівської влади в Речі Посполитій. Причини повстання. Богдан Хмельницький – душа козацької стихії.

Початок повстання в Україні у 1648 р. Основні етапи визвольної боротьби українського народу проти Польщі, її рушійні сили, вплив на становище в Речі Посполитій. Зовнішня політика Б.Хмельницького, його союз з кримськими татарами проти Речі Посполитої.

Дипломатія Б. Хмельницького. Союз з Туреччиною. Українсько-московські зв’язки під час визвольної війни. Характер Переяславська рада 1654 р. Березневі статті: умови і правове значення. Московсько-українська війна з Польщею (1654 – 1656рр.). Укладення миру між московським царем і поляками у 1656 р. Новий польський наступ на Україну. Політичні плани Б.Хмельницького. Союз із Швецією і Трансільванією. Смерть Богдана Хмельницького.

Програма Б.Хмельницького побудови української козацької держави на основі ідеї української соборності. Організація і розвиток української козацької держави у другій половині XVII ст., її територія та устрій. Запорізька Січ – автономна одиниця. Роль гетьмана, козацької ради, старшини і війська. Суспільні верстви та їх взаємні відносини. Економіка і торгівля. Вплив Хмельниччини на формування української нації.

Тема 6. Велика руїна (1657 – 1687).

Україна після смерті Б.Хмельницького. Боротьба за збереження незалежності. Гетьман І.Виговський. Виступ Мартина Пушкаря та Якова Барабаша проти І. Виговського. "Гадяцькі трактати" і договір з Польщею. Юрій Немирич. Боротьба з Москвою. Конотопська війна 1659 р.

Білоцерківський договір. Проголошення гетьманом Ю.Хмельницького. Переяславський договір 1659 р. Поділ України на Лівобережну і Правобережну. Битва під Чудновом 1660 р. Слободищенський трактат. Початок Руїни в Україні. Яким Сомко – наказний гетьман. Зречення Юрія Хмельницького з гетьманства.

Гетьман Правобережної України П.Тетеря. Ніжинська Чорна рада 1663 р. І.Брюховецький. Московські статті.

Петро Дорошенко – спроби об’єднати Україну. Заходи Туреччини й Польщі щодо колонізації Правобережної України. Андрусівське перемир'я 1667 р. Дем’ян Многогрішний гетьман Лівобережжя.

П.Дорошенко і союз з Туреччиною. Захоплення турками Кам’янця-Подільського. Бучацька угода 1672 р. Зречення П. Дорошенка.

Обрання гетьманом І.Самойловича. Конотопські статті 1672 р. Чигиринські походи Юрія Хмельницького. “Великий згін” 1679 р. Занепад державності на Правобережній Україні. Бахчисарайський мирний договір. Вічний мир 1686 р. між Москвою та Польщею і розподіл українських земель. Підпорядкування української церкви московському патріархові.