Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р.П. денна історія України.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
811.52 Кб
Скачать

Тема 12. Українська національна революція 1917 – 1921 рр.

Початок української національної революції. Всеукраїнський Національний Конгрес та його значення. Проголошення Центральною Радою Універсалів.

Прийняття Конституції УНР. М.Грушевський - перший президент УНР. Австро-німецький окупаційний режим в Україні. Зростання опозиційних настроїв щодо Центральної Ради. Розпуск Центральної Ради.

Хліборобський Конгрес (29.04.1918р.) і проголошення Гетьманату П.Скоропадського. Особливості політичного та державного устрою Української Держави, її територія. Формування гетьманського уряду і його внутрішня політика. Українізація середньої та вищої освіти. Започаткування автокефалії Української Православної Церкви. Аграрна політика гетьманського уряду. Військова політика гетьмана П.Скоропадського. Зовнішньополітична діяльність уряду Української Держави.

Прихід до влади Директорії. Державний устрій УНР періоду Директорії. Політичне становище в Україні наприкінці 1918 - початку 1919р. Розгул «отаманщини» (Махно, Григор’єв, Терпило, Ангел, Шепель та ін.), її деструктивна спрямованість.

УНР в кільці фронтів. Другий наступ на Україну більшовицьких формувань. Відставка В.Винниченка. Голова Директорії і Головний Отаман С.Петлюра та його діяльність.

Українські землі під владою більшовиків. Терор ЧК. Українська армія в "чотирикутнику смерті". Союзницький договір УГА з Денікіним.

Історичне значення, причини поразки та уроки визвольних змагань українського народу за відродження національної державності у 1917-1921рр.

Тема 13. Західна україна у 1918 – 1939 рр.

Поразка Австро-Угорщини у Першій світовій війні і піднесення національного руху на західноукраїнських землях. Створення Української Національної Ради (18.10.1918р.). Військовий Комітет на чолі з Д.Вітовським та його діяльність по підготовці збройного повстання. Позиція Польщі щодо незалежності Східної Галичини.

Військовий переворот у Львові і перехід влади до рук Української Національної Ради (1.11.1918р.). Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Є. Петрушевич - президент ЗУНР. Процеси державного будівництва на західноукраїнських землях.

Злука українських земель в єдиній державі 22 січня 1919р. та її історичне значення.

Становище Західноукраїнських земель у складі Польщі, Румунії, Чехо – Словаччини 1919 – 1939 рр.

Пацифікація українського населення у Польщі. Діяльність політичних партій та громадських організацій.. Українське національно – демократичне об’єднання. Комуністична партія Східної Галичини. Українська військова організація (1920 р.). формування ідеології українського націоналізму. Дмитро Донцов.

Перший Конгрес Українських Націоналістів у Відні (січень-лютий 1929р.). Створення Організації Українських Націоналістів (ОУН), її програмні цілі, форми і методи їх досягнення. Степан Бандера. Саботажні акції ОУН (літо 1930р.). Вбивство Б. Пєрацького. Варшавський і Львівський процеси над лідерами ОУН. С.Бандера, М.Лебідь. Р.Шухевич та ін. Концентраційний табір Береза Картузька.

"Санаційний" режим на західноукраїнських землях. УНДО і політика "нормалізації" українсько-польських стосунків. Новий наступ польських шовіністичних кіл на українство. Погроми українського населення і установ Нищення православної церкви на Холмщині. Крах політики "нормалізації" і розкол в УНДО. Створення Фронту Національної Єдності. Греко-католицька церква та її роль в громадсько-політичному житті на західноукраїнських землях.

Буковина і Бесарабія під владою Румунії.

Закарпатська Україна у складі Чехо-Словацької республіки. Автономний статус "Підкарпатської Русі". Національно-визвольна боротьба на Закарпатті і проголошення незалежності Карпатської України (15.03.1939р.). А.Волошин. Карпатська Січ. Окупація Карпатської України хортистською Угорщиною.