Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Волобуєва I курс ИСПРАВЛЕН!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 3. Синтаксис (типи речення; вираження номінації, характеристики, місцеперебування, наявності суб’єкта, володіння об’єктом)

Мета роботи: Уміти утворювати і розуміти речення, в яких виражається номінація, характеристика, місцеперебування та наявність особи/предмета/явища/події, а також володіння об’єктом.

План вивчення теми

    1. Типи речення. Структура англійського речення.

    2. План значень граматичних одиниць, які використовують в англійській мові для вираження номінації, характеристики, місцеперебування та наявності особи/предмета/явища/події, володіння об’єктом.

    3. План вираження граматичних одиниць, які використовуються в англійській мові для вираження номінації, характеристики, місцеперебування та наявності особи/предмета/явища/події, володіння об’єктом.

    4. Заперечні речення, в яких виражається номінація, характеристика, місцеперебування та наявність особи/предмета/явища/події, володіння об’єктом.

    5. Питальні речення відносно номінації, характеристики, місцеперебування та наявності особи/предмета/явища/події, володіння об’єктом.

    6. Поняття про особові, неозначено-особові та безособові речення.

Методичні рекомендації2

1. Щоб правильно висловити будь-яку думку, необхідно знати, як упорядкувати слова у речення. Оскільки англійське речення характеризується досить жорстким порядком слів, дуже важливим є знання його структури, яка залежить від виду речення (розповідного, питального, спонукального, окличного) та його типу, що визначається задумом висловлювання.

Для чіткого усвідомлення сутності речення, знання його різновидів та складових елементів англійського речення прочитайте уважно «Вступну частину» посібника, потім дайте відповіді на контрольні запитання і виконайте контрольні завдання (с. 8 – 14). Література: [2].

2. Оскільки в українській мові різні поняття можуть виражатися однаковими мовними засобами (наприклад, «У мене є брат» - поняття володіння, «У будинку є ліфт» - поняття існування), необхідно чітко усвідомлювати різницю таких понять – їх змішування призводить до грубих помилок у процесі мовлення. Зокрема, омонімічні форми вираження в українській мові мають такі поняття, як номінація, характеристика, місцеперебування та наявність особи/предмета/явища/події, а також володіння об’єктом.

Необхідно вміти встановлювати зазначені поняття на підсвідомому рівні і співвідносити їх із адекватним типом англійського присудка (без чого неможливе вільне мовлення). Дуже важливим є здійснення всіх дій у представленій послідовності, а саме:

1 – усвідомлення смислу кожного висловлювання, наданого рідною мовою (вправа 1А);

2 – співвіднесення кожного смислу з типом англійського присудка (вправа 1Б), заповнення таблиці 1;

3 – засвоєння дії співвіднесення замислу висловлювання з типом англійського присудка – спочатку спираючись на таблицю (вправа 2), потім без допоміжних засобів, але обов’язково з поясненням операцій, які ви виконуєте (вправ 3), і без такого пояснення (вправа 4).

Перевіряйте свої дії за ключами, наданими у кінці посібника. Вправа 5 є контрольною, тому не має ключа.

Обов’язково заносьте усі таблиці у спеціальний зошит з граматики. Література: [2].

3. Якщо ви успішно виконали завдання першого етапу, можна переходити до наступного етапу (с. 20 – 28). Його мета – опанувати всі можливі форми вираження понять номінації, характеристики, місцеперебування та наявності особи/предмета/події/явища, а також володіння об’єктом – в залежності від їх часу, а також числа і особи підмета.

Через значний обсяг мовного матеріалу його подання розподілено на три вправи – згідно з типом англійського присудка (вправа 1 – присудок have, вправа 2 – присудок there (be), вправа 3 – присудки (be) та (be)+P. Форми вираження понять номінації, характеристики та місцеперебування особи/предмета/явища/події подані в одній вправі (3-й), оскільки всі вони містять спільний елемент – дієслово to be”.

Аналізуючи англійські речення і визначаючи форми вираження того чи іншого поняття, обов’язково записуйте свої відповіді у зошит, по завершенні чого перевірте їх за таблицею 2.

Для міцного засвоєння визначених англійських дієслівних форм виконайте вправу 8. Безпомилкове виконання восьмої вправи свідчитиме про достатній рівень володіння даною граматичною мікросистемою. Література: [2].

4. Наступним кроком буде опанування засобів вираження понять номінації, характеристики, місцеперебування, наявності особи/предмета/події/явища, а також володіння об’єктом у заперечній формі (с. 29 – 37).

Зверніть увагу на випадки вживання займенника по для вираження заперечення наявності та володіння, який за своїм значенням тотожній словосполученню not any, тобто вказує на повну відсутність особи/предмета/події/явища (вправи 2, 4).

Аналізуючи англійські речення і визначаючи заперечні форми, обов’язково записуйте свої відповіді у зошит, по завершенні чого перевірте їх за таблицею 3.

Щоб засвоїти визначені заперечні форми, виконайте вправи 10 – 14. Література: [2].

5. Тепер переходьте до оволодіння засобами утворення питальних речень відносно номінації, характеристики, місцеперебування, наявності особи/предмета/події/явища, а також володіння об’єктом. (с. 38 – 49).

Спочатку розберіть і засвойте форми утворення загального запитання та коротких відповідей на нього (інструкція 1), потім спеціального запитання (інструкції 2, 3, 4, 5).

Щоб засвоїти форми утворення загального та спеціального запитань, виконайте вправи 8, 12, 13. Не забудьте занести всі інструкції і таблиці у спеціальний зошит з граматики. Література: [2].

6. Для того, щоб оволодіти поняттям про особові, неозначено-особові та безособові речення вивчить інструкції 1, 2 та розберіть таблицю 6, а потім виконайте вправу 8 на с. 65Література: [2].

МОДУЛЬ 2

Соціолінгвістичні та прагматичні компетенції

Змістовий модуль 4. Усне та письмове спілкування на теми загальноекономічного характеру