Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖ. РЕЄСТРАЦІЯ. НавчМетод посібник 2008 2.0.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи Тема №1: Законодавчі засади державної реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно

Завдання 1. Необхідно виконати:

Опрацювати джерела № 151-228 списку рекомендованої літератури та дати відповідь на наступні питання:

1) Які положення яких підзаконних нормативно-правових актів у сфері реєстрації прав на землю та нерухоме майно суперечать актам рівня законів?

2) Які проблеми співвідношення Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997 року №280/97 та законодавства, прийнятого пізніше у частині державної реєстрації прав на землю?

3) Які існують проблеми співвідношення Закону України “Про іпотеку” від 5 червня 2003 року № 898-ІV з Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року № 435-IV у сфері державної реєстрації прав на землю.

Завдання 2. Необхідно виконати:

Проаналізувати Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року, джерела 34, 36-38 списку рекомендованої літератури та встановити які відносини у сфері реєстрації прав на землю, що залишились неврегульованими на рівні Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

Завдання 3. Необхідно виконати:

Проаналізувати Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року, Тимчасові методичні вказівки щодо присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам для ведення державного земельного кадастру, схвалені науково-технічною радою Державного комітету України по земельних ресурсах 26 січня 1998 року (протокол № 1) та визначити проблеми законодавчої плутанини у частині присвоєння кадастрового номера об'єкту нерухомого майна та моменту виникнення прав на землю. Провести порівняння порядку присвоєння кадастрового номера об'єкту нерухомого майна з порядком присвоєння реєстраційного номеру правопосвідчувальним документам, що існував за Тимчасовим порядком ведення державного реєстру земель, затвердженим Наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 2 липня 2003 року № 174.

Завдання 4. Необхідно виконати:

Опрацювати джерело 95 списку рекомендованої літератури, Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року, Декрет Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21 січня 1993 року (з подальшими змінами та доповненнями) та визначити які існують проблеми у сфері плати за державну реєстрацію за зазначеним Законом.

Завдання 5. Необхідно виконати:

Провести співвідношення процедур реєстрації прав на землю за Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та сформувати власну думку щодо прогресивності або регресивності норм прийнятих пізніше.

Завдання 6. Необхідно виконати:

Опрацювати джерела 34, 39, 40, 55 списку рекомендованої літератури та встановити які існують пропозиції по вдосконаленню законодавства у сфері реєстрації прав на землю в Україні (включаючи сферу юридичної відповідальності, а також правові аспекти оптимізації ведення державного земельного кадастру у контексті перспектив запровадження єдиної національної автоматизованої кадастрової системи України). Запропонувати власні думки щодо можливих вдосконалень чинного законодавства у сфері реєстрації прав на землю.