Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖ. РЕЄСТРАЦІЯ. НавчМетод посібник 2008 2.0.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Навчальний план практичних занять

Тема №1: Законодавчі засади державної реєстрації прав на землю та реєстрації права власності на нерухоме майно.

1. Законодавство у сфері державної реєстрації прав на землю та державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

2. Аналіз Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 року.

Кількість годин:

Практичні – 6 годин.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 19, 33, 36-40, 55, 95, 151-228, додаткова література – 2, 16, 47, 63, 70, 80, 87, 90, 96, 98, 103-104, 106, 113, 115, 121, 124, 129-131, 133)

Задача 1

Фермер Петров І., загубивши державний акт на право постійного користування землею, звернувся зі скаргою до Райдержадміністрації на дії посадових осіб районного відділу земельних ресурсів які, за його словами, абсолютно безпідставно відмовили йому у видачі дубліката державного акта на право постійного користування землею мотивуючи це тим що підготовка державних актів на право постійного користування землею здійснюється на платній основі.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Чи є процедура видачі дубліката державного акта у разі втрати або псування оригіналу та запис даних у зв’язку з цим до відповідної книги “записів реєстрації…” реєстрацією прав на землю.

Дайте правовий аналіз фактів, наведених в умові задачі.

Задача 2

Громадянин України Петренко Д. 10 червня 2008 року уклав договір купівлі-продажу земельної ділянки розміром 0,30 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд із громадянином Російської Федерації Івановим В. 20 червня 2008 року громадянин Іванов В. звернувся із зазначеним договором та заявою про реєстрацію права власності на земельну ділянку до районного відділу регіональної філії Центру Державного земельного кадастру при Держкомземі України за місцезнаходженням земельної ділянки. Реєстратор відмовив Іванову В. у реєстрації права приватної власності на земельну ділянку на підставі того, що громадянин Іванов В. не може бути суб'єктом права власності на даний об'єкт, оскільки Петренко Д. 15 червня 2008 року помер, а 18 червня 2008 року спадкоємець громадянина Петренка Д. - Петренко С. подав заяву про реєстрацію права власності на земельну ділянку, що була предметом договору купівлі-продажу між громадянами Петренком Д. та Івановим В., яка відповідно до чинного законодавства входить у спадкову масу.

Громадянин Іванов звернувся з позовом до окружного адміністративного суду, в якому виклав вимогу про скасування рішення реєстратора та зобов'язання прийняти рішення про реєстрацію права власності на ім'я Іванова В.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Вирішити справу.

Варіант: спадкоємець громадянина Петренка Д. - Петренко С. станом на 20 червня 2008 року не подав заяву про прийняття спадщини та заяву про реєстрацію права власності на земельну ділянку до відповідних суб'єктів владних повноважень.

Задача 3

Громадянка Синьова Л. у лютому 2008 року подарувала земельну ділянку своїй подрузі – громадянці Пулинець Н., щоб полегшити її скрутне матеріальне становище. Договір було нотаріально посвідчено та зареєстровано в Державному реєстрі правочинів приватним нотаріусом. Крім того, договір дарування було зареєстровано в райвідділі регіональної філії Центру Державного земельного кадастру при Держкомземі України за місцезнаходженням земельної ділянки. Батько громадянки Синьової – відомий юрист, дізнавшись про вчинок своєї доньки, а також про те, що громадянка Пулинець Н. вже звернулася до Центру ДЗК при Держкомземі України по оформлення державного акта та реєстрацію права приватної власності на земельну ділянку, ознайомившись з примірником договору дарування, подав позов до окружного адміністративного суду з вимогою про визнання незаконною та скасування державної реєстрації договору дарування нотаріусом та Центром ДЗК при Держкомземі України на підставі того, що станом на лютий 2008 року реєстрація правочинів – не відноситься до повноважень нотаріусів, а дії Центру ДЗК при Держкомземі України не відповідають вимогам Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», а також з вимогою зобов'язати Центр ДЗК при Держкомземі утриматися від здійснення реєстрації права власності на земельну ділянку на ім'я Пулинець Н.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Вирішити справу.