Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖ. РЕЄСТРАЦІЯ. НавчМетод посібник 2008 2.0.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Задача 1

Громадяни Куценко П. та Москалюк В. у 2008 році приватизували (за «повною» моделлю приватизації) земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд розміром 0,25 га по вул. Васильківській в одному з сіл Макарівського району Київської області. Перед початком процедури приватизації земельних ділянок зазначені громадяни виступили інвесторами розробки Детального плану території мікрорайону призначеного під подальшу забудову по вул. Васильківській. Враховуючи факт наявності номерів ділянок та майбутніх будинків у Детальному плані, місцева рада прийняла рішення про безоплатну передачу земельних ділянок громадянам Куценку П. та Москалюку В. із зазначенням адрес: «Васильківська, 45» та «Васильківська, 46» відповідно. Згодом зазначені громадяни отримали в Центрі ДЗК при Держкомземі України зареєстровані державні акти із зазначенням вказаних адрес.

Через декілька місяців до Макарівського райвідділу Київської регіональної філії Центру ДЗК при Держкомземі України звернувся громадянин Лапечук О. який, як виявилося, теж проживає по вул. Васильківській 46 у тому ж селі, але за декілька кварталів від того місця де отримали земельні ділянки громадяни Куценко П. та Москалюк В. У Макарівському райвідділі Київської регіональної філії Центру ДЗК при Держкомземі України було з'ясовано, що громадянин Лапечук О. отримав державний акт на земельну ділянку у 2004 році, але в Автоматизованій системі ведення державного земельного кадастру зазначена адреса за громадянином Лапечуком О. не значиться. Громадянин Лапечук О. звернувся до адміністративного суду з позовом про визнання видачі і реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку громадянину Москалюку В. незаконною.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Вирішити справу.

Задача 2

Громадянка Бабенко А., жителька селища міського типу Чернівці, вирішила приватизувати земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, якою користується з 1993 року. На останній стадії приватизації, під час оформлення у Центрі державного земельного кадастру при Держкомземі України державного акта на право власності на земельну ділянку, оператор вніс відповідний запис про реєстрацію до реєстраційної картки, Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, а також вніс реєстраційний номер до державного акта на право власності на земельну ділянку, засвідчив підписом та скріпив печаткою. Але поставити свій підпис у 18-й графі Книги записів реєстрації… про отримання державного акта громадянка Бабенко не змогла, втративши свідомість внаслідок нападу серцевої хвороби. Одержати державний акт гр. Бабенко не змогла, оскільки її забрала карета швидкої допомоги. Через 2 місяці громадянку Бабенко виписали з лікарні і вона отримала державний акт під власний підпис у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Хто є власником земельної ділянки протягом цих 2 місяців?

Обґрунтуйте відповідь з посиланням на норми чинного законодавства.