Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 8. Заходи

Стаття 106. Поняття заходу

(1) Захід — це дія адміністративного органу, що не є виданням правового акта і не здійснюється в цивільно-правових відносинах.

(2) Положення цієї глави не застосовуються до процедурних дій.

Стаття 107. Зв'язаність заходу правовими нормами і дискреційне право

(1) Захід повинен відповідати законодавству. Захід може обмежувати права чи свободи тільки за наявності для цього законних підстав.

386

>>>387>>>

(2) Адміністративний орган встановлює на свій розсуд спосіб, обсяг і час здійснення заходу, а також його процедуру в межах дискреційного права та з дотриманням принципів рівноправності й пропорційності.

Стаття 108. Обґрунтування заходу

(1) Якщо заходом обмежуються права особи, то особа має право вимагати письмового обгрунтування заходу.

(2) Вимогу про обгрунтування заходу потрібно подати адміністративному органу в письмовому вигляді негайно після того, як особі стало відомо про захід.

Стаття 109. Захист прав

Якщо захід порушує права особи, то особа може зажадати від адміністративного органу чи суду скасування або припинення заходу та ліквідації наслідків заходу і відшкодування шкоди відповідно до Закону про відповідальність держави, і особа має звернутися для захисту своїх прав до адміністративного суду в порядку, передбаченому Адміністративно-процесуальним кодексом.

Частина 3. ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 110. Внесення змін у Закон про відповіді на петиції

Частина 1 статті 9 Закону про відповіді на заяви скасовується.

Стаття 111. Внесення змін у Закон про мову

Текст статті 8 Закону про мову змінюється і викладається в наступній редакції:

«(1) Якщо заява, прохання чи інший документ, що подається до державної органу або до органів місцевого самоврядування, складені іноземною мовою, то орган вправі зажадати від подавця документа подання перекладу на естонську мову, за винятком випадків, передбачених статтею 10 цього Закону.

(2) Якщо державний орган чи орган місцевого самоврядування не вимагає відразу подання перекладу заяви, прохання чи іншого документа на естонську мову, то документ, складений іноземною мовою, вважається прийнятим.

(3) У випадках, передбачених законом, державні органи і органи місцевого самоврядування вправі вимагати нотаріального засвідчення перекладу. Якщо необхідний переклад не буде поданий, то державний орган чи орган місцевого самоврядування може повернути документ або перекласти його на естонську мову за згодою подавця і за його рахунок.

(4) Особи, що не володіють естонською мовою, можуть в усному спілкуванні з службовцями чи працівниками державного органу або органу місцевого самоврядування за домовленістю сторін використовувати також іно-

25 і

387

>>>388>>>

земну мову, якою службовці чи працівники володіють. Якщо домовленість не буде досягнута, то спілкування відбувається через перекладача, а витрати покриває особа, що не володіє естонською мовою, якщо інше не передбачено законом».

Стаття 112. Набуття законом сили і його застосування

(1) Цей Закон набуває сили 1 січня 2002 року.

(2) Стосовно адміністративної процедури, регульованої окремим законом, цей Закон застосовується у випадку, якщо це передбачається вищезгаданим окремим законом.

>>>389>>>

США

ФЕДЕРАЛЬНИЙ ЗАКОН ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ201

РОЗДІЛ 5. АДМІНІСТРАТИВНА ПРОЦЕДУРА

Підрозділ І. Загальні положення