Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

§ 702. Право перегляду

Особа, яка постраждала від правопорушення внаслідок дій агентства або негативного впливу чи шкоди, зазаподіяної діяльністю агентства в межах значення відповідного закону, має право на судовий перегляд такого рішення. Позов, поданий до суду Сполучених Штатів з вимогою задоволення правових претензій, але не відшкодування грошової шкоди, а також із заявою про дії або бездіяльність агентства, його посадової особи чи співробітника, не може бути відхилений, так само як не можна відмовити у засобах захисту, визначених у цьому позові, на підставі того, що такий позов було подано проти Сполучених Штатів або що Сполучені Штати є обов'язковою стороною. Сполучені Штати можуть виступати відповідачем у такій справі, і рішення чи постанова можуть бути винесені проти Сполучених Штатів за умови, що в постанові, яка має обов'язкову чи заборонну силу, буде визначено посадову особу або співробітника федерального уряду (за іменем і за посадою), а також їхніх наступників, які несуть особисту відповідальність за дотримання. Ніщо у цьому параграфі:

448

>>>449>>>

(1) не впливає на інші обмеження щодо права судового перегляду або повноваження чи обов'язку суду відхилити позов або відмовити у праві на використання засобу судового захисту на відповідних правових чи інших об'єктивних підставах; або

(2) ненаділяє повноваженнями надавати засоби судового захисту, якщо інший закон, який дозволяє подавати позов прямо або відповідно до встановлених процедур, забороняє застосовувати засіб судового захисту, що вимагається у позові.

§ 703. Форма та місце здійснення провадження у справі

Форма провадження судовому перегляді є спеціальним порядком, передбаченим законом для розгляду в суді, визначеному законом, або, за відсутності чи невідповідності зазначеного порядку, будь-якою формою юридичних дій, які можуть бути застосовані у цьому випадку, включно із позовами щодо установчих рішень або наказами суду про застосування заборонних чи обов'язкових норм, або про особисте прибуття до суду, що розглядаються у судах відповідної юрисдикції. Якщо немає спеціального порядку для судового перегляду рішень, який можна було б застосувати у відповідних випадках, позов щодо судового перегляду рішення може бути поданий проти Сполучених Штатів, агентства за його офіційною назвою або відповідного службовця. Окрім випадків, коли законом передбачено попередню адекватну та ексклюзивну можливість судового перегляду, рішення агентств переглядаються у порядку цивільного та кримінального провадження з метою судового правозастосування.

§ 704. Заходи, які можуть бути переглянуті у судовому порядку

Заходи агентства, перегляд яких передбачено законодавством, а також остаточні заходи агентства, для яких не передбачено інших адекватних засобів судового захисту, можуть бути переглянуті в судовому порядку. Попередній, процедурний або проміжний захід чи постанова агентства, які не можуть бути переглянуті безпосередньо, переглядаються під час перегляду остаточного заходу агентства. Окрім інших випадків, прямо передбачених у законі, захід агентства, який в інших випадках є остаточним, є остаточним для цілей застосування цього параграфа незалежно від того, чи було представлено або визначено застосування декларативного наказу у будь-який формі повторного розгляду, окрім випадків, коли за відповідним правилом захід не набуває чинності протягом періоду його оскарження до вищих органів агентства.