Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
358.91 Кб
Скачать

143.Правове значення Плану використання радіочастотного ресурсу України

Відповідно до ст. 1 Закону «Про радіочастотний ресурс України» у редакції від 24 червня 2004 року План використання радіочастотного ре­сурсу України - це нормативно-правовий акт, яким визначаються напрями використання радіочастотного ресурсу України на даний час та на пер­спективу з визначенням певних смуг, номіналів радіочастот і дозволених в Україні радіотехнологій та термінів застосування діючих і перспективних радіотехнологій. Ст. 21 зазначеного Закону визначає порядок планування використання радіочастотного ресурсу. План повинен відповідати На­ціональній таблиці розподілу смуг радіочастот України, рекомендаціям Міжнародного союзу електрозв'язку та інших міжнародних організацій, інтересам України щодо раціонального використання радіочастотного ресурсу, забезпечення обороноздатності та безпеки. План використанню радіочастотного ресурсу України затверджений постановою Кабінету Міністрів України від9червня 2006 року № 815.

План як нормативний акт визначає порядок раціонального викорис­тання радіочастотного ресурсу, зокрема через регламентування дозво­лених до застосування в Україні радіотехнологій та поступового переходу на передові новітні радіотехнології. Для цього План передбачає виділення радіочастот визначеним радіотехнологіям. Виділення радіочастот озна­чає надання відповідним записом у Плані права використовувати певні смуги радіочастот для застосування в Україні визначених цим Планом радіотехнологій. Виділення радіочастот здійснюється згідно з Положен­ням про порядок виділення радіочастот України, затвердженим наказом Держкомзв'язку від 25 жовтня 2000 року № 154.

Якщо Національна таблиця розподілу смуг радіочастот розподіляє смуги радіочастот радіослужбам, то План розподіляє смуги радіочастот радіотехнологіям. Тому План визначає:

а) перелік радіотехнологій, що використовуються в Україні, з визна­ченням смуг радіочастот та радіослужб, яким вони відповідають, а також терміни припинення їх розвитку та використання;

б) перелік перспективних для впровадження в Україні радіотехно­логій, із визначенням смуг радіочастот та радіослужб, яким вони відповідають, а також терміни їх упровадження.

План в окремих випадках передбачає конверсію радіочастотного ресурсу. Ст. 1 ЗУ «Про радіочастотний ресурс України» визначає конвер­сію радіочастотного ресурсу як виконання комплексу заходів, яким перед­бачена зміна радіослужб та/або радіотехнологій чи категорії користувачів радіочастотного ресурсу України для подальшого використання певної смуги або смуг радіочастот. Конверсія здійснюється для забезпечення застосування передових технологій.

144. Категорії користувачів радіочастотного ресурсу

Ст. 5 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» у редакції від 24 червня 2004 року поділяє користувачів радіочастотного ресурсу на дві категорії: спеціальні і загальні (не плутати із загальним і спеціальним використанням природних ресурсів!).

До спеціальних користувачів радіочастотного ресурсу відносяться: Міноборони, СБУ, МВС, МНС, Адміністрація Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони, Державний департамент з питань виконання покарань, ДПАУ, Мінтрансзв'язку (у частині безпеки польотів) - вони фінансуються коштом Державного бюджету України і ви­користовують радіочастотний ресурс виключно для державних потреб.

Загальні користувачі радіочастотного ресурсу поділяються натри групи:

1) суб'єкти господарювання, які користуються радіочастотним ре­сурсом України для надання телекомунікаційних послуг, за винятком

розповсюдження телерадюпрограм;

2) суб'єкти господарювання, які здійснюють поширення телерадіо - програм із застосуванням власних або орендованих радіоелектронних засобів;

3) технологічні користувачі і радіоаматори - юридичні чи фізичні особи, які користуються радіочастотним ресурсом України без надання телекомунікаційних послуг.