Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Романенко-Бурлуцький - Релігієзнавство.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
370.18 Кб
Скачать

4.4 Езотеричні релігійні об'єднання.

К езотеричним релігійним об’єднанням належать різноманітні течії, які, увібравши в себе езотеричні (гр. esoterikos — таємний, внутрішній) традиції різних епох і народів, а також доробки сучасних езотериків сформували віру в існування надприродного світу, містичні уявлення про нього, магічні засоби спілкування з ним, можливість підпорядкування його своїм інтересам. «Теософія», «Братство Грааля», «Реріхівське товариство», Асоціація "Живої етики", «Агні-Йога» виникли на межі XIX—XX ст. як опозиція традиційним східним релігіям. Засновники стверджують, що тільки вони дають надзвичайно глибокі, приховані від "непосвячених" позитивні знання про світ, хоча, при більш детальному знайомстві з ними стає зрозумілим, що багато елементів у цих релігіях є запозиченими та інакше перетлумаченими.

ТЕОСОФІЯ

Це — релігійно-філософське вчення про можливість містичного та інтуїтивного пізнання Бога завдяки безпосереднім контактам з надприродними силами. Базується на суб'єктивному містичному досвіді, внаслідок якого людина начебто отримує одкровення Боже, вибудовуючи його у певну систему поглядів, правдивість яких неможливо перевірити. Одна з найпомітніших постатей теософії — уродженка України Олена Блаватська. Сформульована нею у багатотомній праці "Таємна доктрина" специфічна езотерична система претендує на універсальну релігію. Будучи синтезом різних релігійних доктрин (езотеричного буддизму, тибетського ламаїзму, індійського містицизму, кабали, єгипетської та грецької міфологій, спіритуалізму, масонства, тощо), вона прагне розкрити тотожність таємного змісту всіх релігійних символів. О. Блаватська детально схематизує космологічні й антропологічні процеси, подаючи еволюцію Всесвіту, людства відповідно зі східними езотеричними традиціями, які стверджують існування семичленної ієрархії "планів" (рівнів). Християнство сприймається як «хибна релігія, наповнена неправдивими міфами та легендами». Послідовники О. Блаватської, об'єднані у Всесвітнє теософське товариство, воно діє в багатьох країнах, у тому числі й в Україні. В 1995 р. при Київському ліцеї ім. Муравйова-Апостола відкрито Школу теософії.

БРАТСТВО ГРААЛЯ

Як міжнародний рух виник у Німеччині в 1928 р. Започаткувало його начебто явлене людству Одкровення Св. Грааля, яке отримав Абру-ру-шин (Оскар Ернест Бернхарт (1875—1914). У книзі "У світлі істини" він запропонував релігійне розуміння світобудови, місця і призначення в ній людини, причин духовної смерті, способу переходу в стан апокаліпсису, характеру жіночого і чоловічого начал, їх ролі у творінні тощо. Метою руху є поширення істинного знання, розвиток самосвідомості, особистої відповідальності особи, одухотворення всіх здібностей людини. Організаційно Братство Грааля виникло із зареєстрованого в 1932 р. у Берліні "Натурфілософського Союзу послідовників Грааля", поступово поширюючись в інших європейських країнах. Особливий розвиток рух отримав у 1950 р. з утворенням Міжнародного фонду Одкровення Грааля. Братство має свої круги (філії) в більшості європейських країн, США, Канаді, Австралії.