Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен_КПУ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
252.61 Кб
Скачать

74. Поняття та принципи держ устрою.

Державний устрій країни - це її територіальна організація, яка х-зується визначеною формою конят-прав в-син між державою в цілому і її складовими частинами. Відповідно до ст..132 КУ терит устрій ґрунтується на засадах єдності та цілісності держ території;поєднанні централізації та децентралізації у здійсненні держ влади;збалансованості і соц.-економ розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економ, екологічних,географічних,демографічних особливостей,етнічних і культ традицій.

  • П-п єдності та терит цілісності - озн, що складові частини території(адм.-терит одиниці)знаходяться у нерозривному зв»язку, визначаються вн єдністю в межах державного кордону в Україні.

  • П-п централізації та децентралізації - проявляється у тому,що в Україні має бути така організація території яка б відповідала інтересам держави і найповнішою мірою інтересам окремих регіонів.

  • П-п збалансованості і соц.-економ розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економ, екологічних,географічних,демографічних особливостей,етнічних і культ традицій полягає у створенні умов для рівномірного економічного і соціального розвитку всієї території країни.

Також розрізняють-п народного суверенітету, унітаризму, системності.

75. Державно-правові ознаки України як унітарної держави.

Унітарна держава-це держава, яка є єдиною, тобто у склад якої не входять інші держави.Вона х-зується тим, що її територія складає єдине ціле, що підрозділяється лише на адм.-терит одиниці.Унітарна держава має загальні для всієї держави органи влади, повноваження якої розповсюджуються на всю її територію.В уніт державі діє єдина система законодавства.

Україна згідно зі ст..2КУ є уніт державою.в той же час в її складі знах АРК.Але сам факт наявності автономії ніколи не був обов»язковою ознакою федерації.В склад уніт держави входять держ утворення, наділені ознаками суверенітету, наявна єдина конституція, єдине громадянство, в міжнародних в-синах виступає як єдиний представник.

Україна:1)ст2 має власну територію,яка являється єдиною, нероздільною, недоторканною і цілісною.2)має свої держ кордони, змінити які без згоди народу України не дозволяється(ст17);3)розробляє свою Конституцію(преамбула);4)Має власну систему законодавства, на її терит забезпечується п-п верховенства права;5)поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову(ст6); 6)єдине громадянство(ст4); 7)признається і гарантується місцеве самоуправління(ст7); 8)держ є укр. Мова(ст10), Україна має держ символи(ст20).

76. АРК-територіальна автономія у складі України.

Україна відповідно до ст2 КУ є унітарною державою, але в даний час до її складу входить АРК.Її створенню передував референдум, проведений 20 січня1991 року у Криму.А 12 лютого 1991р ВРУ підтримала це бажання народу і прийняла закон про відновлення АРК.Так юридично було оформлено створення АРК.Тепер прав статус АРК визначений ЗУ «Про автономну республіку Крим», який прийнято17 березня 1995р., Конституцією Ураїни1996р, в якій міститься розділХ, присвячений АРК, конституцією АРК 1998р.Згідно з ними АрК є невід»ємною складовою частиною України, що перебуває у її складі як адм.-терит автономія.Тому вона не є носієм державного суверенітету, не має права виходу зі складу України, не може вступати у політичні відносини з іноземними державами. Адм-терит автономія хоча й має деякі ознаки державності(територію,власні представницькі та виконавчі органи, право приймати нормативні акти, свій статут.,символіку), проте державним чи державно-територіальним утворенням не вважається.Правовий статус цієї автономії визначається спец актом. Який затверджується цн органом держ влади, у складі якої перебуває ця автономія.Адміністративно-терит автономія не є носієм державного суверенітету.КУ закріпила за автономією право мати свою Конституцію(ст135). АРК має свою систему органів- Верховну Раду.Раду міністрів та органи місцевого самоврядування.Водночас в АРК діє представництво Президента України.Представницьким органом АРК є ВР АРК.Виконавчим органом є АРК є рада міністрів.Місцеве самоврядування здійснюють органи органи самоврядування відповідно до КУ та ЗУ «Про місцеве самоврядування».Правосуддя здійснюється судами, що належать до єдиної с-ми судів України.