Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен_КПУ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
252.61 Кб
Скачать

103. Поняття виконавчої влади та її місце в механізмі державної влади.

Виконавча влада - це вторинна підзаконна гілка державної влади, що має універсальний, предметний і організуючий характер і спрямована на забезпечення виконання законів і інших актів законодавчої влади. Органи виконавчої влади відповідно до принципу розподілу влад утворюються для здійснення виконавчої і розпорядчої діяльності з керівництва господарською, соціально-культурною та адміністративно-політичною сферами життя суспільства.У ст.6. КУ зазначено, що державнв влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову.

104. Система виконавчої влади в Україні.

Система органів виконавчої влади складається з таких рівнів:

— Кабінет Міністрів України — вищий орган у системі органів виконавчої влади;

— центральні органи виконавчої влади — міністерства, державні комітети, органи, статус яких прирівняний до державних, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом;

— місцеві органи виконавчої влади — місцеві державні адміністрації та територіальні органи центральних органів виконавчої влади. Згідно з ч. 2 ст. 120 Конституції України організація, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади визначаються Конституцією і законами України. Наприклад, правовий статус Кабінету Міністрів України визначений Законом України від 16 травня 2008 року "Про Кабінет Міністрів України", правовий статус місцевих державних адміністрацій — Законом України від 9 квітня 1999 року "Про місцеві державні адміністрації".

105. Кабмін(кму)- вищий орган в системі виконавчої влади України.Порядок формування Кабміну

Положення про КМУ вказано в КУ у роздилі 6. Ст.113. КМУ є вищим органом у системі органів виконавчої влади.КМУ відповідальний перед ПУ та підконтрольний і підзвітний ВРУ у межах передбачених у ст.85,87 КУ.Ст 114. До складу КМУ входять Прем єр- міністр Укр., Перший віце-прем єр-міністр, три віце-прем єр-міністри, міністри.Прем єр міністр призначається ПУ за згодою більше ніж половини від конституційного складу ВРУ.Персональний склад КМУ призначається ПУ за поданням Прем єр-міністра Укр.Строк повноважень КМУ не визначається, проте в частині 1 ст.115 КУ лише пердбачає, що КМУ складає повноваження перед новоораним ПУ.КМУ, відставку якого прийнято ПУ, за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого КМУ, але не довше ніж шістдесят днів.

106. Кабмін – склад, компетенція, акти.

Ст 114. КУ: до складу КМУ входять Прем єр- міністр Укр., Перший віце-прем єр-міністр, три віце-прем єр-міністри, міністри. Стаття 116. КМУ:1) забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність Укр., здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання КУ і ЗУ, актів ПУ;2) вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина;3) забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної а податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування; 4) розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку Укр.; 5) забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності; здійснює управління об'єктами державної власності відповідно до закону;6) розробляє проект закону про Держ. бюджет Укр. і забезпечує виконання затвердженого ВРУДержавного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання; 7) здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю; 8) організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності Укр., митної справи; 9) спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади;10) виконує інші функції, визначені Конституцією та законами України, актами Президента України. Стаття 117. Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання. Акти КМУ підписує Прем'єр-міністр Укр.. Нормативно-правові акти КМУ, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації в порядку, встановленому законом.