Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ - Цены и ценообразование.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
887.81 Кб
Скачать

Тема 4 стратегія ціноутворення на підприємстві

4.1. Економічна сутність цінової політики

4.2. Етапи розробки стратегії ціноутворення

4.3. Види цінових стратегій підприємства

4.1. Економічна сутність цінової політики

Підприємства, що застосовують маркетингову концепцію господарювання, перш ніж приступати до виробництва визначає вид продукції, ретельно вивчають ринок: попит на свою продукцію в залежності від етапу її життєвого циклу; необхідну якість; прогноз обсягу продажів; ціни конкурентів на аналогічну продукції та ін.

Маркетингові дослідження дозволяють приступити до аналізу своїх можливостей у частині необхідних обсягів продажів і можливих витрат виробництва. Це загальна стратегія діяльності підприємства, частиною якої є цінова політика.

Цінова політика підприємства - це сукупність економічних і організаційних заходів, спрямованих на досягнення за допомогою цін кращих результатів господарської діяльності, забезпечення стійкого збуту продукції і одержання достатнього прибутку. Суть цінової політики полягає у встановленні на товари підприємства таких цін і вмінні так варіювати ними залежно від стану на ринку, щоб ово­лодіти його певною часткою, забезпечити намічений обсяг при­бутку і вирішувати інші стратегічні та оперативні завдання.

Цінова політика припускає взаємопов'язаний облік необхідності відшкодування витрат і отримання необхідного прибутку, орієнтації на стан попиту і конкуренції, а також поєднання єдиних і гнучких цін на продукцію. Разом з тим, політика цін, управління ціноутворенням віді­грають настільки важливу роль у житті підприємства, що це є одним із основних моментів у її стратегічному розвитку. З метою розробки якісної політики ціноутворення підприємства необхідно відпрацювати збір інформації про ринок, його дослідження, підготовку та пропону­вання нових товарів, а також оптимальну організацію збуту. На основі аналізу зібраної інформації про ринок підприємство роз­робляє свою політику ціноутворення.

 Стратегія і тактика підприємства передбачає прийняття довгострокових рішень, які визначають розвиток підприємства (стратегія) і вибір методів, засобів і способів досягнення цілей діяльності (тактика).   Мета діяльності - конкретні результати стану підприємства, які можуть бути досягнуті при сприятливих умовах, критерії для оцінки реалізації тієї чи іншої стратегії.

 Місія фірми - ринкова можливість задовольнити потребу в певному вигляді товарів і послуг в умовах конкуренції.

       Після визначення стратегічної мети, місії та обґрунтування правового статусу фірми здійснюється реалізація цілей у такій послідовності: маркетинг - вибір виробничого потенціалу - постачання ресурсів - забезпечення запасами - виготовлення продукції - збут і отримання результатів. Одним з найбільш важливих кроків є прийняття рішень, пов'язаних з формуванням цін.

Встановлення ціни - це інструмент стратегії і тактики фірми. Стратегічні завдання, які можуть бути вирішені за допомогою встановлення ціни:

  1. Впровадження і продаж нових товарів.

  2. Вихід на нові ринки і розширення сфери впливу на освоєних ринках.

  3. Вихід з освоєного ринку.

  4. Підвищення, зниження або стабілізація виробництва.

  5. Збереження прибутку (особливо в період інфляції).