Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапія 1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
545.28 Кб
Скачать
  1. Фельдшера ФАПу викликали до хворої К., 42 р., з крупозною пневмонією, на 7-у добу хвороби відчула запаморочення, різку загальну слабкість. Температура тіла протягом 2 годин знизилася з 39,7° С до 36,3° С. Об'єктивно: шкіра бліда, вкрита холодним липким потом. Кінцівки холодні, АТ 90/50 мм рт.ст. Пульс 100 за 1 хвилину, слабкого наповнення та напруження. Тони серця приглушені. Вкажіть, яке найбільш поширене ускладнення виникло у пацієнта.

    1. Колапс

    2. Шок

    3. Марення

    4. Непритомність

    5. Серцева астма

  2. За викликом прибув фельдшер ФАПу допомогти хворому Ж., 62 р., який скаржиться на стискаючий сильний біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку, лопатку, прийняв нітрогліцерин, але біль не вщухає вже 2 години. ЧДР - 20 вд./хв., пульс 85 уд./хв., АТ 110/70 мм.рт.ст. Температура 37°С. Тони серця приглушені. Вкажіть ймовірний діагноз.

    1. Інфаркт міокарда

    2. Кардіогенний шок

    3. Стенокардія спокою

    4. Набряк легень

    5. ІХС: стенокардія напруги

  1. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 39 р., зі скаргами на підвищення температури тіла до 40°С, кашель із виділенням гнійного мокротиння, біль у грудній клітці під час глибокого дихання. Об'єктивно: стан пацієнта середньої важкості. Шкірні покриви блідо-ціанотичні, ЧДР - 28 вд./хв., ЧСС - 104/хв. На шкірі у лівій підлопатковій ділянці - фурункул розміром 1,5x2,0 см. Над легенями зліва вислуховуються дрібноміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть ймовірний механізм інфікування легеневої тканини пацієнта.

    1. Гематогенний

    2. Повітряно-краплинний

    3. Аліментарний

    4. Контактний

    5. Метастатичний

  1. До фельдшера ФАПу звернувся хворий Н.,45 р., хворий на крупозну пневмонію. Вкажіть, який симптом найбільш характерний для даного захворювання?

    1. Кашель з виділенням іржавого харкотиння

    2. Субфебрильна температура

    3. Головний біль

    4. Сухий кашель

    5. Тахікардія

  1. До фельдшера ФАП звернувся пацієнт Н., 40 р., зі скаргами на слабкість, нудоту. В анамнезі: вживав 6 год. тому в їжу рибні консерви. ЧДР - 20 вд./хв., пульс 100 уд./хв, АТ 100/60 мм.рт.ст. Хворому показане промивання шлунку. Під час ковтання зонда в пацієнта з'явилися позови до блювання. Вкажіть тактику фельдшера.

    1. Припинити ковтання зонда і дихати глибоко через ніс

    2. Вивести зонд

    3. Продовжувати ковтання зонда

    4. Дихати глибоко через ніс

    5. Провести анестезію глотки дикаїном

  1. Хворого Ж., 55 років , турбує головний біль в потилиці, головокружіння, нудота, блювання. АТ - 180/110 мм рт. ст. Який препарат потрібно приготувати фельдшеру до приходу лікаря?

    1. *Дибазол+папаверин

    2. Спазмалгон

    3. Анальгін

    4. Ретаболіл

    5. Клофелін

  1. До фельдшеру ФАПу звернувся хворий, який скаржиться на біль у лівій половині грудної клітки, що посилюється під час дихання. Під час аускультації відчувається шум тертя плеври. Найімовірніший діагноз:

    1. *Сухий плеврит

    2. Пневмонія

    3. Бронхіт

    4. Стенокардія

    5. Спонтанний пневмоторакс

  2. У хворого підозра на гастрит. Йому призначено фіброгастроскопію. Підготовка включає

    1. *Усе перелічене

    2. Очисну клізму

    3. Прихід зранку натще

    4. Промивання шлунку

    5. Немає правильних відповідей

  1. Жінці, 35 років, з приводу пневмонії був призначений ампіцилін. Через 30 хвилин після внутрішньом'язової ін'єкції препарату хвора відчула різку слабість, свербіння обличчя, рук, нудоту, з'явився кашель, задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: ціаноз, набряк повік, обличчя з червоними висипаннями. Пульс – 120 уд/ хв., АТ - 70/20 мм рт.ст. Тони серця глухі, дихання часте, поверхневе, з різнокаліберними вологими хрипами. Варикозне розширення вен на правій гомілці. Яка найбільш вірогідна причина раптового погіршення стану хворої?

    1. *Анафілактичний шок

    2. Набряк Квінке

    3. Кропив'янка

    4. Астматичний напад

    5. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

  1. Хворий. 41 рік, скаржиться на постійний кашель з виділенням невеликої кількості слизистого харкотиння. Ранковий кашель турбує протягом 5 років, 2-3 рази на рік після переохолодження підсилюється. Курить, вживає алкоголь. Об'єктивно: голосове тремтіння послаблене. Перкуторно-коротковий відтінок легеневого звуку над легенями. Поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічне обстеження: збільшення коренів легень, підсилення легеневого малюнку. Який з діагнозів найбільш ймовірний?

    1. *Хронічний бронхіт

    2. Бронхоектатична хвороба

    3. Емфізема легень

    4. Хронічний обструктивний бронхіт

    5. Гостра прикоренева пневмонія

  1. До фельдшера ФАПу звернулись батьки 9-ти річної дитини зі скаргами на млявість, погіршення апетиту, бажання їсти крейду. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, волосся на голові ламке, без блиску. Для якого захворювання характерна така клінічна картина?

    1. *Гемолітична анемія

    2. Апластична анемія

    3. Залізодефіцитна анемія

    4. Гострий лейкоз

    5. Геморагічний васкуліт