Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапія 1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
545.28 Кб
Скачать
  1. Ви - фельдшер ФАПу. До Вас звернувся пацієнт, 50 р., якого протягом останнього року часто турбує короткочасний (до трьох хвилин) загрудинний біль з іррадіацією в ліву руку, лопатку. Останній напад тривав 5 хвилин. Який препарат Ви порекомендуєте для зняття болю в першу чергу?

    1. Нітрогліцерин.

    2. Папаверину гідрохлорид

    3. Нітросорбід

    4. Анальгін

    5. Аспірин

  1. «Швидка допомога» прибула на виклик до пацієнта 54 р., якого турбує сильний стискаю-чий біль за грудиною, що тривав всю ніч і не знімався нітрогліцерином. Фельдшер встановив діагноз: Гострий інфаркт міокарда. Який препарат треба застосувати в першу чергу в даному випадку?

    1. Фентаніл

    2. Седуксен

    3. Стрептокіназу

    4. Гепарин

    5. Еуфілін

  1. Ви фельдшер «Швидкої допомоги». Вас викликали до пацієнта, 65 років, з симптомами гострого інфаркту міокарда. Під час обстеження у нього раптово виникла задишка, дихання стало клекочучим, з рота і носа почало виділятися рожеве пінисте харкотиння. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

    1. Набряк легень

    2. Бронхіальна астма

    3. Носова кровотеча

    4. Серцева астма

    5. Легенева кровотеча

  1. «Швидка допомога» прибула на виклик до хворого, 54 р., зі скаргами на загрудинний біль. При огляді: риси обличчя загострені, шкіра сірувато-бліда з ціанотичним відтінком, вкрита холодним, липким потом. Хворий дез-орієнтований. Пульс 120 за хв., ниткоподібний. АТ 70/50мм рт.ст. Олігурія. На ЕКГ ознаки Q-інфаркту. Яке ускладнення запідозрив фельдшер у пацієнта?

    1. Кардіогенний шок

    2. Гостре порушення ритму

    3. Серцева астма

    4. Набряк легенів

    5. Гострий перикардит

  1. До фельдшера здравпункту звернувся пацієнт 68 років, який хворіє гіпертонічною хворобою ІІ ст., з проханням порадити йому відповідне харчування. Яку дієту слід порадити пацієнту?

    1. Дієта № 10

    2. Дієта № 1а

    3. Дієта № 7

    4. Дієта № 4

    5. Дієта № 9

  1. Родичі пацієнтки похилого віку, що страждає стійкими закрепами (випорожнення відсутні більше 4 діб) і відсутністю ефекту від очисної та послаблюючих клізм, звернулись до фельдшера, який порадив постановку сифонної клізми. Механізм дії сифонної клізми:

    1. Механічно вимиває кал, справляє подразнюючу дію на стінки кишок, активізує перистальтику

    2. Обволікає кал, полегшує виділення, нормалізує перистальтику

    3. Розріджує та вилучає калові маси з нижніх відділів товстої кишки

    4. Сприяє інтенсивному надходженню міжклітинної рідини до товстої кишки, розріджує кал, активізує перистальтику

    5. Справляє місцеву протизапальну та обволікаючу дію на слизову оболонку товстої кишки

  1. Під час внутрішньовенного введення 10% розчину кальцію хлориду, пацієнт поскаржився на пекучий біль у місці венепункції. В місці ін’єкції утворилась припухлість. Назваіть ускладнення, яке може виникнути в результаті неправильного проведення ін’єкції?

    1. Некроз тканини

    2. Повітряна емболія

    3. Алергічна реакція

    4. Гематома

    5. Флебіт

  1. Фельдшер здравпункту здійснила забір крові для визначення кількості алкоголю в крові. Ретельно закоркувала і опечатала флакон перед відправленням до лабораторії. Яка мета застережливих дій фельдшера?

    1. Щоб уникнути підміни біоматеріалу

    2. Щоб не вилилася біорідина під час транспортування

    3. Щоб не потрапили мікроби з навколишнього середовища

    4. Щоб уникнути потрапляння повітря

    5. Щоб не настав гемоліз еритроцитів

  1. Лікар призначив хворому застосування газовідвідної трубки в ранній післяопераційний період, щоб усунути метеоризм. На скільки сантиметрів необхідно ввести газовідвідну трубку:

    1. 25 см

    2. 18 см

    3. 15 см

    4. 10 см

    5. 7 см

  1. Фельдшер ФАПу розраховує дозу інсуліну хворому з цукровим діабетом в кількості 30 МО (1мл інсуліну = 100 МО). Яку кількість інсуліну (в мл) потрібно набрати в шприц ємністю 2 мл:

    1. 0,3 мл

    2. 0,4 мл

    3. 0,5 мл

    4. 0,6 мл

    5. 0,7 мл

  1. Під час виклику фельдшера хворий скаржиться на різку слабкість, запаморочення, що відчув хворий після швидкого зниження температури. Об’єктивно шкіра і видимі слизові оболонки бліді, риси обличчя загострені, пульс ниткоподібний.Яке ускладнення виникло у пацієнта:

    1. Колапс

    2. Напритомність

    3. Шок

    4. Кома

    5. Марення

  1. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка С., 40 років зі скаргами на виділення калу чорного кольору. З анамнезу відомо, що пацієнтка знаходиться на «Д» обліку з виразковою хворобою 12-ти палої кишки. До якого обстеження слід підготувати пацієнтку:

    1. Кал на приховану кров

    2. Копрологічне дослідження калу

    3. Кал на яйця гельмінтів

    4. Кал на бактеріологічне дослідження

    5. Загальний аналіз калу