Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапія 1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
545.28 Кб
Скачать
  1. Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулась хвора 39 років, яка скаржиться на біль у правому підреберні, що віддає у лопатку, гіркоту та сухість у роті. Ці ознаки з’являються після огріхів в дієті (жирна, смажена, гостра їжа) на протязі останніх 2-х років. Стан задовільний, шкіра звичайного забарвлення, живіт м’який, помірно болючий в ділянці проекціі жовчного міхура. Позитивні симптоми Ортнера та Мюссі. Який імовірний діагноз у хворої?

    1. Хронічний холецистит в стадії загострення

    2. Жовчнокам’яна хвороба, печінкова колька

    3. Хронічний коліт

    4. Цироз печінки

  1. До фельдшера здоровпункту звернувся хворий 54 роки скаржиться на загальну слабість, швидку стомлюваність, дратівливість, безсоння, запаморочення. Шкіра, суха, губи та долоні темно-червоного кольору, на тулубі судинні зірочки. Відчувається солодкуватий „печінковий” запах з рота. Живіт збільшений в об’ємі за рахунок вільної рідини. Печінка на 4 см виступає з-під краю правої реберної дуги, щільна, безболісна, край загострений. Набряклість гомілок, стоп, передньої черевної стінки. Що можна запідозрити?

    1. Цироз печінки

    2. Хронічна серцева недостатність

    3. Загострення хронічного холециститу

    4. Хронічний панкреатит

    5. Хронічний гепатит в стадії загострення

  1. До фельдшера ФАПу звернувся хворий 35 років зі скаргами на постійне відчуття повноти, розпирання в надчеревній ділянці, які підсилюються при прийомі їжі, періодичну нудоту, блювоту з залишками з’їденої напередодні їжі. Хворіє 5 років, практично не лікувався. За останні 3 місяці схуд на 2 кг. Шкіра бліда, суха, язик покритий білими нашаруваннями. Пальпаторно визначається „шум плеску”, нижня межа шлунка на 4 см нижче пупка. Яке дослідження треба провести в першу чергу для уточнення діагнозу?

    1. Фіброгастродуоденоскопію;

    2. Контрастну рентгенографію

    3. Оглядову рентгеноскопію

    4. Комп’ютерну томографію черевної порожнини

    5. Дуоденальне зондування

  1. Хворий 40 років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на болі в надчеревній ділянці через 20 хвилин після прийому їжі, блювання, що приносить полегшення. При рентгенологічному дослідженні в середній третині тіла шлунка визначається „ніша” розмірами 0,5 х 0,7 см, що оточена запальним валом, потовщені, звивисті складки слизової оболонки. Про що свідчать дані розпитування та рентгенологічного дослідження шлунка?

    1. Виразкову хворобу шлунка

    2. Злоякісну пухлину шлунка

    3. Доброякісну пухлину шлунка

    4. Ерозивний гастрит

    5. Гастрит з підвищеною кислотністю

  1. Фельдшер «Швидкої допомоги»прибув на виклик до пацієнта 48 років. На протязі 3-х років кожної весни та осені його турбує біль в надчеревній ділянці, що самостійно проходив. За медичною допомогою не звертався. На даний момент відмічає, що болю немає, але з'явилась слабкість, миготіння «мушок» перед очима, короткочасна непритомність та дьогтеподібні випорожнення. Пацієнт блідий, шкіра волога, пульс-100 за хвилину, АТ-90/50 мм рт.ст. Яке ускладнення основного захворювання виникло в пацієнта?

    1. Шлункова кровотеча

    2. Перфорація шлунка

    3. Пенетрація шлунка

    4. Кровотеча з вен стравоходу

    5. Кровотеча з гемороїдальних вен

  1. До фельдшера ФАПу звернувся хворий Т., 35 років, зі скаргами на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршання зору. Захворювання нирок спосте-рігається протягом 20 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий, обкладений бурим нальотом, аміачний запах із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс 92 за хв., АТ 180/90 мм.рт.ст. Живіт м’який, болісний по всій поверхні. Який патологічний стан ускладнив перебіг основного захворювання?

    1. Хронічна ниркова недостатність

    2. Гостра ниркова недостатність

    3. Хронічна печінкова недостатність

    4. Гіперглікемічна прекома

    5. Ускладнений гіпертонічний криз

  1. «Швидкої допомоги» на загальне нездужання, тупий ниючий біль у поперековій ділянці переважно з лівого боку, t – 38,90 С, часте болісне сечовипускання. Стан середньої тяжкості. Тони серця гучні, ритмічні. Пульс - 98 уд. за хв. АТ – 120/70 мм. рт.ст. Живіт м’який, у лівій ділянці попереку визначаються болючість і напруження м’язів. Який з перелічених симптомів повинен перевірити фельдшер для підтвердження діагнозу?

    1. Симптом Пастернацького

    2. Симптом Керніга

    3. Симптом Мерфі

    4. Симптом Греффе

    5. Симптом «джгута»