Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапія 1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
545.28 Кб
Скачать
  1. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 28 років, який скаржиться на задишку, відчуття тяжкості в правій половині грудної клітки, підвищення t до 39°С, хворіє 6-й день після переохолодження. На початку захворювання визначався сильний біль в грудній клітці праворуч. З четвертого дня біль зменшився, з'явилась задишка. При обстеженні: шкіра бліда, губи ціанотичні. Права половина грудної клітки збільшена, відстає при диханні, над нею визначається тупий звук, дихальні шуми не прослуховуються. Серце зміщено ліворуч. Про яке захворювання йдеться?

    1. Ексудативний плеврит.

    2. Вогнищева пневмонія

    3. Абсцес легені

    4. Крупозна пневмонія

    5. Сухий плеврит

  1. Ви фельдшер здоровпункту. До Вас звернувся шахтар 38 р. зі скаргами на підвищення t до 370С, слабкість, нічну пітливість, кашель із харкотинням з домішками крові, зниження апетиту. Хворий останні два місяці двічі лікувався у терапевта з приводу ГРЗ. При обстеженні: шкіра волога, бліда. При перкусії у верхніх відділах зліва визначається скорочення перкуторного звуку. Над цією ж ділянкою вислуховуються дрібнопухирчасті вологі хрипи. Яке обстеження Ви призначете для підтвердження попереднього діагнозу?

    1. Аналіз мокротиння на бацилу Коха

    2. Загальний аналіз мокротиння

    3. Бактеріологічний аналіз мокротиння

    4. Аналіз мокротиння на атипові клітини

    5. Біохімічний аналіз крові

  1. Хворий 24 років звернувся на прийом до здоров пункту зі скаргами на кашель, підвищення t до 37,60 С, слабкість, пітливість, головний біль. Хворіє третій день. Спочатку кашель був сухим, сьогодні з’явилася невелика кількість слизистогнійного харкотиння. Стан задовільний, частота дихання 20 за хв. Над легенями визначається ясний перкуторний звук, вислуховуються розсіяні сухі та поодинокі крупнопухирчасті вологі хрипи. Яке захворювання запідозрить фельдшер?

    1. Гострий бронхіт

    2. Гострий трахеїт

    3. Гостра респіраторна інфекція

    4. Вогнищева пневмонія

    5. Туберкульоз легенів

  1. Ви фельдшер «Швидкої допомоги». Під час виклику до пацієнтки 32 р., що страждає на бронхіальну астму з дитинства, виявлено тяжкий напад ядухи, що триває більше доби. Хвора неодноразово застосовувала сальбутамол. Полегшення не настало. Як Ви вважаєте, з чого треба розпочати допомогу такому пацієнту?

    1. Ввести кортикостероїдні препарати

    2. Провести інтубацію трахеї

    3. Ввести адреноміметики

    4. Провести оксигенотерапію

  1. До фельдшера здоровпункту звернулась жінка 34 р. із скаргами на раптове підвищення t тіла до 39°С, сильний біль в правій половині грудної клітки, виділення «іржавого», кров'янистого харкотиння та задишку. При обстеженні виявлено: вкорочений перкуторний звук в нижній частині правої легені; аускультативно - крепітацію. В аналізі крові: лейкоцитів 20х109/л, лімфопенія, ШОЕ-38 мм/год. Яке обстеження в першу чергу підтвердить діагноз?

    1. Рентгенографія органів грудної клітини

    2. Біохімічний аналіз крові

    3. Бактеріологічний аналіз мокроти

    4. Бронхографія

    5. Ввести бронхолітики

  1. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 52 р., якого турбує кашель з виділенням до 200 мл на добу гнійного харкотиння з неприємним запахом, яке посилюється у положенні хворого на лівому боці, періодичне підвищення враніш-ньої температури тіла. Об’єктивно: пальці у вигляді “барабанних паличок”, нігті – «годин-никових скелець». При перкусії над легенями визначаються ділянки з коробковим та притупленим звуком, при аускультації сухі та різноманітні вологі хрипи. Про яку патологію можна думати в першу чергу?

    1. Бронхоектатична хвороба

    2. Хронічний бронхіт

    3. Вогнищева лівобічна пневмонія

    4. Абсцес лівої легені

    5. Фіброзно – кавернозний туберкульоз легень

  1. Хвора З. 34р., скаржиться фельдшеру ФАПу на підвищення температури до 39оС, біль в дрібних суглобах рук, різку загальну слабкість, що стала відмічати за тиждень після повернення з морського курорту. Об’єктивно: на обличчі - еритематозне висипання, розташоване на щоках та носі. Міжфалангові суглоби дефігуровані внаслідок набряку, рухи в них обмежені. Діяльність серця ритмічна, ЧСС 108/хв, АТ - 130/80 мм рт.ст. Живіт м’який, печінка на 5см, а селезінка на 3 см нижче реберних країв, безболісні. Набряків немає. Ваш попередній діагноз?

    1. Системний червоний вовчак

    2. Гостра ревматична лихоманка

    3. Ревматоїдний артрит

    4. Системна склеродермія

    5. дерматоміозит

  1. До фельдшера ФАПу звернулась хвора В., 40 р., яку турбують біль та обмеження рухів в дрібних суглобах кистей та стоп, особливо зранку, що зменшуються після розтирання та ходьби протягом 30-40 хв. Об’єктивно: ЧСС-68 за хв., АТ-110/80мм рт.ст. Органи дихання та черевної порожнини без особливостей. Ваш попередній діагноз?

    1. Ревматоїдний артрит

    2. Ревматичний артрит

    3. Системний червоний вовчак

    4. Системна склеродермія

    5. Остеохондроз

  1. Хвора Х., 48р., звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на утруднення проходження їжі по стравоходу, закрепи, біль в дрібних суглобах кистей при рухах, періодично побіління й оніміння кінчиків пальців, схуднення. Пацієнтка зниженого харчування, шкіра над суглобами ущільнена, гіперпігментована, ротова щілина звужена, виражена згладженість контурів суглобів кистей, рухи в них обмежені. Язик сухий, в легенях - везикулярне дихання. Діяльність серця ритмічна, тони серця звичайні. Печінка і селезінка не збільшені, відрізки товстої кишки чутливі при пальпації. Аналіз крові: Ер-4,6х1012, Л-9,7х109, ШОЕ-25мм/год, ревматоїдний фактор негативний, АСТ-0,45ммоль/л. Яке захворювання слід запідозрити?

    1. Системна склеродермія

    2. Дерматоміозит

    3. Ревматоїдний артрит

    4. Системний червоний вовчак

  1. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка, 51 р., яка скаржиться на біль і обмеження рухів у колінних суглобах, що підсилюються ввечері, турбують вночі. Об-но: стан відносно задовільний, колінні суглоби помірно деформовані, пальпація їх помірно болісна. Внутрішні органи без патології.Рентгенологічно в колінних суглобах звуження суглобової щілини, крайові остеофіти з латеральних боків великої гомілкової кістки.Для якого захворювання характерні такі симптоми?

    1. Деформуючий остеоартроз

    2. Ревматичний поліартрит

    3. Ревматоїдний артрит

    4. Системний червоний вовчак

    5. Хвороба Рейно

  1. До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка26 р., яка скаржиться на появу протягом місяця серцебиття, перебоїв в роботі серця при звичайних фізичних навантаженнях, швидку втомлюваність, епізодів відчуття нестачі повітря вночі. Шкірні покриви бліді, ціанотичний рум’янець на щоках. Над легенями дихання везикулярне. АТ-100/60 мм. рт. ст. Межі серця не змінені, діяльність ритмічна, ЧСС-90 за хв. На верхівці вислуховується трикомпонентна мелодія «перепілки», мезо-діастолічний шум Живіт м'який, безболісний. Печінка на рівні реберного краю. Ваш попередній діагноз?

    1. Ревматична хвороба, мітральний стеноз

    2. Ревматична хвороба, мітральна недостатність

    3. Гостра ревматична гарячка, гострий ревмокардит

    4. Ревматична хвороба, аортальна недостатність

  1. Ви фельдшер «Швидкої допомоги», прибули на виклик до пацієнта 65 р, який скаржиться на сильний головний біль, запаморочення, блювання, мерехтіння «мушок» перед очима. При огляді: пацієнт збуджений, обличчя гіперемійоване, пульс – 98 за хв., АТ- 220/100 мм. рт. ст., тони серця гучні, акцент ІІ тону над аортою. Для якого стану характерні такі ознаки?

    1. Гіпертензивного кризу

    2. Менінгіту

    3. Приступу стенокардії

    4. Струсу головного мозку

    5. Ревматична хвороба, комбінована мітральна вада