Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терапія 1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
545.28 Кб
Скачать
  1. Хворий Н., 18 р.,звернувся до фельдшера зі скаргами на набряклість обличчя, набряки на нижніх кінцівках,головний біль, ниючий біль в попереку,загальну слабкість, зміну забарвлення сечі (рожева,мутна). Хворіє 3 дні.З анамнезу відомо, що 2 неділі тому переніс ангіну. Об-но: Стан середньої тяжкості.Температура тіла 37,7. Обличчя набрякле, набряки на стопах та гомілках. Шкіра бліда.Дихання везикулярне.Тони серця ритмічні, приглушені, акцент 2-го тону на аорті. PS 84 уд. за 1 хв., ритмічний, напружений. АТ 165/100 мм.рт.ст. Патології ШКТ не виявлено. Симптом Пастернацького слабопозитивний з обох боків. Встановіть попередній діагноз.

    1. Гострий гломерулонефрит

    2. пиєлонефрит

    3. нирковокам `яна хвороба

    4. гостра ниркова недостатність

    5. Хронічний гломерулонефрит

  1. Виклик додому. Після укусу бджоли у хворого з`явився набряк губ, повік, носа. Об`єктивно: стан середньої тяжкості. При свідомості. Обличчя набрякле, очні щілини вузькі. АТ 110/70 мм.рт.ст. Пульс 70 ударів за 1 хв. У легенях - везикулярне дихання, хрипів немає. Встановіть попередній діагноз.

    1. Набряк Квінке

    2. сироваткова хвороба

    3. кропив`янка

    4. анафілактичний шок

    5. системний червоний вівчак

  1. Хворий Р.,46 років, звернувся до фельдшера зі скаргами на загальну слабкість, зниження працездатності, погіршення апетиту, схуднення, кашель з виділенням незначної кількості харкотиння. Схуд на 6 кг за 3 міс. Курить з 16 років. Об-но:Загальний стан задовільний, температура тіла 37,2 С. Шкіра бліда з землистим відтінком.Лімфатичні вузли над- та підключичні розміром до 1 см, неболючі. Дихання послаблене, поодинокі вологі хрипи, перкуторно справа визначається притуплення звуку в 3-му м/р по середньо-ключичній лінії. Тони серця ритмічні, гучні, ЧСС 84 за хв., АТ 110/70 мм.рт.ст. Встановіть попередній діагноз.

    1. Рак легень

    2. Туберкульоз легень

    3. Хронічний бронхіт

    4. Пневмонія

    5. Абсцес легень

  1. Оберіть медикаменти для надання невідкладної допомоги в разі кардіогенного шоку:

    1. Дофамін,реополіглюкін, морфін

    2. Преднізолон, еуфілін, анальгін

    3. Анальгін, баралгін

    4. Натрію хлорід,димедрол

    5. Анальгін, димедрол, но-шпа

  1. Хворий П.,39 р. Скарги на: мерзлякуватість, загальну слабкість, набряк кінцівок, знижена температура тіла. 6 місяців тому хворого прооперували з приводу токсичного зобу. Зараз приймає препарат - тироксин. Вкажіть найбільш ймовірну причину загального стану хворого.

    1. Гіпотиреоз

    2. Гіпертиреоз

    3. Дифузний токсичний зоб

    4. Ендемічний зоб

    5. Феохромоцитома

  1. Фельдшера ФАПу викликали до хворої К., 42 р., з крупозною пневмонією, на 7-у добу хвороби відчула запаморочення, різку загальну слабкість. Температура тіла протягом 2 годин знизилася з 39,7° С до 36,3° С. Об'єктивно: шкіра бліда, вкрита холодним липким потом. Кінцівки холодні, АТ 90/50 мм рт.ст. Пульс 100 за 1 хвилину, слабкого наповнення та напруження. Тони серця приглушені. Вкажіть, яке найбільш поширене ускладнення виникло у пацієнта.

    1. Колапс

    2. Шок

    3. Марення

    4. Непритомність

    5. Серцева астма

  1. За викликом прибув фельдшер ФАПу допомогти хворому Ж., 62 р., який скаржиться на стискаючий сильний біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку, лопатку, прийняв нітрогліцерин, але біль не вщухає вже 2 години. ЧДР - 20 вд./хв., пульс 85 уд./хв., АТ 110/70 мм.рт.ст. Температура 37°С. Тони серця приглушені. Вкажіть ймовірний діагноз.

    1. Інфаркт міокарда

    2. Кардіогенний шок

    3. Стенокардія спокою

    4. Набряк легень

    5. ІХС: стенокардія напруги

  1. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 39 р., зі скаргами на підвищення температури тіла до 40°С, кашель із виділенням гнійного мокротиння, біль у грудній клітці під час глибокого дихання. Об'єктивно: стан пацієнта середньої важкості. Шкірні покриви блідо-ціанотичні, ЧДР - 28 вд./хв., ЧСС - 104/хв. На шкірі у лівій підлопатковій ділянці - фурункул розміром 1,5x2,0 см. Над легенями зліва вислуховуються дрібноміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть ймовірний механізм інфікування легеневої тканини пацієнта.

    1. Гематогенний

    2. Повітряно-краплинний

    3. Аліментарний

    4. Контактний

    5. Метастатичний

  1. До фельдшера ФАПу звернувся хворий Н.,45 р., хворий на крупозну пневмонію. Вкажіть, який симптом найбільш характерний для даного захворювання?

    1. Кашель з виділенням іржавого харкотиння

    2. Субфебрильна температура

    3. Головний біль

    4. Сухий кашель

    5. Тахікардія

  1. До фельдшера ФАП звернувся пацієнт Н., 40 р., зі скаргами на слабкість, нудоту. В анамнезі: вживав 6 год. тому в їжу рибні консерви. ЧДР - 20 вд./хв., пульс 100 уд./хв, АТ 100/60 мм.рт.ст. Хворому показане промивання шлунку. Під час ковтання зонда в пацієнта з'явилися позови до блювання. Вкажіть тактику фельдшера.

    1. Припинити ковтання зонда і дихати глибоко через ніс

    2. Вивести зонд

    3. Продовжувати ковтання зонда

    4. Дихати глибоко через ніс

    5. Провести анестезію глотки дикаїном

  1. У терапевтичному відділенні на стаціонарному лікуванні перебуває хворий, якому призначено пункцію черевної порожнини. Фельдшер повинен підготувати:

    1. Троакар

    2. Голку Касирського

    3. Голку Дюфо

    4. Голку Біра

    5. Голку з гумовою трубкою і затискачем

  1. Пацієнтка Б, 23 роки. у задушливому приміщенні поскаржилась на нудоту і знепритомніла. Якого положення треба надати хворій?

    1. покласти, піднявши ножний край ліжка

    2. напівсидячи

    3. лежачи на боці

    4. Лежачи на спині

    5. Сидячи

  1. До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 47 років за скаргами на напади загрудинного болю з іррадіацією в ліву руку, які тривають 2-3 хв., з’являються після фізичного навантаження, знімаються нітрогліцерином. Хворіє 3 роки. Пульс 80 за 1 хв., ритмічний. Артеріальний тиск 130/70 мм рт. ст. Межі серця в нормі. Шумів немає. Вкажіть найймовірніший діагноз.

    1. стенокардія напруження

    2. гіпертонічна хвороба, неускладнений гіпертонічний криз

    3. інфаркт міокарда

    4. прогресивна стенокардія

    5. гіпертонічна хвороба, ускладнений гіпертонічний криз

  1. Фельдшера викликали до жінки 46 років, у якої напад ядухи з утрудненим видихом. напад триває понад 1 добу. ЧДР – 50 за 1 хв. над правою легенею дихання не вислуховується. Вкажіть попередній діагноз?

    1. астматичний статус, ІІ стадія

    2. обструктивний бронхіт

    3. серцева астма

    4. астматичний статус І стадія

    5. астматичний статус ІІІ стадія