Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminilogia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать

18. Динаміка злочинності. Фактори, що впливають на динаміку злочинності.

Динаміка - зміна всіх елементів злочинності протягом пев­ного часу (3-5-7 і більше років). Рух злочинності дає можливість виявити закономірності і тенденції її розвитку (зростання, знижен­ня, стабільність). Це визначається за допомогою динамічних ря­дів. При цьому враховуються зміни у кримінальному законодавстві, системі показників у формах звітності, судовій практиці, адмініс­тративно-територіальному поділі тощо.

19. Соціальні наслідки злочинності. "Ціна злочинності".

Ціна злочинності - це характер і обсяг заподіяної злочинністю матеріаль­ної та іншої шкоди, включаючи затрати держави і суспільства на боротьбу з нею.

Суспільна небезпека злочинності - властивість, яка виявляється у її здатності завдавати шкоду суспільству.

Суспільна небезпека особи злочинця - одна з основних її властивос­тей, що проявляється в характері та ступені тяжкості скоєного злочину.

20. "Географія" злочинності. Порівняльна характеристика злочинності в різних регіонах країни.

Відмінності злочинності територіальні - специфіка злочинності, її окремих видів у певних регіонах, яка дає можливість виділити стійку систему її кількісних та якісних характеристик у регіонах з різними соціально-економіч ними і етнічними параметрами. 8 літературі також зустрічається термін «гео­графія злочинності».

Географія злочинності - просторово-часова розповсюдженість криміна­льно-караних діянь (за рівнем, структурою, динамікою), пов'язаних із специ­фікою різних регіонів світу, різних країн чи адміністративно-територіальних одиниць, однієї держави, із чисельністю, структурою та розселенням насе­лення, із особливостями форм організації життя людей, умовами праці та відпочинку, культури та побуту, національних традицій тощо.

Територіальні розбіжності в злочинності (географія зло­чинності) існують не тільки в країні, але й в областях, містах, районах. Вони пояснюються економічними і соціальними умова­ми розвитку регіону, інфраструктурою, організацією дозвілля і побуту населення і т. п. Так, у районах великих новобудов чи індустріальних регіонах злочинність, як правило, в 3-5 разів ви­ща середніх показників. Наприклад, у Донецькому басейні на 100 тис. населення припадає понад 1000 злочинів, а в Черніве­цькій області - 250.

21. Латентна злочинність. Види латентних злочинів.

Латентна злочинність (за Б. Панєвим) - частина загальної злочинності на даній території і в даний період часу, яка не дістала передбаченої в законі протидії з боку правоохоронних органів у широкому зна­ченні слова і тому не знайшла відображення в офіційній статисти­ці.

ВИДИ ЛАТЕНТНОСТІ

Природна - злочини, про які невідомо відповідним державним органам.

Змішана - факт злочину виявлений, але з різних причин він не усвідомлюється як злочин особою, що його виявила.

Штучна – злочини,які на порушення закону приховуються посадовими особами від обліку.

22. Класифікації злочинів за ступенем латентності. Засоби виявлення латентних злочинів.

СТУПІНЬ ЛАТЕНТНОСТІ (від найменшої до більшої)

-злочини, не включені кримінально-правову статистику;

-злочини, не вклю­чені в кримінально-правоау статистику, але про них відомо державним органам;

- злочини, не вклю­чені в криміналь­но-правову стати­стику, але про них відомо громадянам;

-злочини, про які знають лише злочинці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]