Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АЕРО ЛЕКція.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.27 Mб
Скачать

Ширина зпс, м

Клас аеродрому

А

Б

В

Г

Д

Е

ШЗПС

60

45

42

35

28

24

ГЗПС

100

100

100

75

50

50

2.6. Загальні вимоги до планування і ширини рулювальних доріжок

Рулювальним доріжкам відводиться не менша роль, ніж злітно-посадочним смугам, оскільки, визначаючи шлях проходження літаків, вони сприяють кращій організації руху літаків, підвищенню безпеки злітно-посадочних операцій. Рулювальні доріжкі повинні забезпечити чіткий і безпечний рух літаків на землі, виключаючи зустрічні рухи літаків з мінімальною кількістю їх пересічень, рулювання до ЗПС по найкоротших маршрутах і можливість швидкого звільнення ЗПС для прийому чергового літака після посадки.

Управління рухом літака здійснюється головним чином за допомогою коліс керованої носової опори, а в окремих випадках – підгальмовуванням коліс головних опор шасі.

Рух літака на режимі рулювання здійснюється по складній траєкторії, за формою близькою до синусоїдальної кривої. Відхилення центру ваги літака від осі РД обумовлені цілим поряд чинників, серед яких можна виділити збурюючий вплив поривів вітру, нерівності покриття, особливості роботи керованої носової опори і т. д. Природно, що пілоту потрібен незначний час на ухвалення рішення і дія на органи управління рухом літака з метою усунення виникаючих відхилень від осі рулювання.

Рис.2.5. Схема руху літака по РД.

Ширина РД залежить від низки чинників, серед яких необхідно виділити наступні: характеристики літака; атмосферні чинники; стан штучного покриття; дії пілота.

Ширина РД самим безпосереднім чином залежить від колії шасі літака, колії візка шасі, ширини пневматик.

Рис.2.6. Розрахункова схема для визначення ширини РД.

З врахуванням рис.2.6 ширина РД може бути визначена по формулі

(1.36)

де Вк - колія шасі, м;

ВТ - колія візка шасі, м;

Вп - ширина пневматики основної опори шасі, м;

С1 - розрахункова величина відхилення літака від осі рулювання, м;

С2 - величина запасу від кромки штучного покриття до зовнішньої пневматики по умові міцності краю покриття, м.

З розгляду формули (1.36) витікає, що ширина РД для розрахункового типу літака залежить від низки постійних і змінних параметрів.

Параметри Вк, ВТ, Вп залежать від геометричних розмірів шасі літака.

Величина С1 може бути певною внаслідок експериментальних досліджень і подальшої статистичної обробки результатів спостережень.

Величина С2 приймається з врахуванням вимог забезпечення міцності і стійкості крайових ділянок плити і залежить від типу літака.

При проектуванні аеродромів ширина РД призначається по таблиці.

Ширина РД, м

Найменування РД

Клас аеродрому

А

Б, В

Г

Д

Е

Магістральна або з’єднувальна

22,5

21

16

14

10

Допоміжна

21

18

14

12

8

Вздовж РД повинні влаштовуватися узбіччя. Ширина укріпленої частини узбіччя визначається параметрами зони дії газового струменя двигунів за межами штучного покриття РД і приймається : МДР і ЗДР – 9м для аеродромів класу А, Б; -5м для кл. В; ДРД – 2м для аеродромів класу А, Б, В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]